Virš A.Sekmoko ir jo atominių projektų kaupiasi debesys

Buvusiam energetikos ministrui

Buvęs ministras A.Sekmokas vengia atvykti į Seimo laikinąją energetikos komisiją ir papasakoti apie įtarimų keliančius projektus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs ministras A.Sekmokas vengia atvykti į Seimo laikinąją energetikos komisiją ir papasakoti apie įtarimų keliančius projektus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-18 17:36, atnaujinta 2018-02-21 01:16

Pasak komisijos vadovo socialdemokrato Artūro Skardžiaus, A.Sekmokui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Ar buvusiam ministrui teks mokėti baudą, spręs teismas.

A.Skardžius BNS sakė, kad A.Sekmokas neatvyko jau į du komisijos posėdžius, be to, jis bus kviečiamas dar du kartus.

Pagal įstatymą, Seimo laikinosios tyrimo komisijos gali teismo prašyti bausti asmenis, ignoravusius jų nurodymus.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad Seimo laikinosios tyrimo komisijos reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą nuo 1 tūkst. litų iki 3 tūkst. litų, o kitiems asmenims – nuo 500 iki 2 tūkst. litų.

A.Skardžius taip pat pastebi, kad naujos atominės jėgainės projektą įgyvendinusiai ir pagrindines energetikos įmones vienijusiai įmonei Visagino atominė elektrinė (šiuo metu - „Lietuvos energija“) reikalingų paslaugų pirkimui 2010-2013 metais išleista apie 80 mln. litų - visuose šiuose sandoriuose rasta pažeidimų.

„Pirkimų sumos įspūdingos - buvo nupirkta teisinių, konsultacinių paslaugų bemaž už 80 mln. litų, ir visuose pirkimuose buvo rasta esminių pažeidimų - buvo nesilaikoma nešališkumo principo, buvo iš vieno subjekto pirkimai, be konkurso, supaprastinto konkurso tvarka. Tai yra buvusių vadovų turbūt darbo arba brokas, arba nusikalstama veika. Tai turės atsakyti turbūt prokuratūra“, - po komisijos posėdžio žurnalistams Seime sakė socialdemokratas A.Skardžius.

Pasak A.Skardžiaus, komisija jau kreipėsi į prokuratūrą bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl šių pažeidimų, taip pat žada kreiptis į Valstybės kontrolę.

„Matome, kad nebuvo atliktas auditas. Valstybės kontrolė energetikos sektoriuje kažkaip nematė reikalo kontroliuoti ir nematė rizikos“, - kalbėjo A.Skardžius. Anot jo, komisija aiškinsis, kodėl Valstybės kontrolė neįtraukė šių pirkimų į planuojamus auditus ir netyrė, kaip VAE naudoja lėšas.

Komisijos vadovo teigimu, 2008-2012 metais energetikos sektoriuje įgyvendinta beveik 250 mln. litų vertės viešųjų pirkimų.

„Tai teisinės paslaugos apie 100 mln. litų, kitos paslaugos - 120 mln. litų, mokymo paslaugos ir viešųjų ryšių paslaugos“, - detalizavo A.Skardžius.

Parlamentaras išskyrė, anot jo, naują pirkimo objektą - visų energetikos įmonių vadovų ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimą. A.Skardžiaus duomenimis, 2011-2012 metais VAE vadovo ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimui išleista maždaug 1 mln. litų.

„Tai reiškia - galiu priimti bet kokį sprendimą, nes draudimo kompanija atlygins. Vadinasi, atsakomybės iš jų nebus išreikalauta, nebent tik iš draudimo kompanijos nuostolius“, - BNS teigė A.Skardžius.

„Ministerijos (Energetikos ministerijos - BNS) deleguoti į valdybą žmonės irgi buvo apdrausti“, - pridūrė komisijos vadovas.

Komisijos posėdyje dalyvavęs „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas jokių komentarų žiniasklaidai nepateikė.

Laikinosios energetikos komisija iki lapkričio 15 dienos tiria buvusios Vyriausybės darbus energetikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.