Seimo narių algos išaugs 2 tūkst. litų

Solidarizuojantis su tauta Seimo nariai kitais metais greičiausiai vėl gaus sumažintas išmokas už įsigytus pieštukus, degalus ir kitas parlamentinei veiklai reikalingas prekes. Tačiau kiekvieną centą išleidžiantys politikai nerimauti dėl to neturėtų. Jų algos kitais metais gali padidėti beveik 2 tūkst. litų.

Seimo narių piniginės kitais metais gerokai papilnės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo narių piniginės kitais metais gerokai papilnės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 18, 2013, 7:12 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 AM

Seimo narių algos prasidėjus krizei 2009 m. buvo mažintos net tris kartus. Jos susitraukė nuo 10,8 tūkst. iki 6,9 tūkst. litų. Skaičiuojama, kad iš dalies atstačius parlamentarų atlyginimus jų uždarbis kitais metais turėtų padidėti iki maždaug 8,7 tūkst. litų.

Taip esą bus panaikinta nelygybė, kai buvusi valdžia valdininkams ir politikams algas mažino ne vienodai. Tada didžiausios sumos bus nurėžtos iš daugiausiai uždirbančių. Konstitucinis teismas nutarė, kad tokia algų mažinimo tvarka prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

„Mes ištaisysime konservatorių ir liberalų padarytas klaidas“, - algų Seimo nariams didinimą komentuoja Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Tiesa, atrodo, kad priėmę nepopuliarų sprendimą ir pasididinę algas, valdantieji metų gale visgi pamėgins suminkštinti rinkėjų širdis ir paliks praėjusio Seimo priimtą sprendimą sumažinti parlamentarams skiriamą biudžetą kanceliarinėms išlaidoms.

Dabar parlamentinei veiklai Seimo nariai gauna vieno vidutinio atlyginimo Lietuvoje dydžio sumą – apie 2230 litų. Prieš krizę parlamentinei veiklai seimo nariai gaudavo 1,7 vidutinio šalies atlyginimo.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė portalui lrytas.lt teigė, kad išlaidos kanceliarinėms išlaidoms ir kitais metais galėtų būti mažinamos. Esą politikai dėl to labai nenukentės, nes kitąmet didės jų algos. Dėl to Seimo nariai dar turės balsuoti.

Seimo liberalai jau bandę rinkti kolegų parašus po įstatymo, siūlančio toliau palikti sumažintas išmokas, projektu, sako, kad kolegos tokiai idėjai nelinkę pritarti.

„Siūlėme pasirašyti keliems valdančiųjų partijų nariams ir paremti tokią iniciatyvą, tačiau jie atsisakė. Matyt, taupyti naujoji valdžia jau nenori“, - sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Didžiausios Seime Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigė, kad su kolegomis dar nediskutavo, ar jie pritartų, kad išlaidos parlamentinei veiklai būtų ir toliau sumažintos. Ji taip pat negalėjo pasakyti aiškios asmeninės nuomonės.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys mano, kad išlaidos kanceliarinėms prekėms, degalams ir kitai veiklai negalės būti padidintos, nes tam kitų metų Seimo biudžete nepakaks pinigų. „Aš manau, kad tokių kompensacijų apskritai nereikia mokėti. Tegul Seimo narims moka didesnę algą ir jie patys sprendžia, kaip tuos pinigus naudoti. Pieštukų galima įsigyti ir iš algos“, - sakė V.Gapšys.

Nemaža dalis Seimo narių parlamentinei veiklai skirtas lėšas išleidžia iki paskutinio cento. Daugiausia pinigų skiriama degalams, automobilių nuomai ir priežiūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės