A.Pabedinskienės ministerijoje - galvų kapojimo metas

Klibančioje kėdėje sėdinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovė, „darbietė“ Algimanta Pabedinskienė savo valdose surengė perversmą. 

A.Pabedinskienės vadovaujamoje ministerijoje - permainos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
A.Pabedinskienės vadovaujamoje ministerijoje - permainos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Vytautas Valentinavičius

Oct 24, 2013, 3:42 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:13 PM

Šią savaitę ministerijos viršūnes sukrėtė dar dvi permainos: palikti savo postus priversti du viceministrai. Jau atsistatydino viceministras, Darbo partijos atstovas Aivaras Tušas. Siūlymo trauktis taip pat sulaukė nepartinis viceministras Audrius Bitinas.

Jis teigė siūlymo trauktis sulaukęs iš ministrės A.Pabedinskienės ir patvirtino, kad ministeriją paliko ir kolega A.Tušas. Tai jau ne pirmas asmuo, palikęs ministeriją neapsikentęs A.Pabedinskienės darbo metodų. Prieš kelis mėnesius darbą paliko viceministrė Angelė Bajorienė ir ministrės atstovė spaudai Vaida Vincevičiūtė.

Skelbiama, kad nauju viceministru tapo buvęs „Snoro“ darbuotojas Laisvūnas Bartkevičius. 

Lrytas.lt duomenimis, lauk varomas ir ministerijos kancleris Alvydas Puodžiukas, ten dirbantis nuo praėjusių metų. Jis yra ne politikas, o valstybės tarnautojas, kurio atleisti paprastai neįmanoma. 

Ministrės kompetencija – apverktina

Portalo lrytas.lt šaltiniai SADM teigia, kad dirbti su jokios patirties neturinčia A.Pabedinskiene yra labai sunku. 

„Ji stengiasi ir nori, kad viskas būtų gerai, visi stengiasi. Tačiau darbo metodai ir jo organizavimo būdas nuvilia. Dirbti yra labai sunku, nes ši moteris neturi jokios patirties valstybės tarnyboje, nesigaudo savo veiklos srityje“, – teigė portalo lrytas.lt šaltinis.  

Ministrė nuo pirmųjų darbo dienų tapo pajuokų objektu ir Seime, ir Vyriausybėje. Iš jos elgesio matosi, kad ji visiškai nesigaudo, kaip funkcionuoja valstybės valdymas, kaip priimami teisės aktai. 

Tik pradėjusi dirbti ji kelis kartus viešai nusišnekėjo, todėl nuo to laiko vengia kontaktų su žurnalistais, o į daugelį klausimų atsako abstrakčiai.

Daugelis pastebi, kad bijodama suklysti ministrė visas kalbas ar pareiškimus skelbia iš lapelio arba stengiasi viską lyg pirmokė išmokti mintinai.  

Nesutiko stoti į partiją

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas portalui lrytas.lt sakė, kad jam nebuvo netikėtas ministrės A.Pabedinskienės pasiūlymas pasitraukti iš užimamų pareigų.

„Mus delegavo Darbo partija, o aš neturėjau jokio kito pasirinkimo, kaip tik atsistatydinti. Kiek ankščiau man buvo siūloma stoti į partiją, tačiau to daryti nenorėjau. Nesusidomėjau tokiu pasiūlymu“, – sakė jis. A.Bitinas ministerijoje dirba jau kelerius metus. Jis buvo viceministru ir praėjusios kadencijos Vyriausybėje. 

„Šalių susitarimu sutarėme, kad iš posto pasitrauksiu kitą savaitę. Jokių pretenzijų dėl savo darbo kokybės nesulaukiau, tačiau gal netenkina kiti dalykai“, – mąstė A. Bitinas.

„Esu sistemos, socialinio draudimo patriotas. Manau, kad mes gerai dirbome, labai gerai atstovavome Lietuvai. Man svarbus šalies prestižas – kaip Lietuva atrodo, todėl nenoriu gilintis, kas vyksta ir kaip vyksta“, – sakė jis.

„Tiesiog motyvų dabar nenorėčiau įvardyti, kadangi partija deleguoja, partija sprendžia ir, matyt, buvo nepatenkinti ir ministerijos veikla, tiesiog buvo nutarta atšaukti mane ir viskas. O tai, kad yra kažkokių kitų argumentų – tai yra paprasčiausias spaudimas ir bet kokie kiti argumentai, nesusiję su mano tiesioginiu darbu, yra šmeižtas“, – paklaustas apie siūlymo trauktis motyvus BNS sakė A.Bitinas.

Premjeras ministrę giria

Parlamento ir Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė anksčiau yra teigusi, kad turi abejonių dėl švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio bei socialinės apsaugos ir darbo ministrės A.Pabedinskienės darbo. Šie ministrai sulaukė kritikos pastarajame Darbo partijos tarybos posėdyje. Jiems turėta priekaištų dėl prasto Vyriausybės programos vykdymo.

Apie tai, kad A.Pabedinskienė nesigaudo socialinės apsaugos srityje, viešai kalba ne vienas Darbo partijos atstovas. Prieš tapdama ministre A.Pabedinskienė dirbo Marijampolės kolegijoje. 

Darbo partijos buvęs lyderis Vytautas Gapšys portalui lrytas.lt tvirtino žinąs, kad iš posto traukiasi socialinės apsaugos ir darbo viceministras A.Bitinas, tačiau neigia, kad tai padaryti jam siūlė Darbo partija: „Viceministras iš posto traukiasi pats. Darbo partija jokio spaudimo nedarė.“

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius savo ruožtu teigė „darbiečių“ ministrams priekaištų neturįs. Paprašytas apibūdinti A.Pabedinskienę jis aiškino, kad ministrė labai stengiasi, jau įgavo darbinių įgūdžių.

„Ministerijoje vyksta normalus pasikeitimas, bus formuojama nauja viceministrų komanda. Viceministrai yra politinio pasitikėjimo, ir ministrė sprendžia, su kokia komanda dirbti. Kadangi tai buvo deleguoti Darbo partijos viceministrai, ta (viceministrų atstatydinimas – Red.)i su partija buvo derinta“, – ketvirtadienį žurnalistams pokyčius SADM komentavo L.Graužinienė. Ji tikisi, kad pokyčiai bus naudingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.