Tyrimas parodė – sunkias kuprines tampo tik maža dalis moksleivių

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistų tyrimas parodė, kad, priešingai vyraujančiai nuomonei, labai sunkias kuprines nešioja vos keli procentai moksleivių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 21, 2013, 5:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:37 PM

Per dvidešimt trijose Šiaulių rajono bendrojo lavinimo mokyklose atliktą tyrimą paaiškėjo, kad labai sunkias (15 procentų kūno svorio viršijančias) kuprines turėjo 4,2 procento trečių-šeštų klasių moksleivių.

Beveik dvi savaites vykdyta akcija „Kiek sveria 9-13 metų vaikų kuprinės?“ siekta atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Pasvėrė daugiau nei tūkstantį kuprinių

Tyrimą atlikusiems specialistams buvo svarbu ne tik pasverti mokinį bei jo kuprinę, bet ir įvertinti kuprinės tipą – ar kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena.

Buvo aiškinamasi kaip mokinys kuprinę nešioja – ant abiejų pečių, ant vieno peties, rankoje ar kuprinė turi atšvaitą.

Siekiant įvertinti, kokią kuprinės bendro svorio dalį sudaro vadovėliai ir pratybų sąsiuviniai, teko atskirai pasverti visus vadovėlius ir pratybų sąsiuvinius. Pačių mokinių buvo klausiama, ar kuprinė jiems nėra per sunki.

Per akciją buvo pasverti 1376 mokiniai ir jų kuprinės.

Išanalizavus duomenis paaiškėjo, kad mokinio kuprinė vidutiniškai svėrė 3400 gramų, mažiausias kuprinės svoris – 1000 gramų, o sunkiausia kuprinė svėrė 8000 gramų.

Vadovėlių svorio vidurkis siekė 1 000 g., mažiausiai visi tos dienos vadovėliai svėrė 150 gramų, daugiausiai – 4000 gramų.

Pratybų svorio vidurkis siekė 500 gramų, mažiausiai pratybos svėrė 60 gramų, daugiausia – 2200 gramų.

Klausė ir mokinių nuomonės

Vertinant kuprinės tipą paaiškėjo, kad 96,6 procentų mokinių kuprinės yra su dviem diržais.

Per akciją buvo nustatyta, kad atšvaitus prie kuprinės segi daugiau nei pusė mokinių (62,6 proc. mergaičių ir 58,7 proc. berniukų).

Lyginant pagal lytį ir klases, kuprinių svorio procentinė dalis praktiškai nesiskyrė.

Akcijos dieną dviejų trečdalių mokinių (65,2 proc.) kuprinių svoris siekė iki 10 procentų kūno masės, trečdalio (30,6 proc.) svoris sudarė nuo 10 iki 15 procentų kūno masės. Labai sunkias (daugiau nei 15 proc. kūno masės) kuprines turėjo 4,2 procento mokinių.

Tyrimą atlikę specialistai mokinių klausinėjo, ar kuprinė jiems yra ne per sunki. Lyginant pagal lytį, berniukų ir mergaičių atsakymai praktiškai nesiskyrė. Didžioji dalis mokinių (92,8 proc.) manė, kad kuprinė jiems nėra per sunki.

Patarė nesinešioti nereikalingų daiktų

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus specialistės Dianos Gedminienės, tyrimas parodė, kad nešantis į mokyklą tik tos dienos pamokoms reikalingus sąsiuvinius ir knygas, kuprinės svoris nėra didelis.

„Patikrinus pernelyg sunkias kuprines paaiškėjo, kad į jas moksleiviai yra prisidėję papildomų penalų, sąsiuvinių aplankų ar nešiojasi tos dienos pamokoms nebūtinas knygas bei pratybų sąsiuvinius“, - sakė D.Gedminienė.

Pasak specialistės, pernelyg sunki ar netinkamai nešiojama kuprinė gali sukelti kaklo, pečių, nugaros skausmus, apsunkinti kvėpavimą, skatinti netaisyklingos laikysenos formavimąsi, todėl moksleivių tėvai bent jau retsykiais turėtų patikrinti, ar jų atžalų kuprinėse nėra nereikalingų daiktų.

Diržus reikia užsidėti ant abiejų pečių

„Į kuprinės svorį reikėtų atkreipti dėmesį dar prieš ją įsigyjant. Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau 700 gramų, o vyresniųjų klasių moksleivio kuprinė - ne daugiau kaip 1000 gramų.

Optimalus pilnos kuprinės svoris turi sudaryti ne daugiau kaip 10 procentų mokinio kūno svorio. Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 procentų mokinio kūno masės.

Nešant kuprinę, diržus visada reikia užsidėti ant abiejų pečių. Diržai turi būti platūs, paminkštinti, reguliuojamo ilgio.

Nešiojamos kuprinės apačia neturi būti žemiau mokinio juosmens. Sunkiausius daiktus reikia dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiau nugaros“, - rekomendavo D.Gedminienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.