Internete bus skelbiama informacija apie pradedamus viešuosius pirkimus

Seimas pritarė Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, priimdamas grąžintus pakartotinai svarstyti Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus su visomis šalies vadovės pateiktomis pataisomis.

Perkančiosios organizacijos viešai turės skelbti informaciją ne tik apie įvykdytus pirkimus, bet ir apie ketinamus pradėti.<br>V.Balkūno nuotr.
Perkančiosios organizacijos viešai turės skelbti informaciją ne tik apie įvykdytus pirkimus, bet ir apie ketinamus pradėti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:57 PM

Už tai, kad įstatymas būtų priimtas su visais Respublikos Prezidentės pasiūlymais, balsavo 75 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras.

Seimas priimtu įstatymu nutarė nuo 100 iki 200 tūkst. litų (be PVM) padidinti mažos vertės viešųjų pirkimų ribą, perkant prekes ar paslaugas.

Kaip tvirtinama Prezidentės dekrete, nors priimtu įstatymu mažos vertės prekių ir paslaugų viešojo pirkimo vertė yra didinama dvigubai, jame nėra nustatomi jokie mažos vertės pirkimams taikomi viešumo reikalavimai, kurie leistų vykdyti mažos vertės pirkimų išankstinę priežiūrą, užtikrinti informacijos prieinamumą tiekėjams ir su tuo susijusią konkurenciją bei geriausią prekių ir paslaugų kainą.

"Viešumo reikalavimai suteikia tiek valstybinės priežiūros institucijoms, t. y. Viešųjų pirkimų tarnybai, tiek viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms, tiekėjams išankstinės kontrolės ir korupcijos prevencijos galimybę", - dar pristatydama dekretą kalbėjo šalies vadovė vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė.

Seimo priimtame įstatyme yra nustatoma perkančiosios organizacijos prievolė laimėjusio dalyvio pasiūlymą, sudarytą pirkimo sutartį ir pirkimo sutarties sąlygų pakeitimus, išskyrus informaciją, susijusią su komercine tiekėjo paslaptimi, skelbti centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. "Bet ši nuostata yra susijusi tik su jau sudarytomis viešojo pirkimo sutartimis ir nesuteikia išankstinės organizuojamo viešojo pirkimo kontrolės galimybės", - akcentavo Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja R. Svetikaitė.

Seimas nusprendė pritarti Respublikos Prezidentės siūlymui viešai perkančiosios organizacijos interneto tinklalapyje skelbti informaciją apie pradedamus viešuosius pirkimus, apie nustatytus laimėtojus ir sudarytas sutartis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.