Ministras nusprendė: lenkai per egzaminus lengvatų neturės

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis žada, kad kitais metais tautinių mažumų mokyklas baigiantys dvyliktokai lietuvių kalbos egzaminą laikys tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir lietuviai. Lenkai tokiais pareiškimais nesidžiaugia. 

D.Pavalkis sako, kad praėjusiais metais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimu įvestos lengvatos nepasiteisino.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Pavalkis sako, kad praėjusiais metais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimu įvestos lengvatos nepasiteisino.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 21, 2013, 12:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:59 PM

D.Pavalkis sako, kad praėjusiais metais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimu įvestos lengvatos nepasiteisino. Jos pakenkė vaikams, o daugeliui mokinių jų net ir nereikėjo.

Be to teismas nutarė, kad tokios lengvatos diskriminuoja lietuvių kalbos besimokančius vaikus. Taigi lenkų ir rusų mokyklas baigusiems vaikams kitais metais per abitūros egzaminus galios tik viena išimtis – jie galės padaryti kiek daugiau klaidų nei lietuviai.

Primename, kad šių metų pradžioje lenkai pasiekė, kad minimalus privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos rašinyje būtų sumažintas nuo 500 iki 400. Lenkai ir rusai taip pat galėjo rinktis ne iš 3, o iš 7 autorių kūrinių.

Įsakymą, kuriame bus numatyta kitų metų egzaminų tvarka ministras turi pasirašyti iki lapkričio vidurio. 

„Pasirašysime gerą įsakymą, kuris numato vieningą egzaminą“, - pirmadienį susitikęs su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene sakė ministras.  „Tie rezultatai, kuriuos mes turime iš pereito egzamino, rodo, kad nėra taip blogai su lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose kaip galėjo atrodyti anksčiau. Padarius mokslinę analizę paaiškėjo, kad tie palengvinimai tik atrodė, kaip palengvinimai. Tie tautinių mažumų mokyklų vaikai, kurie išlaikė egzaminą gerai ir labai gerai, rašė daug daugiau žodžių, nei buvo leista. Jie parašė gerokai platesnius rašinius nei lietuviškų mokyklų mokiniai atsakydami į temą. Nes tie, kas bandė ribotis į mažą žodžių skaičių, jie neatsakė į temą ir dėl to nukentėjo“, - aiškino ministras. D.Pavalkis aiškina, kad tautinių mažumų atstovams leidus rinktis iš daugiau kūrinių kilo sumaištis ir jiems laikant egzaminą tai taip pat nepadėjo. Jis mano, kad lenkų politikai suprato padarę klaidą ir daugiau lengvatų nereikalaus. „Nemanau, kad jie dėl savo politinių ambicijų bandys kenkti savo atstovaujamiems vaikams ir jų šeimoms“, - įsitkinęs ministras.

Statistika teigia, kad šiemet lietuvių kalbos egzaminą išlaikė panašus skaičius lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų auklėtinių - apie 90 proc.

Švietimo ministro D.Pavalkio pareiškimas apie kitąmet numatomą vienodą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą lietuviškų ir tautinių mažumų abiturientams - politinis blefas, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

"Manau, kad čia nėra karštos naujienos, tam tikras blefas D.Pavalkio, kad gal nukreiptų dėmesį nuo diskusijos dėl jo užimamų pareigų. Buvo juk tokia diskusija Darbo partijoje. Manau, kad tai žingsnis daugiau politinis", - BNS sakė V.Tomaševskis.

Anot jo, šių metų vasarą teismo priimtas sprendimas numato, kad visų mokyklų abiturientams turi būti sudarytos vienodos sąlygos mokytis valstybinės kalbos.

"Šio sprendimo negali joks ministras pakeisti. Po teismo sprendimo situacija labai aiški, kadangi teismas pasakė, kad turi būti sudarytos vienodos sąlygos abiturientams, o jei 800 valandų skiriasi lietuvių kalbos pamokų tautinių mažumų ir lietuviškose mokyklose skaičius, tai per metus šios skirtumo niekas nepanaikins. Tai reikalas mažiausiai 8, o gal ir daugiau metų, gal ir 12 metų. Šis teismo sprendimas visiems galioja ir D.Pavalkiui ir būsimamm ministrui, kad būtų vienodas valandų skaičius", - kalbėjo V.Tomaševskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.