V.Andriukaitis - apie kyšius medikams ir prezidento rinkimus

Iniciatyvomis garsėjantis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis nusprendė išnaikinti korupciją sveikatos apsaugos sistemoje. Ministras teigia jau išsiaiškinęs tikrąjį korupcijos mąstą – sistemos šešėlyje gali slėptis net 3 milijardai litų, o gydymo įstaigos ne tik pažeidinėja darbo įstatymus, bet ir vykdo abejotino teisėtumo mokėjimus.

Ministras teigia jau išsiaiškinęs tikrąjį korupcijos mąstą Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministras teigia jau išsiaiškinęs tikrąjį korupcijos mąstą Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-24 20:40, atnaujinta 2018-02-20 20:56

Apie korupciją ir naujas reformas laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte šnekėjosi pats sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis.

- Pone ministre, jūsų pirmtakai nuolat deklaruodavo kovojantys su korupcija, tačiau jūs teigiate, jog sveikatos apsaugos sistemos šešėlyje yra net 3 milijardai litų. Akivaizdu, kad jūsų kolegoms su šia užduotimi susitvarkyti nepavyko. Kodėl manote, jog jums pavyks?

- Visų pirma, šiuos duomenis rinko Lietuvos banko specialistai. Jie teigia, jog suma gali siekti 3 mlrd. litų. Valstybinė mokesčių inspekcija sumą sumažina nuo 1,5 mlrd. iki 2 mlrd. litų. Mes jau parengėme įstatymų paketą, dabar vyksta derinimas.

Yra labai daug pasipriešinimo, tačiau mes ryžtingai tą teigsime. Duomenys, esantys valstybiniame ir privačiame sektoriuose, labai aiškiai teigia – reikia keisti normas, šalinti dviprasmybes, nes dabartinės finansinės schemos leidžia klestėti šešėliui.

- Apie kokias finansines schemas jūs kalbate?

- Finansinės schemos yra susijusios su sveikatos įstatymų formuluotėmis. Viena formuluotė teigia, kad jeigu jūsų gydymą apmoka privalomas sveikatos draudimo fondas, jūs daugiau nieko nemokate. Tačiau jeigu jūs savo noru sutinkate nusipirkti brangesnę aparatūrą ar brangesnius vaistus, tokiu atveju dalį sumos apmokate jūs, o likusią padengia privalomas sveikatos draudimo fondo biudžetas.

Žinoma, jūs galite visą sumą apmokėti ir pats. Antrasis sakinys ir suformuluoja schemą. Pavyzdžiui, gydytojas pacientui pasiūlo geresnį protezą ir nurodo, į kokią sąskaitą reikės pervesti apmokėjimą. Pasirodo, sąskaita yra privačios įmonės, o ligoninė nieko apie tai nežino.

- Tai pinigai nueina į to gydytojo privačią įmonę, kuri neturi jokios sutarties su ligonine?

- Taip. Ir vėliau išaiškėja, jog tie gydytojai metų gale gali dividentais išsiimti pinigines sumas, kadangi yra mokestinės lengvatos, ir įsidėti sau į kišenę.

- Kiek yra tokių atvejų?

- Labai gerai, kad jau veikia pasitikėjimo telefonas. Mes gavome jau apie 150 skambučių. Dabar mokesčių inspekcija tiria, kiek gali būti tokių uždarųjų akcinių bendrovių, koks tarp jų ryšys, kokios pavardės ir t.t.

Mano intuicija sako, kad tokios schemos nėra retas dalykas. Todėl mes siūlome, kad būtų įvestas viešųjų ir privačių interesų deklaravimas. Aukštos kvalifikacijos specialistai, skyriaus vedėjai ir kiti turėtų viešai deklaruoti, ką jie turi.

Medikų bendruomenė pasakys, kad tai yra visiškai perteklinis reikalavimas.

Jau pasakė. Mano atsakymas labai paprastas. Vadinasi pataikėm.

- Bet kas turėtų tas pajamas deklaruoti?

- Būtų gerai, kad Lietuvoje būtų visuotinis pajamų ir turto deklaravimas.

- Kokio efekto siekiate?

- Siekiame skaidrios sistemos.

- Kaip pajamų deklaravimas pakeis situaciją? Pats minėjote, jog yra tam tikros paslaugos, už kurias pacientas turi susimokėti pats. Tai ne tik brangūs protezai ar lęšiukai, bet ir tvarsčiai ar pleistrai.

- Tvarstis ar pleistras negali būti. Tikrai taip yra. Privalomas sveikatos draudimas dengia. Bet yra žmonių, kuriems nedengia.

- Be abejo. 68 proc. apklausoje pasisakiusių žmonių teigė, jog nėra nei mokėję, nei davę kyšių, nes privalomas sveikatos draudimo fondas apmokėjo gydymą. 26 proc. nurodė, kad mokėjo.

Bet jie mokėjo už tam tikras priemones, reikalingas gydymui. Tai ką jūs siūlote?

- Siūlau, kad ligoniui pateiktų sąskaitą. Tai jau iš tiesų veikia ir pacientas žino, už ką sumokėjo. Mano siūlymas labai aiškus. Įveskime skaidrią sistemą kaip Skandinavijoje ar Vokietijoje.

Gydymas negali būti susijęs su tavo pinigine. Ar turtingas, ar biednas, visi turi būti gydomi vienodai.

Žmonės privalo žinoti, kas yra apmokama privalomuoju sveikatos draudimu.

- Bet jeigu aš darausi specialų kraujo tyrimą ir už jį susimoku. Kam aš tada nešiu sąskaitą?

- Bet jeigu jums kažkas parekomendavo tai daryti, klausimas – kas? Gydytojas.

Kokioje laboratorijoj? Jūs pati turite paklausti, kas čia vyksta. Turite išsiaiškinti, ką draudimas jums apmoka.

- Ministre, ar jūs bent kiek bendraujate su pacientais?

- Aš su tūkstančiais bendrauju. Ir aš specialiai jus provokuoju ir siūlau pagalvoti. Pasidomėkit, už ką jūs mokate. Turim išsiaiškinti, kas vyksta sistemoje.

- Gali būti, kad Jūs tiesiog nežinote situacijos.

- Ne, aš žinau, todėl ir sakau. Įveskime tvarką. Privalomuoju sveikatos draudimo fondu dengiamos paslaugos turi būti atskaitomos, žinomos ir trečia – jokių priemokų. Taip pat parašysime, už ką reikia mokėti.

- Pakalbėkime apie kyšius medikams. Maždaug ketvirtadalis pacientų yra davę kyšius. Tai nenormali situacija?

- Žiauri.

- Bet Jūs sutinkate, jog toks atsidėkojimas visuomenėje yra tapę norma?

- Dalyje visuomenės. Kyla klausimas, ar tai yra norma. Aišku, kad ne norma. 68 proc. sugeba atsilaikyti, 26 proc. – ne. Čia yra daug žmogiškų veiksnių – geriau išoperuos, geriau pagydys ir t.t.

- Ar jūs žinote, koks yra pirmasis klausimas, kai žmogus ateina į palatą? Kiek davei?

- Taip, tam tikrose ligoninėse ir tam tikruose skyriuose. Todėl mes parengėme etikos kodeksus, specialistus, kurie ligoninėse yra atsakingi už korupciją. Taip pat yra viešasis telefonas. Iš tiesų, dauguma gydytojų yra padorūs ir sąžiningi. Tačiau nesąžiningieji užpila visą purvą ant visų.

- Tai ką daryti?

- Išbraukti šią normą, kuri siūlo savo noru primokėti.

- Bet tai neįpareigos žmogui neduoti medikui pinigų.

- Pradžioje sudarykime teisines sąlygas, kad šito nebūtų.

- Tai ką reiškia sudaryti teisines sąlygas? Bausti?

- Be abejonės.

- Tai kas turėtų gaudyti tuos pacientus, kurie gydytojams duoda vokelius?

- Patys medikai, pati bendruomenė supranta, kad jeigu sistemoje atsiras kontrolė, atsiras ir varžymai. Šiandien vyko diskusija ir 12-oje įstaigų nerado ambulatorinių kortelių. Tai yra privaloma.

Todėl prašome atnešti sprendimą dėl licencijų. Arba sustabdymo, arba atėmimo. Ir nurodytas terminas. Kol kas mes kalbame apie žingsnius. Tai yra mokesčių inspekcijos išvados, finansinių nusikaltimų tyrimų išvados, ir jeigu reikia – atiduodame ikiteisminiam tyrimui.

- O vokeliai medikams? Ką siūlote?

- Parengėm antikorupcinę programą, visą priemonių planą, kurį skelbsime viešai. Viešų ir privačių pajamų deklaravimas yra būtinas.

- O jeigu pacientas norės atsidėkoti gydytojui?

- Ligoninės galėtų turėti labdaros fondą, skirtą visai ligoninei, o ne konkretiems asmenims. Atsidėkojimas pinigais konkrečiam gydytojui yra baudžiamoji atsakomybė.

- Jūs tikite, kad sugebėsite?

- Tai mano pareiga. Čia ne tikėjimo, o sąžinės ir pareigos reikalas. Aš noriu skaidrios sistemos. Jūs turite jaustis oriai ir žinoti už ką mokate.

- Jūs esate aktyvus ministras. Ar negalvojate, jog būtumėte geras prezidentas?

- Ne, nemanau. Aš ne tam dirbu. Mano sritis man yra labai patraukli ir aš turiu labai daug darbo. Aš gyvenime du kartus jau bandžiau, kaip žinote.

- Jūsų partijoje nėra draudžiama siekti prezidento posto. Jūsų kolega Zigmantas Balčytis iškėlė savo kandidatūrą. Kodėl Jūs negalėtumėte?

- Tai kad aš turiu konkretų darbą.

- Tai Jūs nenorite, ar partijoje neturite palaikymo?

- Aš nežinau net, dar apie tai diskutuosime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.