Iš posto traukiasi BPC vadovas A.Kedavičius (atnaujinta)

Po žiauraus merginos nužudymo Panevėžyje - pokyčiai Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovybėje. Viršininkas Artūras Kedavičius traukiasi iš pareigų. Trečiadienis yra paskutinė jo darbo diena. Jis išeina į užsitarnautą pensiją.

„Dabar būsiu pensininkas“, - sakė A.Kedavičius.<br>D.Umbraso nuotr.
„Dabar būsiu pensininkas“, - sakė A.Kedavičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Evelina Valiuškevičiūtė

2013-10-23 11:10, atnaujinta 2018-02-20 22:24

„Dabar būsiu pensininkas“, - sakė A.Kedavičius.

BPC jis vadovavo 10 metų. A.Kedavičius yra vidaus tarnybos pulkininkas, statutinis pareigūnas. Tokio rango pareigūnai išeiti į pensiją gali ištarnavę 20 metų.

„Jis turi ištarnautą laiką ir jis gali pasitraukti, - portalui aiškino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Vida Šmigelskienė. - Pareigūnai išeina po 20 metų, nes tai įtampos kupinas, daug streso reikalaujantis darbas.“ A.Kedavičius anksčiau spaudoje jau yra kalbėjęs, kad nesilaiko kėdės ir svarsto apie galimybę atsistatydinti.

„Nematau galimybių toliau efektyviai dirbti iš Vidaus reikalų ministerijos esant spaudimui trauktis“, - naujienų agentūrai ELTA savo sprendimo priežastį atskleidė A.Kedavičius.

BPC vadovas visiškai traukiasi iš vidaus reikalų sistemos. Jis neturi kito darbo pasiūlymo, nors iš principo dirbti neatsisakytų.

Pokalbį su A.Kedavičiumi šįvakar 17 val. 20 min. žiūrėkite per „Lietuvos ryto“ televiziją laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Laikinai pakeis pavaduotojas

Atsisveikindamas su tarnyba jis kolegoms parašė atvirą laišką.

Tai portalui lrytas.lt patvirtino viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas.

Nuo ketvirtadienio jis laikinai užims vadovo postą.

„Viršininką kol kas pavaduosiu. Pagal pareigas man taip priklauso. Nuo rytojaus“, - sakė viršininko pavaduotojas. Jis pakeisdavo A.Kedavičių per jo atostogas, ligos ar komandiruotės atveju.

„Turiu šio darbo patirties“, - aiškino laikinasis vadovas.

Ar norėtų užimti BPC vadovo pareigas, T.Maroščikas sakė dar nesvarstęs. „Nesvarsčiau šito varianto – likti šiose pareigose. Be to, tai ne nuo manęs priklauso“, - aiškino nuo rytojaus BPC vadovausiantis T.Maroščikas.

BPC vadovą skiria ir atrenka Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius generolas Remigijus Baniulis.

Spalio pabaigoje generolas R.Baniulis turėtų paskelbti tyrimo dėl BPC darbo rezultatus. Tyrimas buvo atliktas po nesėkmingų mėginimų padėti dembaviškei ištrūkti iš pagrobėjų rankų. Mergina sudegė automobilio bagažinėje.

Kirčiai - po skandalo Panevėžyje

BPC viršininkas sulaukė daug kritikos, kai Panevėžio rajone du vyrai išžagino ir automobilyje sudegino septyniolikmetę merginą. Ji net keletą kartų skambino bendruoju pagalbos numeriu, tačiau policijai ir BPC nepavyko nustatyti jos buvimo vietos. 

Vidaus reikalų ministerija buvo pradėjusi tarnybinį patikrinimą, kuris pagal planą turėjo būti baigtas spalio 14 dieną. Tačiau net nepasibaigus tarnybiniam patikrinimui vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas viešai abejojo A. Kedavičiaus galimybėmis toliau vadovauti BPC. 

Spalio 14 dieną paskelbta, kad siūloma organizuoti neeilinę atestaciją A.Kedavičiui. 

„Konkrečiai vietos nustatymo problematikoje trūko iniciatyvos vadovų, tačiau statutinė organizacija turi savo reglamentavimą. Tam, kad būtų nuspręsta, ar jis atitinka užimamas pareigas, yra pasiūlyta organizuoti neeilinę atestaciją. Jeigu šiuo atveju ministras pritars šiam pasiūlymui, faktiškai šiandien pasirašysiu įsakymą dėl neeilinės atestacijos pulkininkui R.Kedavičiui organizavimo“, - tada žurnalistams sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis. 

R.Baniulio teigimu, BPC tikrintojai nustatė, kad „iniciatyvos buvo stokojama“, ir A. Kedavičius viršijo savo kompetencijos ribas. 

„Tie sprendimai turėjo būti iškelti į aukštesnį lygį, nes ne A.Kedavičiaus kompetencija nustatyti tą sprendimo variantą. Šiuo atveju manome, kad jis neieškojo tos problemos, o, atvirkščiai, ieškojo, kaip atsisakyti nustatyti telefono pozicionavimą be SIM kortelės. Buvo toks pasiūlymas Ryšių reguliavimo tarnybai. Vėlgi komisija mano, kad buvo viršytos jo kompetencijos. Bandė išeiti į šalį atmesdamas tos problemos sprendimą“, - aiškino PAGD vadovas. 

„Šiuo atveju BPC yra pakankamai savarankiška institucija. Techninius klausimus turi spręsti pati, jeigu negali spręsti, reikalinga pozicija aukštesnių institucijų - jis turi inicijuoti tą klausimą“, - nurodė R.Baniulis. 

PAGD tarnybinį patikrinimą BPC pradėjo po to, kai rugsėjį buvo žiauriai nužudyta nepilnametė, kuri prieš tai telefonu kreipėsi pagalbos į BPC, tačiau šio centro specialistams nepavyko nustatyti aukos buvimo vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.