Ar persukote laikrodžių rodykles atgal?

Naktis iš šeštadienio į sekmadienį bus viena valanda ilgesnė. Spalio 27 d., kaip ir kiekvieną paskutinį spalio sekmadienį, įvedamas žiemos laikas – 4 valandą nakties laikrodžių rodyklės turės būti pasuktos viena valanda atgal. Tai reikš, kad keltis pradėsime šiek tiek vėliau, o iš darbo išeisime jau sutemus, nes pradės anksčiau temti. Pasak astronomų, žiemos laikas yra artimesnis tikrajam, Saulės rodomam laikui, o taip pat ir žmogaus bioritmams.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Oct 25, 2013, 8:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:12 PM

Kad perėjimas prie žiemos laiko paprastai kelia mažiau streso, nei perėjimas prie vasaros laiko, sutinka ir miego specialistas Audrius Alonderis. Tačiau nepatogumų įžvelgia ir jis – bet koks laiko sukiojimas miego kokybę veikia neigiamai.

„Mūsų organizmas būna pripratęs gultis ir keltis tuo pačiu laiku. Laikrodžio sukiojimas išderina natūralų organizmo ritmą“, - sako miego specialistas.

Ypač blogai tai veikia žmones, kurie ir taip turi miego sutrikimų. Nuo miego sutrikimų, nemigos kenčiantiems žmonėms svarbiausias dalykas – gultis ir keltis tuo pačiu metu. „Tai viena iš pagrindinių sąlygų, - teigia A.Alonderis. - Dirbtinis įsikišimas į šitą mechanizmą veikia neigiamai.“

Viena valanda šen ar ten – regis, nėra daug. „Sveikam žmogui tai didelės reikšmės neturės. Labiau į tai reaguoja tie žmonės, kurie yra jautresni ir kurie turi miego sutrikimų jau dabar“, - sako specialistas.

Pailgėjusi naktis ir, atitinkamai, miego laikas, nėra vienareikšmiškai geras dalykas. „Tai labai individualu, - teigia pašnekovas. - Yra skirtingi žmonių tipai. Vienam darbingesnės ryto valandos, kitam – vakaro. Pats laikrodžių sukiojimas bet kuriuo atveju nėra teigiamas dalykas.“

Nors laikrodžio rodyklės sukiojamos, siekiant kuo labiau susieti tamsų paros metą su miegui, poilsiui skirtu laiku, tai neatperka paties ritmo išbalansavimu organizmui sukeliamo streso.

Žiemos laikas bus atšauktas ir vasaros laikas įvestas paskutinį kovo sekmadienį. Tuomet 3 val. ryto laikrodžių rodyklės turės būti pasuktos viena valanda į priekį.

Lietuvoje laikrodžiai pradėti sukioti nuo 1981 metų. Tai, remdamosi 1980 m. Europos Sąjungos direktyva, daro daugelis Europos ir kitų pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.