Seimo socialdemokratai apie tyrimo komisiją: „Konservatoriai bijo tiesos“

Seimo socialdemokratai mano, kad opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų

Seimo socialdemokratai mano, kad TS-LKD frakcijos nariai, dirbantys laikinojoje komisijoje, tiriančioje situaciją energetikos sektoriuje, daro spaudimą komisijai, nes bijo tiesos.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Seimo socialdemokratai mano, kad TS-LKD frakcijos nariai, dirbantys laikinojoje komisijoje, tiriančioje situaciją energetikos sektoriuje, daro spaudimą komisijai, nes bijo tiesos.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:13 PM

Konservatoriai, išsigandę atskleidžiamų faktų, parodančių, kad jų dėka Lietuva moka kur kas didesnę kainą už elektros energiją, nei kaimyninės šalys, siekia nušalinti nuo tyrimo socialdemokratą Artūrą Skardžių. Į konservatorių kvotas pasiūlyti komisijos nariai Andrius Kubilius ir Kęstutis Masiulis yra asmeniškai prisidėję prie tiriamų projektų“, - pareiškė Seimo Socialdemokratų partijos frakcija.

Taip ji reagavo į konservatorių išreikštą protestą prieš komisijos pirmininko Artūro Skardžiaus veiksmus. Kaip ELTA jau skelbė, konservatoriai reiškia protestą dėl to, kad, nesibaigus komisijos tyrimui, esą „viešai skleidžiama visiška netiesa ir akivaizdus melas apie komisijos atliekamą parlamentinį Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto tyrimą“.

Pasak socialdemokratų, siekiant paspartinti Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGDT) statybą pradėjo aiškėti projekto finansavimo neskaidrumai.

„Konservatoriai bando užglaistyti tyrimą sakydami, kad jau buvo padarytas auditas ir jo išvados yra pakankamos. Tačiau auditas nebuvo atliktas pilnai - visi pagrindiniai ekonominiai skaičiai nebuvo pateikti dangstant juos „konfidencialumo“ ženklais.

Auditas parodė, kad vien užsienio konsultantams, ruošusiems SGDT projektą, buvo sumokėta daugiau nei 52 milijonai litų. Už šį „genialų“ projektą Lietuvos gyventojai jau moka nuo 2013 metų pradžios“, - pažymi socialdemokratai.

Pasak jų, iki šiol komisijai nepateikiamas šio projekto ekonominis pagrindimas, kuris konsultantų siūlymu buvo „socializuotas“.

„Tai reiškia, kad tuo pat metu, kai buvo perkama laivo nuoma iš Bermuduose registruotos įmonės, konservatoriai priėmė įstatymą, kuriame numatė prievolę visiems dujų vartotojams sumokėti šį nuomos mokestį. T.y. per dešimt ateinančių metų prie dujų perdavimo kainos bus priskaičiuojama po 0,5 mln. litų. Konservatoriams valdant tiek „Gazprom“, tiek įvairūs užsienio konsultantai, tiek kaimynai, perduodantys elektrą per vieną operatorių, susikrovė turtus Lietuvos piliečių sąskaita, nes visi jų pelnai yra įskaičiuojami į Lietuvos gyventojų mokamą elektros kainą“, - pastebima Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos pranešime.

Jame pabrėžiama, kad nuo šių metų vasaros padėtis Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros rinkose pasikeitė iš esmės, atsiradus naujajai biržai „Nord Pool Spot“ (NPS). Spalio mėnesį Lietuva ir Latvija už 1 MWh moka apie 126 eurus, o Estija ir Suomija - 51 eurą. „Už tai galime padėkoti dar vienam protesto pareiškimo autoriui - K. Masiuliui, kurio asmeniškai pasiūlyta ir visų konservatorių „prastumta“ pataisa 2012 m. sausio 17 d. Elektros energetikos įstatyme reglamentavo tik vieną elektros operavimo subjektą atitinkančius reikalavimus. K.Masiulio siūlymas nebuvo pagrįstas nei techniškai, nei ekonomiškai. Kiek pralobo su projektu susijusios įmonės ir politikai, galima tik spėlioti. Matyt, to ir dar galimų neskaidrumų atskleidimo ir bijo konservatoriai - didieji šalies energetinės nepriklausomybės „patriotai“, - teigia Seimo socialdemokratai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.