Į neuždengtą šulinį kritęs S.Buškevičius šaukiasi griežtų bausmių

Sekmadienį Kauno Petrašiūnų mikrorajone įvykusi nelaimė, kai į šulinį įkrito ir beveik parą šaltyje praleido 10 metų berniukas, gali pasikartoti bet kada ir bet kurioje Lietuvos vietoje. Tik per stebuklą gyvas liko šių metų liepą į atvirą kanalizacijos šulinį įkritęs 2 metų berniukas. Medikų pagalbos praėjusių metų vasarą prireikė sostinės Liepkalnio gatvėje į neuždengtą šulinį įkritusiam 10 metų vilniečiui.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 21, 2013, 5:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:37 PM

O štai 50 metų Veprių (Ukmergės r.) gyventojui krytis į kanalizacijos šulinį šių metų rugpjūtį baigėsi mirtimi. Pats patyręs į ertmę smingančio žmogaus jausmą, Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius aplaidūnus ir metalo vagis ragina bausti kalėjimu.

Pro Kauno vicemero, jaunalietuvio Stanislovo Buškevičiaus akis jau dešimt metų nepraslysta nė vienas blogai uždengtas ar iš viso be dangčio likęs vandentiekio, kanalizacijos ar kitų požeminių komunikacijų šulinys.

Vos įsikibo už kraštų

S.Buškevičius save kartais juokais vadina apeiviu – sovietų laikais komunalinėse tarnybose buvo toks etatas. Darbininkai ryte apeidavo jiems paskirtą teritoriją ir pranešdavo apie neuždengtas požemines komunikacijas, jos būdavo greitai sutvarkomos.

Vėliau, taupant lėšas, apeivių profesija išnyko. S.Buškevičiaus nuomone, ją reikėtų grąžinti.

Akylai stebėti, ar nėra atvirų šulinių, vicemeras pradėjo nuo 2004 metų, dar būdamas Seimo narys. Tai atsitiko netoli Seimo viešbučio, prie požeminės perėjos į Pamėnkalnio gatvę.

„Ėjau tada su savo vaikais ir pataikiau ant šulinio. Gerai dar, kad aš, stiprus, sportiškas, spėjau įsikibti rankomis už kraštų ir išlipti. Vaikas būtų kritęs į 5 metrų gylio šulinį“, - prisiminė buvęs parlamentaras.

Dabar pro jo akis nepraslysta nė viena ertmė ar blogai uždengtas šulinys.

Pats uždengia dangčius

„Praėjusią žiemą prie Muravos degalinės Kaune matau – ant sniego dangtis guli, šulinys žioji. Iš karto skambinau aiškintis, kieno tas šulinys, liepiau greičiau uždengti“, - prisiminė Kauno vicemeras.

Jis tvirtino ir pats, savo rankomis uždengiantis pradengtą šulinį.

„Reikia liautis nuolaidžiauti ir taikyti baudžiamąją atsakomybę tarnyboms ir savininkams teritorijų, kuriose žioji ertmės.

Bausti reikėtų tokio dydžio bausmėmis, kaip baudžiama už pavojingų sprogmenų laikymą. Žinoma, tiesioginiai kaltininkai dažniausiai būna metalo vagys. Tarp jų daug asocialių asmenų, jų neperauklėsi. Nei piniginėmis baudomis, nei administraciniu areštu. Į kalėjimą reikėtų sodinti. Bet ypač būtina griežtinti atsakomybę tų savininkų, kurie yra įsigiję buvusių gamyklų teritorijas. Jose slypi daugiausiai pavojų“, - įsitikinęs S.Buškevičius.

Kalti ir metalo supirkėjai?

Nesiliaujančios nelaimės, įvykstančios dėl pavogtų dangčių, rodo, jog reikia prigriebti ir mažas, dažnai nelegaliai veikiančias metalo supirktuves. Portalo lrytas.lt žurnalistinis tyrimas parodė, jog nugvelbus šulinio dangčius, juos iš principo nesunku parduoti. Griežtų taisyklių laikosi tik legaliai dirbančios, didelės metalo laužo supirktuvės, reikalaujančios dangčių įsigijimo dokumentų.

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ duomenimis, sostinėje per metus dingsta apie 250 vandentiekio ir kanalizacijos dangčių. Pagrindinis sostinės metalo vagišių „karavano kelias“ driekiasi Naujininkuose, Pelesos ir Prūsų gatve. Čia velkasi „metalistų“ voros, tempiančios surinktą ar pavogtą metalą iš netoliese esančių geležinkelio infrastruktūros įmonių. Metalo vagišių būriai dažnai sukinėjasi ir Verkių seniūnijos atkampesnėse vietose.

Pavojingos sostinės vietos

Sostinėje atvirų šulinių labiausiai ir reikia saugotis šiose vietovėse, taip pat Markučių pakraštyje prie Vilnios, Naujojoje Vilnioje ir kituose sostinės užkaboriuose, ypač buvusių gamyklų teritorijose.

Pavojingų šulinių sostinėje toli ieškoti nereikia. Nebaigtos statybos arfos formos daugiaaukštį Konstitucijos pr. 15 iš vienos pusės supa gili duobė, čia buvo numatyta įrengti požeminį garažą. Duobė aptverta tvora, bet ji nėra tvirta – aplinkiniai gyventojai skundėsi, kad pro ją dažnai landžioja paaugliai.

Vilniuje vaikams nepatartina žaisti ir buvusios Kuro aparatūros gamyklos teritorijoje Kalvarijų gatvėje.

Vakarais vilniečiai turėtų atsargiai trumpinti kelią Naujamiestyje – blogai uždengtų ar iš viso neuždengtų šulinių pasitaiko einant Jogailos, A.Smetonos, A.Stulginskio gatvių tarpuvartėse, link Pamėnkalnio gatvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.