Apie pavojų įspėjančios sirenos nutilo

Jei Vilniuje įvyktų gyventojams pavojų kelianti nelaimė, apie ją vilniečiams praneštų su įjungtais signalais zujantys specialiųjų tarnybų automobiliai, nes ant pastatų įrengtos sirenos senokai neveikia, rašo "Lietuvos rytas".

Prieš 50 metų įrengtos sirenos netrukus bus pakeistos naujomis.
Prieš 50 metų įrengtos sirenos netrukus bus pakeistos naujomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Oct 26, 2013, 10:47 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:03 PM

Kai visoje Lietuvoje kaukė gyventojus apie pavojų įspėjančios sirenos, Vilniaus gatvėse buvo tylu. Taip buvo pirmą kartą per 50 metų.

Trečiadienio vidurdienį per radiją bei televiziją vilniečiai išgirdo, kad šiuo metu tikrinama Gyventojų perspėjimo sistema, tačiau sirenų gausmo nebuvo girdėti.

Dauguma ant sostinės pastatų esančių sirenų išjungtos nuo šių metų pradžios.

Kas įspėtų vilniečius, jei jų sveikatai ar gyvybei iš tiesų kiltų pavojus? Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Civilinės saugos tarnybos viršininkas Jūris Targonskas teigė, jog nerimauti nėra pagrindo.

„Visos savivaldybės turi parengusios alternatyvius gyventojų informavimo būdus.

Tam gali būti panaudojami specialiųjų tarnybų automobilių signalai, garsiakalbiai“, – aiškino pareigūnas.

Apie gresiantį pavojų gyventojai informuojami ir mobiliaisiais telefonais, tačiau juose turi būti įdiegta tokius pranešimus galinti priimti funkcija. Tiesa, ji nėra pritaikyta 3G ryšį naudojantiems telefonams.

J.Targonskas pasakojo, jog daugumoje Lietuvos miestų gyventojų perspėjimo sistemos jau modernizuotos. Vilniuje įrengtos sirenos nebuvo keistos dar nuo 1966 metų.

Pastaruoju metu sostinėje veikė 66 sirenos, kurios įrengtos ant įvairių pastatų. Sirenų skaičius ir jų buvimo vieta beveik kasmet šiek tiek keičiami. „Vilnius greitai plečiasi, todėl jų reikia įrengti ir naujuose rajonuose. Kai kurių pastatų paskirtis keičiasi, savininkai sirenų nenori, todėl jas reikia perkelti kitur“, – aiškino Civilinės saugos tarnybos viršininkas. PAGD turi visų sirenų išdėstymo planus ir keletą kartų per metus tikrina, ar jos veikia.

Kada Vilniuje bus įrengtos naujos sirenos, savivaldybės darbuotojai atsakyti kol kas negali. Gyventojų perspėjimo sistemai atnaujinti paskelbtas konkursas.

Sirenos bus keičiamos keliais etapais.

Kai ant pastatų bus sumontuoti nauji įrenginiai, jie skleis ne tik sirenoms įprastą garsą. Per juos bus pranešama, kas vyksta ir kaip elgtis gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę