Bėglio V.Romanovo bilieto į Lietuvą kaina – milijonas litų

Iš Lietuvos sprukęs ir teisėsaugos ieškomas bankininkas Vladimiras Romanovas nori sugrįžti į Lietuvą. Tik ar pasirengęs jis už savo laisvę sumokėti milijoną litų?

Šią vasarą išsiuntęs Lietuvos prokurorams pažymą apie insultą V.Romanovas (kairėje) mėgavosi maudynėmis Bezdonojės ežere netoli Maskvos.<br>Skaitytojo nuotr.
Šią vasarą išsiuntęs Lietuvos prokurorams pažymą apie insultą V.Romanovas (kairėje) mėgavosi maudynėmis Bezdonojės ežere netoli Maskvos.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 23, 2013, 7:45 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:34 PM

Daugiau kaip prieš penkis mėnesius iš Lietuvos dingusiam V.Romanovui, atrodo, nusibodo bėglio dalia.

Mažiausiai 50 milijonų litų Ūkio banko lėšų iššvaistymu kaltinamas verslininkas pasirengęs grįžti į Lietuvą ir duoti prokurorams parodymus, jeigu jam paskirtas suėmimas būtų pakeistas švelnesne kardomąja priemone. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Panaikinus suėmimą V.Romanovui atsivertų keliai ne tik į Lietuvą, bet ir į Europos Sąjungos valstybes, kuriose vis dar yra jo buvusios verslo imperijos likučių.

Negali mokėti ar nenori?

V.Romanovo prašymą pakeisti jam kardomąją priemonę bylą tiriančiam Generalinės prokuratūros prokurorui Simonui Minkevičiui perdavė bėglio advokatas Adomas Liutvinskas.

Prokuroras sutinka panaikinti suėmimą už piniginį užstatą – milijoną litų.

Ši suma išgąsdino V.Romanovą. Staiga nuskurdęs verslininkas pareiškė tiek pinigų neturįs, todėl net ir norėdamas negalėtų sumokėti.

„Bandysime derėtis”, – „Lietuvos rytui” ištarė bėglio advokatas A.Liutvinskas.

Bando vaidinti auką

V.Romanovas neigia kaltę dėl jam pateiktų įtarimų ir tikina, kad jis ir Ūkio bankas tapo gudriai prieš jį suregzto plano auka.

Jis aiškina buvęs paprastas Ūkio banko akcininkas, todėl negalėjęs žinoti, kam dalijamos paskolos, daryti įtaką jų paskirstymui, todėl negalįs atsakyti ir už kitų asmenų veiksmus.

Dėl jo banką ištikusio bankroto bėglys kaltina ir Lietuvos banką, kuris esą nuslėpė nuo jo informaciją apie planuojamus savo veiksmus ir ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad Ūkio bankas atsidurtų ties žlugimo riba.

Prokurorai trypčioja vietoje

Net ir gavusi V.Romanovo prašymą dėl kardomosios priemonės pakeitimo, Generalinė prokuratūra ir toliau aiškina, kad jai iki šiol nėra žinoma net bėglio buvimo vieta.

„Yra vykdoma jo tarptautinė paieška, apimanti visą pasaulį”, – teigė prokuroras S.Minkevičius.

Suėmimas V.Romanovui buvo paskirtas už akių – po to, kai jis neatvyko į apklausą prokuratūroje.

Bėglio paieška paskelbta liepos 4 dieną, nes prokurorai suprato, kad V.Romanovas yra ne ten, kur sako esantis.

Net ir kilus įtarimų, kad gera valia V.Romanovas į Lietuvą negrįš, prokuratūra, kaip ir kitos bėglės Seimo narės Neringos Venckienės atžvilgiu, paiešką paskelbė ne norėdama finansinėmis machinacijomis įtariamą vyrą suimti, o tik siekdama nustatyti jo gyvenamąją vietą.

Viešai matomas dažnai

Pats V.Romanovas niekada neslėpė, kad išvyko į Rusiją ir gyvena Maskvoje. Rugpjūčio pabaigoje jis buvo nufotografuotas besimaudantis Bezdonojės ežere, esančiame netoli Rusijos sostinės.

Prokuratūros tariamai ieškomas verslininkas mėgavosi gaiviu vandeniu, dalyvavo paplūdimyje vykusiame sporto turnyre.

Kartu su V.Romanovu poilsiu mėgavosi ir jo žmona Svetlana.

Rusijos naujienų agentūros „RIA novosti” žurnalistė Nadežda Perepečkova teigė, kad V.Romanovas nepraleidžia nė vienų CSKA krepšinio klubo rungtynių ir noriai bendrauja.

Jis net prisipažino, kad Lietuvos prokuratūrai netrukus po išvykimo į Rusiją atsiųsta pažyma apie insultą buvo melaginga. Pažymą apie tariamą ligą ir gydymąsi ligoninėje jis išsiuntė tik tam, kad atitolintų susitikimą su Lietuvos teisėsaugininkais.

„Jis visą laiką gyvena Maskvoje. Su sveikata jam viskas gerai, sakė, kad tai buvo tik dingstis išvažiuoti iš Lietuvos, nes Ūkio bankas bankrutavo”, – „Lietuvos ryto” televizijos laidai „24/7” pasakojo ne kartą su V.Romanovu bendravusi N.Perepečkova.

Nors bėglys nesislapsto, šalia jo nuolat budi apsaugininkai.

Yra ir daugiau įtariamųjų

Įtariamųjų vasario mėnesį pradėtoje byloje dėl finansinių machinacijų Ūkio banke yra ir daugiau.

Prokuroro S.Minkevičiaus tvirtinimu, dėl kitų įtariamųjų atsakomybės bus sprendžiama nepriklausomai nuo to, ar bus rastas ir sulaikytas V.Romanovas.

Kol kas kalbama apie 50 milijonų litų turto iššvaistymą, tačiau skaičiai kasdien kinta, todėl kiek pinigų buvo iššvaistyta per Ūkio banką, paaiškės tik pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

Iki šiol neapklaustas

Iš Lietuvos išvykęs V.Romanovas nebuvo apklaustas nei tyrimui prasidėjus, nei dabar, kai jam yra pareikšti įtarimai.

Vasario mėnesį bankrutavusio banko savininkas įtariamas milijoninėmis aferomis, įvykdytomis 2005–2012 metais.

Lietuvos bankui patikrinus Ūkio banko veiklą, kilo įtarimų dėl tam tikrų sandorių – suteiktų įtartinų paskolų, sudarytų akivaizdžiai nuostolingų sutarčių įsigyjant didelės vertės turtą.

Taip pat kilo įtarimų dėl nekilnojamojo turto nuomos nepagrįstai didelėmis kainomis, dėl suinteresuotų asmenų, gaunančių didžiulius atlyginimus, įdarbinimo.

Per bankrotą buvo išgryninti milijonai

* V.Romanovas į teisėsaugos akiratį pateko paaiškėjus, kad Ūkio banko ir su juo susijusių įmonių bankrotas galėjo būti tyčinis.

* Šį pavasarį netikėtai bankrutavo viena svarbiausių V.Romanovo verslo imperijos įmonių „Turto valdymo strategija”, kuri per tarpinę įmonę „Ruskij karavaj” valdė maždaug 200 mln. litų vertą verslo centrą Maskvos centre.

* Praėjusių metų pabaigoje, kai pradėjo klibėti ir banko pamatai, V.Romanovas per tarpininkus nusprendė parduoti beveik visas „Ruskij karavaj” akcijas. Jas už 100 mln. litų turėjo įsigyti viename Maskvos bute registruota bendrovė „Lazurit”.

* Preliminari sutartis dėl įmonės, kuriai priklauso verslo centras Maskvos centre, pardavimo buvo pasirašyta 2012 metų lapkričio 19 dieną. Joje buvo numatyta ir bauda, kurią „Lazurit” gautų, jei sandoris iki metų pabaigos neįvyktų – 50 mln. litų, pusę parduodamo objekto kainos.

* Nors V.Romanovas rizikavo prarasti didelius pinigus, sutarties jis kažkodėl nebaigė. Likusi skolinga 50 mln. litų „Turto valdymo strategija” tapo nemoki, o pagrindiniu jos kreditoriumi tapo „Lazurit”.

* Įtariama, kad šis sandoris taip ir turėjo baigtis – suplanuotas bendrovės bankrotas, per kurį V.Romanovas išsigrynino 50 mln. litų. Šį sandorį bus bandoma užginčyti teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.