Valdantieji prieš prezidentę stoja po vieną (papildyta)

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, atrodo, gali nebebijoti, kad jei vėl sieks prezidento posto, valdančioji koalicija susivienys prieš ją dar pirmajame prezidento rinkimų ture ir iškels bendrą kandidatą, rašo "Lietuvos rytas".

Valdantieji iššūkį prezidentei mes po vieną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdantieji iššūkį prezidentei mes po vieną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 26, 2013, 12:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:03 PM

Kalbos, kad valdančioji koalicija kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose galėtų iškelti bendrą kandidatą, kuris greičiausiai būtų socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, tėra tušti žodžiai.

Pagrindinės valdžios partijos apie tai net rimtai negalvojo ir jau rengiasi rinkimuose dalyvauti savarankiškai.

Pats „tvarkiečių” lyderis pašalintasis prezidentas Rolandas Paksas, pasiūlęs šią idėją, jau prabilo apie savo ketinimus suskubti į rinkimų traukinį.

Savo kandidatą – buvusį socialliberalų lyderį Artūrą Paulauską – jau rytoj iškels „darbiečiai”, kurių patriarchas Viktoras Uspaskichas buvo pritaręs R.Pakso idėjai.

Socialdemokratai taip pat kels saviškį, tiktai dar nežino – kurį, ir dėl to vis stipriau stumdosi tarpusavyje.

Netikėtai idėjai – parama

R.Paksas bendro koalicijos kandidato idėją iškėlė šio mėnesio pradžioje vykusiame koalicijos viršūnių susitikime.

Valdantieji neslėpė, kad šiuo kandidatu galėtų būti D.Grybauskaitei reitinguose į nugarą alsuojantis A.Butkevičius.

Pats premjeras tada kartojo tą patį, ką ir dabar, – jis dar neapsisprendęs, ar sieks prezidento posto, o tai pasakys kitų metų pradžioje.

O antros svarbiausios valdžios partijos – „darbiečių” – tikrasis lyderis V.Uspaskichas galimybę visiems valdantiesiems paremti A.Butkevičiaus kandidatūrą vertino entuziastingai.

Jo tvirtinimu, visos valdančiosios koalicijos partijos turi daugiau rėmėjų nei reitinguose karaliaujanti dabartinė šalies vadovė.

V.Uspaskichas taip kalbėjo, nors jo paties partija jau buvo oficialiai apsisprendusi, jog rinkimuose kels savo kandidatą.

Atsibodo laukti kairiųjų

Kad Prezidentūra greičiausiai rimtai įvertino bendro valdančiųjų fronto grėsmę, liudija neseniai valdžios viršūnes supurčiusios žinios, kad tas pats R.Paksas esą siūlė „tvarkiečių” ir „darbiečių” paramą rinkimuose mainais į bylos „darbiečių” lyderiams dėl juodųjų finansų užgniaužimą.

Pareiškimu, jog šias žinias taip pat girdėjo, skandalą sukėlęs A.Butkevičius skubiai nurodė, kad jų šaltinis – pati prezidentė.

Tuo buvo neabejojama ir politikos užkulisiuose.

Tačiau jei prezidentė tikrai išsigando valdančiųjų vienybės, ji baiminosi be reikalo.

Pirmiausia, atrodo, kad nė viena iš trijų pagrindinių valdančiųjų partijų net rimčiau ir nesvarstė tokios galimybės – juolab kad socialdemokratų lyderis A.Butkevičius ir jo partija tik ėmė dar labiau gūžinėti prezidento rinkimų baruose.

Tad „darbiečiai” šiandien vyksiančiame partijos dešimtmečiui skirtame suvažiavime ketina oficialiai palaiminti A.Paulausko kandidatūrą į prezidentus.

„Tai nejaugi mes lauksime pavasario, kol socialdemokratai pagaliau apsispręs?” – tokia buvo pagrindinė kai kurių „darbiečių” lyderių mintis.

R.Paksas vėl nori eiti pats

R.Paksas, kuriam Seimas šią savaitę pravėrė galimybę vėl siekti prezidento posto, pareiškė, kad jei ir nesuspės į 2014 metų rinkimus, tai tikrai juose dalyvaus 2019-aisiais.

Tiesa, vakar jis pareiškė, kad valdantieji, nepaisant „darbiečių” veiksmų, dar gali susitarti dėl bendro kandidato, tačiau kaip tai įsivaizduoja ir kas juo gali tapti, nepaaiškino.

Tūpčioja vedlys ir partija

Tad visi koalicijos partneriai baksnoja pirštu į socialdemokratus ir kaltina juos, jog būtent jie savo neryžtingu ir nesibaigiančiu trypčiojimu sugriovė gražią partnerių vienybės idėją.

Pats A.Butkevičius ir toliau neatsako į klausimą, ar žengs į rinkimų nežinią ir rizikuos atviru karu su prezidente bei savo politiniu svoriu partijoje.

O kairiųjų viršūnės, nutarusios, kad partija turi kelti savo kandidatą, taip pat neapsisprendžia, kas juo turi būti.

Vieni mano, kad A.Butkevičius būtinai turėtų eiti į rinkimus – bent jau dėl geresnio partijos pasirodymo Europos Parlamento rinkimuose, kiti teigia, jog partija vis dėlto neturėtų taip rizikuoti ir turėtų iškelti kitą kandidatą.

Nori būti pirmas nuo suoliuko

Kad būtų atitolintas galutinio apsisprendimo metas, partijos viršūnės nusprendė suteikti žodį apačioms – galimus kandidatus į prezidentus dabar siūlo partijos skyriai – jie pirmiausia mini A.Butkevičiaus ir europarlamentaro Zigmanto Balčyčio pavardes.

Z.Balčytis, kuris vis minimas ir tarp galimų A.Butkevičiaus ateities konkurentų kovojant dėl partijos lyderio karūnos, ir pats suskubo pareikšti apie savo prezidentines ambicijas.

Jis neseniai paskelbė, kad dalyvautų rinkimuose tuo atveju, jei A.Butkevičius apsispręstų nerizikuoti.

Z.Balčyčio partijos bičiuliai teigė, kad jis taip nori kuo anksčiau pradėti savo kampaniją, nelaukdamas vienokio ar kitokio vis delsiančio premjero sprendimo.

Kita vertus, pasak kai kurių socialdemokratų, papildomas dėmesys Briuselyje daugiau laiko praleidžiančiam europarlamentarui ne pro šalį ir prieš Europos Parlamento rinkimus.

Be to, vakar Z.Balčytis Vyriausybėje akis į akį susitiko ir su A.Butkevičiumi. Jie, atrodo, pirmiausia ir kalbėjosi apie prezidento rinkimus.

Idėja iškelta per vėlai

Valdančiojoje koalicijoje per vėlai iškelta idėja kelti bendrą kandidatą per prezidento rinkimus, sako Darbo partijos (DP) įkūrėjas parlamentaras Viktoras Uspaskichas, praneša BNS.

„Būtų anksčiau aptartas tas klausimas, būtų prieita prie bendros nuomonės, bendro kandidato, svarstytume ir mes, bet to nebuvo padaryta“, - šeštadienį prieš DP suvažiavimą Šiaulių arenoje sakė V.Uspaskichas.

Jo teigimu, iš esmės bendro kandidato idėja rimtai nesvarstyta, tik buvo iškelta.

„Mes tos idėjos nesvarstėme, tik iškelta idėja, bet ji labai greitai žlugo, matyt. Taip rimtai, kad koalicija būtų susirinkusi ta tema ir kalbėtų, taip nebuvo kalbėta, ir mes pasakėme tuo metu, kai pradėjo apie tai kalbėti, kad turite paskubėti, nes prezidento rinkimuose kandidatą iškelti reikia ne prieš mėnesį, nors prieš pusę metų“, - tvirtino V.Uspaskichas.

Jis priminė, kad „darbiečiai“ savo kandidatą kelti nusprendė gerokai anksčiau. Darbo partija šeštadienį per suvažiavimą savo kandidatu į prezidentus planuoja patvirtinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko kandidatūrą.

Prieš keletą savaičių partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas pasiūlė valdančiajai centro kairės koalicijai kelti vieną kandidatą į prezidentus.

Toks kandidatas, anot jo, būtų tinkamas varžovas dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei. Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Valdančiąją koaliciją sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.