Ar L.Graužinienė pajėgi mesti iššūkį prezidentei?

Seimo pirmininke tapusi Loreta Graužinienė iškopė į aukščiausią politinę lygą. Ar ji pajėgi mesti iššūkį čia sėkmingai žaidžiančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei? Kuo skiriasi ir kuo panašios svarbiausius postus šalyje užimančios ponios?

Seimo pirmininke tapusi L.Graužinienė bent oficialiai iki šiol dar nebuvo susitikusi su prezidente D.Grybauskaite.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo pirmininke tapusi L.Graužinienė bent oficialiai iki šiol dar nebuvo susitikusi su prezidente D.Grybauskaite.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 19, 2013, 7:59 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:01 AM

Prezidentė ir Seimo pirmininkė įkvėpimo semiasi iš to paties rašytojo knygos.

Abi politikes žavi Ernesto Hemingway „Senis ir jūra”, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Ruošdamasi svarbiausiai savo kalbai gyvenime, spalio pradžioje į Seimo pirmininkus kandidatavusi L.Graužinienė prisipažino net nepajutusi, kai naktį nuėjo į biblioteką ir susirado šį kūrinį.

„Darbietė” aiškino mėgstamiausią knygą susirandanti beveik visuomet, kai tenka žengti svarbų žingsnį. Netikėtai į valdžios olimpą atsivėręs kelias – vienas tokių atvejų.

Įdomu, ar 50-metė L.Graužinienė žinojo, kad „Senis ir jūra” didžiulį įspūdį daro ir septyneriais metais vyresnei D.Grybauskaitei?

Prieš kelerius metus prezidentė atskleidė, kas šioje knygoje ją taip žavi. Tai – vieno žmogaus kova ir kaip daug vienas žmogus gali padaryti.

Nors knygoje aprašoma žmogaus kova su užkibusia milžiniška kardžuve baigėsi be rezultatų, D.Grybauskaitė prisipažino, kad ją kaskart įkvepia žmogaus drąsa ir gebėjimas vienam įveikti iššūkius: „Kartais gyvenime reikia būti vienam.”

Politikės ramstis – šeima

Ar į politinių ryklių pilną jūrą įbridusi L.Graužinienė su jais irgi bandys susidoroti viena, ar dairysis saugios seklumos? Akivaizdu, kad parlamentarės ramsčiu tam tikrais momentais galės būti bent šeima.

Pasitarti su ja L.Graužinienė nuskubėjo ir sulaukusi siūlymo užimti antrą pagal svarbą valstybėje postą. Kandidatuoti į jį „darbietė” sutiko esą tik gavusi vyro sutikimą.

Tačiau ką iš tiesų patarė į politines aukštumas kopiančiai žmonai Julius Graužinis, žino tiktai juodu.

„Darbietė” gali būti rami – vyras žiniasklaidai neatvirauja. Nei anksčiau, kai 2009 metais žmona bandė siekti prezidento posto, nei dabar, jai tapus Seimo pirmininke.

Kita vertus, negalima teigti, kad šią šeimą gaubia tiek pat paslapčių, kaip prezidentės asmeninį gyvenimą.

Tai, kad šalies vadovė linkusi pasikliauti tik savimi, rodo ne tik jos oficialus vienišos moters statusas.

Prezidente tapusi D.Grybauskaitė netrukus užsiminė, kad ji gali verstis ir be komandos. Tai ji parodė ir be didesnio gailesčio atsisveikindama su kai kuriais savo patarėjais.

Patarimų kaina – nevienoda

D.Grybauskaitė neafišuoja ir politikos didmeistrio Vytauto Landsbergio patarimų.

Nors kalbama, jog konservatorių patriarchas yra gana dažnas svečias prezidentės kabinete, vargu ar ši draugystė būtų naudinga prezidentės reitingams.

Kita vertus, žinios iš dešiniųjų stovyklos šalies vadovei nieko nekainuoja. Ar tą patį galima pasakyti ir apie patarimų L.Graužinienei kainą?

Neabejojama, kad naujai iškeptai Seimo pirmininkei Viktoro Uspaskicho viešai pažerti siūlymai klausytis socialdemokrato Česlovo Juršėno ar konservatorės Irenos Degutienės patarimų – tik akių dūmimas.

Pagrindinis L.Graužinienės patarėjas bus pats Darbo partijos dvasinis lyderis.

Opozicijos atstovai mano, kad tai bus ne patarimai, o nurodymai. Taip buvo ir iki šiol.

Ryškesnių požymių, kad aukšta pareigūne tapusi buvusi V.Uspaskicho ryšininkė tarp Vilniaus ir Maskvos bandytų atitrūkti nuo trumpo pavadžio, nematyti. Ir tai įvardijama kaip silpniausia šios politikės vieta.

Po kauke – griežta ir kandi

Vis dėlto net aršiausi naujosios Seimo pirmininkės kritikai įžvelgia, jog pilka pelytė gali virsti aštrius nagus turinčia kate.

Bent kiek L.Graužinienę pažįstantys kolegos Seime pusbalsiu kalbėjo, kad šiai politikei nesvetimos bemaž visos D.Grybauskaitei būdingos savybės.

Šių ponių panašumų mato ir politologai.

Ryžtingas vadovavimo stilius, pakeltas balsas ir net trankymas kumščiu į stalą. Visa tai ambicinga „darbietė” esą turi.

Kažkada šalies vadovė moksleiviams vaizdingai yra pasakojusi, kaip jos akivaizdoje dreba Prezidentūroje apsilankę visi pareigūnai.

Regis, į svarbaus asmens vaidmenį greitai įsijautusi L.Graužinienė irgi būtų nieko prieš nukirsti vieną kitą galvą.

Tai parodė ir naujausi įvykiai, kai nepatenkinta dėl žurnalistės televizijos laidoje pateiktų neparankių klausimų „darbietė” pareikalavo ant kilimo iškviesti Lietuvos radijo ir televizijos vadovą Audrių Siaurusevičių, o žurnalistei patarė ieškotis darbo kitur.

Vos tapusi Seimo pirmininke L.Graužinienė užsimojo perdalyti ir parlamento vicepirmininkų įtakos sferas.

Kai kurie jų iš karto įžvelgė jos norą kuo daugiau valdžios svertų turėti savo rankose.

Be to, politikė su didžiuliu entuziazmu ėmėsi egzaminuoti ir „darbiečių” deleguotus ministerijų vadovus Algimantą Pabedinskienę bei Dainių Pavalkį.

Neatmetama, kad saviems ministrams kailį dirdama politikė siekia ne tik pasireklamuoti. Tai gali būti ir noras įgelti D.Grybauskaitei – juk būtent prezidentė anksčiau egzaminavo šiuos ministrus.

Paslaptinga atrodo tik sau

Bet ar L.Graužinienei naudinga sekti D.Grybauskaitės jau pramintu keliu?

Ar griežtos, valdingos, kitiems baimę keliančios politikės įvaizdis padės „darbietei” pelnyti rinkėjų simpatijas? Pagaliau ar išgąsdins V.Uspaskichą?

Toks klausimas buvusiam Darbo partijos vedliui greičiausiai sukeltų juoko priepuolį.

Panašų, koks ištiko žurnalistams paklausus, ar L.Graužinienė jam atrodo paslaptinga. Ne, V.Uspaskichui paslaptingai atrodyti bandanti Loreta – kaip atversta knyga: „Tik ji mano, kad yra paslaptinga.”

Tiesa, Darbo partijos įkūrėjas gali vardyti daug kitų bendražygės bruožų: gabi, darbšti, paprastai bendraujanti, kompetentinga, ją myli paprasti žmonės.

Jei būtų paprašyta paatvirauti apie savo teigiamas savybes, D.Grybauskaitė, ko gero, irgi pasirinktų panašius epitetus.

O tai, ar prezidentė yra paslaptinga, kaip daug kam atrodo, gal geriausiai galėtų pasakyti kad ir tas pats V.Landsbergis?

Partija: ramstis ar balastas?

Politologai įsitikinę: viena šalia kitos aukščiausioje politinėje lygoje atsidūrusios moterys apsistumdys ne kartą, tačiau vis dėlto jos nėra lygiavertės.

„Iš to, kaip L.Graužinienė dabar ėmėsi tvarkytis su partijos deleguotais ministrais kviesdama juos ant kilimo, gali susidaryti įspūdis, kad ji veikia panašiai kaip D.Grybauskaitė.

Bet, man atrodo, kad tarp šių politikių daugiau skirtumų nei panašumų”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo D.Grybauskaitės veiklą nuolat analizuojantis Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis.

Anot politologo, D.Grybauskaitė neturi sąsajų (bent jau formalių) su partijomis, jos galimi interesai, priklausomybės – visai kitokio pobūdžio. O L.Graužinienė yra politiškai stipriai susaistyta.

Politologas Vytautas Dumbliauskas irgi mano, kad D.Grybauskaitė nemažos visuomenės dalies simpatijas pelnė susikūrusi nepartinės politikės įvaizdį ir šia prasme L.Graužinienė jai negali prilygti.

„Tiesa, prezidentei pastaruoju metu vis sunkiau sekasi slėpti simpatijas dešiniesiems.

Be to, prezidento nepriklausymas jokiai partijai vis dėlto yra tam tikras nesusipratimas. Taip negali būti. Bet visuomenėje vyrauja kitoks požiūris.

Todėl manau, kad aiški L.Graužinienės partinė priklausomybė yra jos privalumas ir tam tikras ramstis”, – svarstė Mykolo Romerio universiteto dėstytojas.

L.Bielinis taip pat pripažino, kad tokiai politikei kaip L.Graužinienė ne tik reikia turėti užnugarį. Jis kartais – gyvybiškai svarbus. Juk ji niekada nebūtų tapusi Seimo pirmininke, jei nepriklausytų Darbo partijai.

Todėl politologas skeptiškai žvelgia į L.Graužinienės bandymus vaizduoti, kad ji gali būti savarankiška politinė figūra.

„Net neabejoju, kad V.Uspaskichas net ir iš kalėjimo vadovaus partijai ir nurodinės L.Graužinienei”, – nukirto V.Dumbliauskas.

Ne tas kompetencijos lygis?

Be ryškios partinės priklausomybės, L.Bielinis mato dar vieną akivaizdų L.Graužinienės trūkumą varžantis su D.Grybauskaite. Tai – skirtinga kompetencija.

„L.Graužinienė pabandė kalbėti apie užsienio politiką ir matome, kas iš to išėjo. Galėjome tik pasijuokti”, – pasišaipė politologas.

V.Dumbliauskas mano, kad Seimo pirmininkei siauros kompetencijos lyg ir užtenka: „Juk ji buvo buhalterė, gana sėkmingai vadovavo Seimo Audito komitetui.

Bet šių politikių politinė ir administracinė patirtis – nepalyginama.

D.Grybauskaitė šiuo atveju yra akivaizdžiai pranašesnė.”

Tiesa, anot Mykolo Romerio universiteto dėstytojo, tinkamai pasirinkusi komandą kai kuriuos dabar matomus trūkumus naujoji Seimo pirmininkė galėtų nesunkiai paslėpti.

Gali virsti karikatūra

Šiuo metu net plika akimi pastebimus L.Graužinienės bandymus kopijuoti D.Grybauskaitės elgesį L.Bielinis vertina kaip galimą viešųjų ryšių klaidą: „Tos pačios erdvės negali užimti dvi panašios politinės figūros.

Jei Seimo pirmininkė ir toliau bandys būti panaši į D.Grybauskaitę, tai gali tapti panašu į karikatūrą.”

Tačiau V.Dumbliauskas mano, kad Seimo pirmininkei naudinga išryškinti savybes, kurios yra būdingos prezidentei: „Savo būdu šios politikės yra panašios.

L.Graužinienė irgi yra gana kandi ir karinga.

Kiek prisimenu, ir anksčiau ji nebijodavo susipešti su oponentais. Tai žmonėms patinka.”

Apie Seimo pirmininke tapusios L.Graužinienės bandymus kopijuoti prezidentės D.Grybauskaitės vadovavimo stilių – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” sekmadienį 21 val. 20 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.