Lietuvą šmeižiančio rusiško TV kanalo savininkas – įtakingas sukčius

Lietuvą ir kitas Baltijos šalis nuolat šmeižiančio, iš 1991-ųjų Sausio 13-sios aukų išsityčiojęs Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) savininkas Olegas Solodovas nusipelnė grotų. Ir tik Latvijos prokurorų nuolaidumas lėmė, kad finansinių piramidžių statyba, pinigų iš indėlininkų nusavinimu kaltinamas 46 metų verslininkas klesti laisvėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 23, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:12 PM

Taip teigiama rusų kalba veikiančio portalo kompromat.lv tinklalapyje.

Rusiško Latvijos portalo  žurnalistai atskleidė, jog PBK įkūrėjas ir savininkas O.Solodovas buvo ne menkesnio masto finansinis aferistas nei Sergejus Mavrodis, sukūręs garsiąsias finansines piramides.

Skirtumas tik tas, kad S.Mavrodis už finansinius nusikaltimus, nors ir neilgai, pasėdėjo kalėjime. O.Solodovui pavyko iš balos išlipti sausam.

Statė finansinę piramidę

„PBK yra galingas informacinis ginklas sukčiaus rankose“, - skelbia Latvijos žiniasklaida.

O.Solodovas Latvijoje pasirodė 1993-iaisiais, „laukinio kapitalizmo“ epochoje, kai apsukrūs veikėjai galėjo šluotis pinigus „iš oro“.

Jis įkūrė kompaniją „Olev invest“, kuri pelnėsi primityviu, anuomet plačiai paplitusiu būdu – viliojo indėlius iš gyventojų, žadėdama milžiniškas palūkanas. 1995 m. iš kompanijos buvo atimta licencija už finansinių įsipareigojimų nevykdymą.

Buvo iškelta baudžiamoji byla, kuri baigėsi niekaip, iš Latvijos prokuratūros archyvo ji mįslingai dingo. Portalo kompromat.lv duomenimis, 1997 m. „Olev invest“ administratoriumi dirbo dabartinis Latvijos teisingumo ministras Gaidis Berzinis.

Išsisuko nuo bausmės

Nors kompanija buvo paskelbta nemokia, tačiau O.Solodovo pričiupti nepavyko, nes dalis jo atsakingų pavaldinių paslaptingai dingo. Viena dingusiųjų buvo kompanijos buhalterė Nedežda Galkina. Galbūt ta pati N.Galkina, kuri dirba buhaltere O.Solodovo televizijos kompanijoje BMA, valdančioje rusiškojo imperializmo propagandą skleidžiantį PBK kanalą.

Latvių žiniasklaida O.Solodovą vadina despotiško būdo apsukriu verslininku, kuris matomais ir nematomais saitais susijęs su įtakingais Latvijos ir Estijos politikais. Portalas kompromat.lv teigia, jog PBK laidos derinamos su Rygos merija. Latvijos sostinę valdo politinis darinys „Santarvės centras“, kurio pergalę rinkimuose lėmė galinga reklama per PBK kanalą.

Latvijos žiniasklaida neturi duomenų apie O.Solodovo santykius su Lietuvos politikais. Tačiau, turint omenyje PBK savininko plačius ryšius, neatmestina galimybė, kad jis galėjo per tarpininkus daryti įtaką tiems Lietuvos politikus, kurie ragina „be reikalo neerzinti Rusijos.“

Apkapojo čiuptuvus

Neseniai kilo skandalas, kai socialdemokratas Seimo narys Bronius Bradauskas uždraudė rodyti dokumentinę juostą apie 1991 m. sausio įvykius Vilniuje, kad nesupyktų svečiai iš Rusijos.

Latviai PBK vadina pavojingu ginklu aferisto rankose – viešąja nuomone manipuliuojantis kanalas maitinamas didžiulėmis sumomis.

PBK užima 30 proc. Latvijos televizijos reklamos rinkos, tai sudaro 5-6 milijonus latų (apie 30-35 mln. Lt). Kanalo apyvarta 2010 m. siekė per 11 milijonų latų (apie 55 mln. Lt). PBK yra labiausiai žiūrimas Baltijos šalių rusakalbių gyventojų kanalas.

Baltijos šalis šmeižiančio kanalo finansinius ir propagandinius čiuptuvus pirmoji kapoti suskato Lietuva.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šių metų spalio 14 d. trims mėnesiams sustabdė kai kurių PBK laidų retransliavimą Lietuvoje. Dalis verslininkų atsisakė reklamuoti savo gaminius per mūsų šaliai priešišką televiziją. „Lietuvos ryto“ leidinys „TV Antena“ ir portalas lrytas.lt nebeskelbia PBK programų anonso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.