Dvi priežastys, kodėl Seimas blaškosi dėl D.Valio

Šiandien Seime turėjo įvykti balsavimas dėl siūlymo prezidentei D.Grybauskaitei atstatydinti generalinį prokurorą D.Valį.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai”

Oct 22, 2013, 9:38 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:14 PM

Seimas nepritaria generalinio prokuroro ataskaitai, nors išsamesnio svarstymo dėl Generalinės prokuratūros darbo kaip ir nebuvo.

Nežinia, kiek tokio svarstymo ir norėjo didžiausios partijos Seime, nes jų poziciją balsavimo metu lems ne tik Generalinės prokuratūros ir jos vadovo darbas, bet ir dvi šalutinės, bet labai svarbios priežastys.

Pirmoji – kaip prokuratūros darbas palietė vienos ar kitos partijos interesus.

Antroji – noras ar nenoras veltis į galimą konfliktą su prezidente D.Grybauskaite, kuri atvirai palaiko visų pliekiamą generalinį prokurorą.

Šios dvi priežastys ir nulemia kai kurių politikų blaškymąsi.

Premjeras A.Butkevičius iš pradžių lyg ir sutiko, kad Seimas pareikštų nepritarimą generalinio prokuroro darbui, bet pastaruoju metu linksta palaikyti D.Valį, jei jis padarys reikiamas išvadas.

Blaškosi ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J.Sabatauskas.

Pristatydamas savo komiteto neigiamą išvadą dėl generalinio prokuroro jis net nesugebėjo argumentuoti, kodėl reikėtų reikšti nepasitikėjimą D.Valiu.

Neatmestina, jog J.Sabatauskui įtaką daro kai kurių ankstesnių šio komiteto narių ar vadovų patirtis, kai baigę savo kadenciją jie tikisi gauti įtakingas pareigas savo kuruojamoje sistemoje, dažniausiai – Konstituciniame teisme.

Kaip žinoma, teisės institucijos viena su kita yra susijusios.

Sudavęs smūgį vienai teisėsaugos struktūrai, gali netekti galimybės vėliau dirbti kitoje.

Be to, paskyrimus į teismus tvirtai savo rankose laiko prezidentė D.Grybauskaitė, o jos nuomonė dėl D.Valio yra aiški.

Kai kurie politikai jau svarsto, ar verta dėl generalinio prokuroro pyktis su prezidente.

Be to, valdančiųjų gretose nėra vienybės – juk įtakingų socialdemokratų politikų iki šiol prokurorai nelietė. Todėl tarsi nėra rimtos dingsties jiems judinti D.Valį ir erzinti Prezidentūrą.

Vadovaujantis garsiąja fraze, galima paklausti, kas gali paneigti, jog konservatoriai D.Valį gina todėl, kad prokurorai, užkabinę V.Matuzą, taip ilgai vilkina jo bylą.

Akivaizdu, jog nuversti generalinį prokurorą D.Valį labiausiai trokšta dvi Seimo politinės jėgos – Darbo ir „Drąsos kelio” atstovai. Gali būti, kad šią poziciją taip pat palaikys ir partija „Tvarka ir teisingumas”.

Pirmiausia dėl prokurorų pozicijos P.Gražulio atžvilgiu. Nors neaišku, ar nesutarė dėl D.Valio palaikymo šios partijos lyderis R.Paksas ir prezidentė D.Grybauskaitė.

Nebūtinai susitikę Prezidentūroje, kaip buvo pasklidusi žinia praėjusią savaitę po premjero A.Butkevičiaus išsakytų žodžių.

Galima juk ir kitokiais būdais susitarti.

Juo labiau kad ir naujoji Seimo vadovė L.Graužinienė pripažino, jog Prezidentūra nesnaudžia ir bando apdoroti Seimo narius – pakeisti jų nuomonę dėl D.Valio.

Nėra visai aiški Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pozicija.

Būtų tik liūdna, jei šios partijos palaikymą Prezidentūra pasiektų prižadėdama padaryti nuolaidų, pavyzdžiui, dėl lietuvių kalbos ar panašaus įstatymo.

Prezidentūra neturi jokių problemų su konservatoriais ir Liberalų sąjūdžiu.

Įtakingų liberalų, panašiai kaip ir socialdemokratų, kol kas prokurorai neliečia, o ši partija skelbiasi palaikanti prezidentę.

Paramą D.Grybauskaitei visada ištikimai demonstruoja ir konservatorių lyderis A.Kubilius.

Europos Parlamento narys, partijos patriarchas V.Landsbergis šioje situacijoje jį irgi remia.

Nors partijoje ir tarp jos rėmėjų vyrauja įvairių nuomonių dėl D.Grybauskaitės, ypač aiškėjant jos nuslėptoms biografijos detalėms, kurios antikomunistines idėjas skelbiančiai partijai turėtų būti labai nemalonios, abu konservatorių lyderiai ją palaiko.

Šis palaikymas turėtų atsispindėti ir konservatorių daugumai balsuojant dėl D.Valio.

Vis dėlto gali būti, kad net A.Kubilius nenorės dėl paramos D.Grybauskaitei atvirai palaikyti D.Valį. Pernelyg neigiamai šią instituciją ir jos vadovą jau kuris laikas vertina visuomenė.

Todėl konservatoriams, matyt, ir socialdemokratams bei liberalams tikras išsigelbėjimas gali būti idėja, kaip aiškina kai kurie Seimo nariai, pasufleruota iš Prezidentūros, kreiptis į Konstitucinį teismą ir prašyti išaiškinti, ar Seimas gali siūlyti atleisti generalinį prokurorą.

Pirmas jų siūlymas Seime nepavyko, tačiau konservatoriai nenori sudėti rankų.

Kiek panašių paklausimų jau buvo dėl Seimo teisių, iki šiol po kiekvieno tokio kreipimosi Konstitucinio teismo atsakymas buvo tik neigiamas.

Vakar paaiškėjo, kad Seimo nariai bijo netgi ir tokio balsavimo. Todėl nutarta atidėti balsavimą dėl D.Valio kelioms savaitėms.

Iš tikrųjų, matyt, Prezidentūra tikrai ėmėsi rimtų priemonių paveikti Seimo narius – ypač tuos, kurie trypčioja ir niekaip neapsisprendžia, ką daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.