Baisaus nusikaltimo vietoje – nuo liepsnų besidangstantis angelas

Panevėžio Šv.Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje sekmadienio rytą buvo aukojamos mišios už prieš mėnesį nužudytą septyniolikametę Dembavos kaimo gyventoją Eveliną. Šiandien baisaus nusikaltimo vietoje pašventinta ir į medį įkelta nedidelė ąžuolinė skulptūra – akis užsidengęs liepsnų apimtas angelas, kuriuo merginos artimieji sumanė paženklinti jos žūties vietą.

Netoli Evelinos nužudymo vietos į medį įkeltas medinis angelas sekmadienį buvo pašventintas.<br>R.Stundžienės nuotr.
Netoli Evelinos nužudymo vietos į medį įkeltas medinis angelas sekmadienį buvo pašventintas.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 20, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:30 AM

Prisimindamas baisų nusikaltimą per Šv.Mišias kunigas kalbėjo, kad Evelinai tą rytą nepavyko prisikviesti ne tik policijos pareigūnų, bet ir Dievo pagalbos.

Įnirtingai kovojo už savo gyvybę

Visą Lietuvą sukrėtęs nusikaltimas buvo įvykdytas rugsėjo 21-osios rytą. Šeštadienio rytą, šiek tiek po 7 val., bendruoju pagalbos telefonu 112 paskambinusi Evelina papasakojo, kad yra pagrobta nepažįstamų vyrų, išprievartauta ir vežama bagažinėje. Mergina prašė pagalbos, sakė, kad pagrobėjai tariasi ją nuskandinti.

Tačiau nepilnametė nebuvo išgelbėta. Kadangi ji skambino iš telefono be SIM kortelės, Bendrajam pagalbos centrui nepavyko nustatyti jos buvimo vietos. Nors merginos nurodyto žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“ buvo skubiai pasiųsti ieškoti keli policijos ekipažai, paieškos buvo nesėkmingos.

Net kelis kartus su BPC operatore kalbėjusi Evelina pagalbos nesulaukė. Paskutiniojo pokalbio metu mergina spėjo pasakyti, kad jaučia dūmų kvapą, ėmė kosėti ir nutilo.

Įtariamieji suimti

Netrukus, šiek tiek po 8 val., per miškelį netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo einantys žmonės pastebėjo ant keliuko stovintį ir rūkstantį automobilį „Volkswagen Passat“ ir paskambino 112. Pirmieji į įvykio vietą atskubėję policijos pareigūnai bandė jį gesinti rankiniais gesintuvais, tačiau nesėkmingai. Ugnį numalšino atvykę ugniagesiai.

Visiškai sudegusiame automobilyje, bagažinėje buvo rasti septyniolikametės Evelinos palaikai.

Tos pačios dienos popietę laukuose netoli Panevėžio buvo sulaikyti du šiuo kraupiu nusikaltimu įtariami asmenys – 33 metų, 5 kartus teistas už vagystes ir nusikaltimus, susijusius su narkotikais panevėžietis Julius Jakubaitis ir 22 metų Panevėžio rajono gyventojas Deividas Adomaitis, 4 kartus teistas už viešosios tvarkos pažeidimus. Netrukus teismas abu juos leido suimti 3 mėnesiams.

Droždamas angelą verkė

Angelą, kuris nuo šiol žymės Evelinos mirties vietą, išdrožė Panevėžio rajone gyvenantis tautodailininkas Eduardas Titas. Iš ąžuolo išdrožta skulptūra vaizduoja rankomis akis užsidengęs angelas, kurio kojas laižo liepsnos.

„Jis dengiasi veidą iš baimės, o gal verkia. Tokia būsimos skulptūros idėja kilo iš karto, dar kalbantis telefonu su Tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininku.

Jis man paskambino ir paklausė, ar nenorėčiau tragedijos vietos įamžinti skulptūra. Iš karto sutikau”, – pasakojo E.Titas.

Menininkas pridūrė, kad jam net nekilo minties iš nužudytos merginos artimųjų, panorusių skulptūra įamžinti tragedijos vietą, prašyti kokio nors atlygio už šį darbą.

Prieš pradėdamas drožti angelą tautodailininkas E.Titas telefonu kalbėjosi su Evelinos motina.

Dukters netekusi moteris nepareiškė jokių pageidavimų. Ji leido kūrėjui pačiam spręsti, kaip atrodys skulptūra.

Tragiška paauglės mirtis tautodailininką sukrėtė. Jis prisipažino ne kartą, kai drožė šią skulptūrą, prapliupęs verkti – vos imdavo galvoti, kokias kančias turėjo iškęsti pagrobėjų išniekinta ir vežama į mirtį mergina.

Artimiesiems – dvasininko paguoda

"Ši vieta nuo šiol turės dvi prasmes. Pirmiausia tai – kankinystės vieta. Tačiau tai ir Evelinos paėmimo į dangų vieta. Evelina jau danguje", – atvykęs į mišką pašventinti angelo skulptūros, sakė Panevėžio Šv.Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas, Panevėžio vyskupijos kancleris Romualdas Zdanys.

Pasak R.Zdanio, nuo tragiškos šios merginos žūties jau praėjo trisdešimt dienų, o klausimų daugiau, nei atsakymų. "Tačiau žinau viena – ta mirtis turi prasmę kiekvienam iš mūsų, mūsų visuomenei, mūsų saugumo sistemai. Reikia įdėti dar daugiau pastangų, kad tas pradinis sukrėtimas atneštų konkrečių vaisių", – sakė kunigas. Jis prisipažino, kad ši nelaimė ir jam pačiam buvo proga pamąstyti apie gyvenimą, jo prasmę, tikėjimą.

"Aš žinau, kad Evelina gyva ir yra pas Dievą. O atsakymus į klausimus kodėl ir kaip sužinosime, kai susitiksime su Evelina. O susitiksime tikrai", – sakė R.Zdanys. 

Pašventinęs į medį netoli merginos žūties vietos įkeltą skulptūrą, dvasininkas palinkėjo, kad Evelina ir jos angelas nuo šiol būtų Panevėžio jaunimo globėjai ir saugotų juos nuo panašių nelaimių.     Gražūs kunigo žodžiai – tikra paguoda nužudytos merginos artimiesiems. Jie iki šiol neranda ramybės ir vis svarsto, kodėl ji nebuvo išgelbėta, nors visais įmanomais būdais šaukėsi pagalbos. "Juk kelias visai netoli, ji tikrai būtų išgirdusi sirenas, jei pareigūnai būtų jas įjungę", – sakė nužudytosios močiutė Elvyra Subienė giminaitei, besidairančiai po nedidelį miškelį netoli sodų bendrijos, kuris tapo Evelinos žūties vieta.  Po nelaimės paaiškėjo, kad policijos ekipažai, aklai ieškantys pagrobėjų mašinos, buvo vos už poros kilometrų nuo šios vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.