Geidžiamas kąsnis neištrūko iš V.Uspaskicho rankų

Palangoje buvusio vaikų darželio pastatą aukcione rugsėjį nusipirkusi ir verslo planus kūrusi viena Gargždų įmonė pirkiniu džiaugėsi neilgai. Spalio mėnesio viduryje šis pastatas perėjo Viktorui Uspaskichui priklausančiam „Vikondos” koncernui, rašo „Lietuvos rytas”.

„Vikondos” poilsinės žemės sklypas ribojasi su buvusio darželio pastato sklypu.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Vikondos” poilsinės žemės sklypas ribojasi su buvusio darželio pastato sklypu.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Oct 28, 2013, 6:22 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:31 PM

Po kelių nepavykusių mėginimų apie 1000 kvadratinių metrų ploto darželio pastatą su beveik 80 arų žemės sklypu rugsėjo pradžioje Palangos savivaldybė už 2,52 mln. litų pardavė vienintelei aukciono dalyvei elektros montavimu užsiimančiai Gargždų statybos įmonei „BM Service”.

Dar prieš pasirašant pirkimo–pardavimo sutartį pastato savininkai kūrė verslo planus ir su architektais jau dėliojo priešprojektinius pasiūlymus.

„Dalis pastato bus skirta butams, dalis – visuomeninės paskirties. Tačiau pastatas bus rekonstruojamas dar negreitai, nes iš pradžių teks pakeisti žemės sklypo paskirtį”, – vasarą kalbėjo įmonės direktorius Kęstutis Lukauskas.

Tačiau šio pastato panoro ir kaimynystėje įsikūręs V.Uspaskichas.

„Šis objektas yra įdomus. Čia palikčiau žaliąją zoną: įrengčiau kultūringą parką, sodą”, – vasaros pabaigoje „Lietuvos rytui” dėstė V.Uspaskichas.

Yra žinoma, kad atsakingi „Vikondos” darbuotojai savivaldybės skelbtus aukcionus prasnaudė, nes manė, kad darželį pardavinėja Turto fondas, ir sekė jo pranešimus.

Tai, kad tuo metu darželis jau buvo parduotas, kaimynystėje esantį pastatą siekiančiam įsigyti „Vikondos” šeimininkui netapo kliūtimi, nors dėl to už objektą teko gerokai permokėti.

Darbo partijai priklausantis miesto tarybos narys Edmundas Krasauskas pradėjo varstyti savivaldybės administracijos skyrių duris ir teiravosi informacijos apie aukcioną laimėjusią įmonę.

Kurorto politikas prasitarė, kad vykdo V.Uspaskicho pavedimą.

„Mums buvo pateiktas toks pasiūlymas, kurio buvo sunku atsisakyti”, – pasakojo „BM Service” vadovas K.Lukauskas.

„Lietuvos ryto” šaltinių duomenimis, už darželio pastatą su žemės sklypu Gargždų įmonei buvo sumokėta 300 tūkst. litų daugiau. Tačiau neoficialiai objekto pardavėjai iš šio sandorio galėję uždirbti milijoną litų.

Kalbama, kad perparduoti darželio pastatą Gargždų verslininkai greitai apsisprendė todėl, kad šitaip siekė išvengti galimos šalies valdžioje esančios Darbo partijos nemalonės.

Manoma, kad šiame sklype bus išplėsti „Vikondai” priklausantys poilsio namai.

Taikėsi ir anksčiau

* Kad aštuntus metus kurorto savivaldybės pardavinėjamas darželio pastatas domina Darbo partijos lyderį V.Uspaskichą, Palangoje buvo kalbama jau seniai.

* Pirmąjį aukcioną 2005 metų pabaigoje laimėjo tuometis Darbo partijos Palangos skyriaus pirmininkas Vygantas Žylė, už pastatą ir žemės sklypą pasiūlęs neregėtą kainą – per 21 mln. litų.

* Tuomet V.Žylė įnirtingai neigė, kad objektas perkamas V.Uspaskichui, tačiau mažai kas kurorte abejojo, kad pažadėti milijonai yra turtingiausio šalies politiko.

* Tai netiesiogiai patvirtino ir tolesni įvykiai. Lietuvoje nemalonumų prislėgtas V.Uspaskichas staigiai išvažiavo į Rusiją, o V.Žylė ėmė vilkinti objekto pirkimo ir pardavimo sutarties pasirašymą.

* Savivaldybei paskelbus, kad aukcionas neįvyko, V.Žylė ją padavė į teismą. Bylinėjimasis užtruko keletą metų, per kuriuos kurorto valdžiai nebuvo leidžiama skelbti naujo pastato privatizavimo aukciono.

* Savivaldybei laimėjus bylą pastato pardavimas buvo atnaujintas tik pernai balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.