G.Vagnorius apie susijungimą su darbiečiais: „Galbūt ir suklydau“

Viktoras Uspaskichas po savo sparnu priglaudė dar vieną nesėkmingai politinės karjeros siekusį politiką. Savaitgalį vykusiame suvažiavime prie Darbo partijos prisidėjo neparlamentinė Krikščionių partija, kurios lyderis, vienas iš Tėvynės sąjungos įkūrėjų, ekspremjeras Gediminas Vagnorius tapo V.Uspaskicho kolega ir partijos pirmininkės Loretos Graužinienės pavaduotoju.

G.Vagnorius tikina, kad neturi jokių politinių ambicijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
G.Vagnorius tikina, kad neturi jokių politinių ambicijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 11:45 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:33 PM

Pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte su G.Vagnoriumi kalbėjosi apie naujus pokyčius, vertybes ir kitokią Lietuvą.

- Pone G.Vagnoriau, kaip jaučiatės gavęs naujas pareigas?

- Žiaurokai mane pristatėte.

- O ką neteisingo pasakiau? Ekspremjeras, buvęs Tėvynės Sąjungos narys.

- Jokių priekaištų neturiu. Šiaip neteko susitikti su V.Uspaskichu ir kalbėtis nei žodžiu, nei telefonu. Mūsų niekas nepriglaudė. Mes turėjome pokalbį su L.Graužiniene ir kitais žmonėmis. Apsisprendėme tik tada, kai ši partija nusprendė sukti į vidurio politinį bloką. Mes pasirašėme sutartį, kurioje labai aiškiai surašyti principai.

Tai yra vakarietiška ekonominė politika, demokratija, krikščioniškos moralinės vertybės. Iš parlamentinių partijų ji yra vienintelė arčiausiai dešiniosios ekonominės politikos. O mūsų partija turėjo prie kažko glaustis, nes neparlamentinėms partijoms šiuo metu yra draudžiama gauti paramą tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų.

- Sakote, jog su ponu V.Uspaskichu nebendravote. Tai Jūs iš karto su ponia L.Graužiniene tarėtės?

- Buvo derybinė grupė, bet man neteko kalbėtis. Jeigu prisimenate, prieš porą mėnesių buvo jo paties pareiškimas, jog jis nelabai pritartų tokiam procesui. Bet Jūs be reikalo vertinate, jog ši partija yra vieno žmogaus. Manau, jog ji šiek tiek pasikeitė ir mums atėjus ji netaps prastesnė.

- Kaip Jūs vertinate L.Graužinienę kaip partijos pirmininkę?

- Aš norėčiau palinkėt jai sėkmės.

- Gal Jūs ne linkėkit, o įvertinkit.

- Lietuvoje yra madinga iš anksto paskelbti, kam seksis, kam ne. Kiek galėsim, tiek padėsim. Bet aš manau, kad ji yra tikrai pajėgi, buria komandą ir yra pasiryžusi stiprini programines nuostatas, teigti naujus siūlymus ir idėjas, kaip ekonomikai atgauti kompetenciją.

- Koks Jūsų esminis reikalavimas?

- Deklaruota vidurio politinė orientacija. Vakarietiška ekonominė politika, krikščioniškos vertybės. Jeigu palygintumėte ankstesnę ir dabartinę programas, Jūs pamatytumėte esminius skirtumus.

- O kaip pirmadienio įvykis? L.Graužinienė skėlė antausį Daliai Grybauskaitei ir viešai atsiprašė už tai, ko prezidentė ir neturėjo daryti. Kokia Jūsų nuomonė apie konfrontaciją su Prezidentūrą?

- Aš nežinau, kodėl santykiai tarp politinių jėgų yra pateikiami kaip konfrontacija.

- Tai kaip jūs pavadintumėte šį akibrokštą?

- Nemanau, kad tai akibrokštas. Jeigu atsiranda politikai, kurie konkuruoja su prezidentais, tai yra naudinga visiems.

- Seimo pirmininkui pakanka kompetencijos kritikuoti prezidentę?

- Tai yra visiškai skirtingos institucijos – Vyriausybė, Seimas ir Prezidentūra. Gaila, kad šiandien viskas yra supainiota. Tikriausiai pamenat, kad ir aš kažkada buvau kritiškas, ir ne visada buvau neteisus.

- Ar jūs derėjotės su kitomis partijomis?

- Taip, nes žinojom, jog mums reikės su kažkuo jungtis. Ieškojom, kam yra reikalinga centro dešinės ekonominė politika.

- Jungėtės prie tų, kurie sutiko jus priimti?

- Neturėkite jokių iliuzijų, jeigu vis dar galvojate, kad galiu išduoti savo pozicijas. Niekada neišdaviau ir neišduosiu. Jeigu kažkas bus ne taip, aš atsistosiu ir išeisiu. Mes ieškojom politinės nišos, kuri siektų panašios politinės orientacijos. Mes sukame iš demokratijos kelio, prarandame ekonominę kompetenciją ir tai nėra paslaptis. Galima stovėti už krūmų ir žiūrėti, kaip mes tampame Europos pakraščiu. Jeigu tas tenkina žmones – puiku. Po kažkiek metų pamatysim, jog esam socialiniam užribyje. Mūsų tai netenkino. Mums reikėjo politinės jėgos, kurios pagalba mes galėtume realizuoti kitokią ekonominę, socialinę, teisinę viziją.

- Kas jums nutiko, kad nusprendėte jungtis su Darbo partija?

- Mes jungiamės programiniu principu. Ji tapo dešinesnė ir mažiau priklausoma nuo Rusijos nei kitos parlamentinės partijos. - Ką reiškia „mažiau priklausoma nuo Rusijos?“

- Jeigu man reikėtų palyginti Tėvynės sąjungos vadovybę su dabartine L.Graužinienės komanda, kurie yra mažiau įtakojami Rusijos politikų, deja, aš turėčiau pasakyti, kad L. Graužinienės.

- Bet Jūs žinote, kas yra šios partijos įkūrėjas?

- Aš irgi buvau Tėvynės sąjungos įkūrėjas.

- Bet jis pats yra rusų kilmės. Ar čia ne tiesioginis ryšys?

- Mes vienaip kalbėtume, jei jis būtų partijos pirmininkas.

- Jis ir buvo. Dabar yra garbės pirmininkas.

- Kai mūsų Tėvynės sąjunga kūrėsi, taip pat buvo visokių žmonių.

- Jūs norite pasakyti, kad atėjus L.Graužinienei, pasikeitė partijos politika?

- Partijos politika pasikeitė, ir dar labiau pasikeis mums prisijungus.

- Jūs manote, kad jūsų įtaka bus didelė?

- Jūs vertinate tik pagal tai, kas kur buvo. Aš matau esminių pokyčių. Negi jūs Lietuvoje nejaučiate giluminių procesų? Negi jūs nejaučiate, kas stovi už kai kurių politinių jėgų? Taip, mūsų partijos patiria daug didesnį, nei norėčiau, Maskvos politinių jėgų įtaką.

- Jūs kalbate, lyg V.Uspaskichas nebedalyvauja partijos veikloje.

- Man atrodo, Jūs dar vis gyvenate praeitimi. Yra esminių ir giluminių pokyčių, įvykusių anksčiau.

- Ar jūsų susiliejimas su Darbo partija, dabartiniu jos garbės pirmininku, įkūrėju ir dvasiniu lyderiu, kuriam gresia kalėjimo grotos, neišduoda jūsų paties moralinių vertybių?

- Jis nėra mano dvasinis lyderis.

- Ne jūsų, Darbo partijos.

- Dar kartą noriu pabrėžti, kad jokio susiliejimo su minėtais ankstesniais vadovais nėra. Ir nebuvo jokių pokalbių ir susitikimų. Žiūrėkime labai paprastai. Lieka 3 politinės jėgos, visoms neparlamentinėms partijoms yra uždrausta dalyvauti. Partijos negali veikti be finansų, o finansų gauti yra uždrausta. Mes turime galimybę rinktis: Tėvynės sąjungą, kuri pasuko socialistų kryptimi ir jai nereikia dešiniosios ekonominės politikos; socialdemokratų bloką, kuris turi savo vertybes ir aš jas gerbiu. Ir yra trečias vidurio politikos blokas, kuris gali atsirasti. Mes jį ir pasirinkome. Aišku, galėjome ir išformuoti partiją, bet šis sprendimas mums nėra priimtinas. Tai nereiškia, kad aš siekiu kažkokios karjeros, jokių postų dalybų nebuvo.

- Iš to, ką jūs kalbate atrodo, kad Darbo partija ir V.Uspaskichas yra du atskiri dalykai.

- Nežinau, kaip buvo, bet, manau, kol mes ten būsim, vertybės bus kitokios. Jeigu pasitvirtins, kad tai liko vieno ar kelių žmonių partija, tai mūsų ten neliks.

- O Jūs manote, kad jau yra kitaip?

- Aš manau, kad yra kitaip, kadangi turėjau galimybę pats dalyvauti derybose.

- Jūs kalbate apie krikščioniškas vertybes. Viena iš jungimosi sąlygų buvo šių vertybių realizavimas. O kaip su Darbo partijos juodosios buhalterijos byla. Kaip tai siejasi su krikščioniškomis ir moralinėmis vertybėmis?

- Už bet kokius nusižengimus kiekvienas turi atsakyti pagal įstatymus. Kiek žinau, buvo iškelta byla dėl apgaulingos apskaitos vedimo. Manau, kad byla turėjo pasibaigti jau prieš porą metų. Sprendimas turėjo būti priimtas daug anksčiau ir kalti žmonės turėjo būti nubausti.

- Tai yra nuteisti, tik nėra apkaltinamojo nuosprendžio.

- Tai, kad tarp pirmo ir antro turo yra pakeičiamas kaltinimas, nerodo Jums politinių motyvų? Aš manau, jog pagal iškeltus kaltinimus ir teisininkų nuomonę byla seniai turėjo būti užbaigta ir priimti teisingi sprendimai. Aš pasitikiu teismais ir manau, kad jie priims sprendimus. Teisingus, jeigu politikai nepolitizuos. Deja, dabar tai tapo politizuota. Bet mes negalime prisiimti atsakomybės, jei kažkas kažką anksčiau padarė. Mes sakome, kad kiekvienas turi būti įvertintas ir aš tikiu Lietuvos teisine sistema.

- Tai, Jūsų manymu, teisinė sistema pasielgė taip, kaip reikia?

- Pirmais metais ji dirbo labai efektyviai, bet būčiau labai naivus jei nesuprasčiau, ką reiškia, praėjus keliems metams tarp turų, pakeisti kaltinimus. Tai yra politizavimas.

- Kokia Jūsų pozicija šios bylos atžvilgiu?

- Laukti teismo sprendimo. Jeigu asmenys yra padarę nusikaltimus, jie turi būti nuteisti. Negaliu pulti ar ginti kažko, kas įvyko prieš 5 ar 6 metus, kai mūsų ten nė kvapo nebuvo.

- Prieš 9 metus jūs norėjote išsiųsti V.Uspaskichą į Baltarusiją tam, kad jis susipažintų su kolūkiais. Net bilietą buvote nupirkęs. Dabar tame traukinyje ir jūs sėdėtumėte?

- Ne. Manau manęs niekas niekada negalės atleisti nuo kolūkių reorganizavimo. Bet aš savo pozicijos nepakeičiau ir nepakeisiu.

- Tai vis dar norite jį išsiųsti?

- Aš jį ar bet kurį kitą išsiųsiu į Baltarusiją, jeigu kas nors bandys ginti kolūkinę santvarką, socialistinę ekonomiką ar diktatūrinį režimą.

- Bet mes šnekame ne apie kolūkinę santvarką, o apie jūsų santykį su V.Uspaskichu.

- Dėl to, kad aš prieš 10 metų kritikavau poną V.Uspaskichą, aš kaltės nejaučiu.

- Jūs pakeitėte nuomonę apie jį?

- Ne. Aš sakiau tiesą ir mano pozicija buvo labai aiški.

- Jūs pasisakėte ir apie jo Kėdainių įmonę.

- Aš galiu tą patį pasakyti. Aš laikausi tos pačios pozicijos ir neatsiimu nė vieno žodžio. Man atrodo, kad aš buvau teisus.

- Ką ponas V.Uspaskichas mano apie jūsų kritiką?

- Nežinau, jo ir klauskit. Aš savo nuostatų nekeičiu.

- Jūs esate gyvai bendravęs su V.Uspaskichu?

- Su visais politikais esu bendravęs.

- Per partijos suvažiavimą pasisveikinote?

- Jūs viską labai primityviai pateikiate. Taip, aš pasisveikinau.

- Bet jūs man neatsakote į klausimą.

- Nebendravau. Nevedžiau jokių pokalbių nei telefonu, nei žodžiu.

- Darbo partija ir yra ponas V.Uspaskichas. Kaip Jūs norite viską atskirti?

- Gali būti, kad jūs teisi.

- O jūs žinote tikrąją situacija?

- Jūs, matyt, žinot daugiau negu aš. Aš kitaip įsivaizduoju.

- Jūs naivus esate šiuo atveju?

- Nesu toks naivus. Deja, žinau daugiau Lietuvoje, negu man vertėtu žinoti. Jeigu aš galėčiau pasakyti, ką žinau ir kas yra kas, ir kas tarnauja kam, būtų labai nelinksma čia gyventi. Todėl kartais turiu patylėti, mano pareigos tai varžo. Aš daug ką žinau, ir visai nesu naivus. Aišku, galiu klysti, nors iki šiol ne tiek daug ir klydau. Mano pozicija pasitvirtindavo. Bet jeigu aš klystu ir Jūsų pozicija pasitvirtins, aš labai greitai iš ten išeisiu ir išsivesiu žmones.

- Kokios jūsų politinės ambicijos? L.Graužinienės pavaduotojo postas ar daugiau?

- Jokių politinių ambicijų neturiu. Tik noriu prisidėti prie kitokios Lietuvos. Noriu matyti Lietuvą modernią, vakarietišką. Kažkas panašaus į Olandiją ar Liuksemburgą. Aš matau labai daug nekompetencijų.

- Tai kaip jūs ketinate pakeisti Lietuvą?

- Labai blogai, kad Lietuvoje viskas vertinama pagal postus. Aš nenoriu jokių postų. Net jeigu siūlytų – neimčiau.

- Tai kas jūs būsite? Patarėjas?

- Daug ką galima padaryti ir neužimant posto. Žymiai svarbiau yra konkretūs sprendimai.

- Nebandysite dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose?

- Ne.

- Jūs esate aktyvus Visagino atominės elektrinės priešininkas. Vėl turėsite pakeisti nuomonę?

- Ne, nuomonės aš nepakeisiu. Aš tikiuosi, kad Darbo partija pakeis nuomonę. Atsimenate, kaip vyko tas balsavimas? Darbo partijai buvo atnaujinta byla. Po to, kai Darbo partija nubalsavo, pagal A.Kubiliaus, projektą už atominę elektrinę, byla buvo sustabdyta keliems mėnesiams. Kaip tai atrodytų Vakarų pasaulyje? Pasinaudojus politine byla, Seimo nariai yra verčiami balsuoti už labai abejotiną, korupcinį ir žalingą Lietuvai projektą.

- Jūs ketinate pakeisti partijos, kuriai atstovausite, nuomonę?

- Mes jungdamiesi pasakėme, jog esame prieš. Kam Lietuvai už 20 mlrd. litų statyti dar vieną nekonkurencingą jėgainę. Kam 10-čiai ar 20-čiai metų iš Lietuvos atitraukti paskutinius pinigėlius, kuri būtų naudinga nebent Rytų energetinei sistemai.

- Pone Vagnoriau, jūs iš tikrųjų manote, jog priėmėte teisingą sprendimą?

- Nežinau. Sprendimas buvo nelengvas, abejonių turiu iki šiol. Aš puikiai įsivaizduoju, kaip tai atrodo iš šono. Galbūt aš ir suklydau, bet niekada savo principu neišsižadėjau ir neišsižadėsiu.

- Pastaraisiais metais jūs ne sykį bandėte sugrįžti į didžiąją politiką. Ar tai paskutinis jūsų bandymas?

- Aš nebandžiau nė karto ir į jokius postus nepretendavau. Aš savo karjerą jau esu padaręs. Dabar galiu panaudoti savo žinias ir patirtį keičiant Lietuvą.

- Tai manote, kad galite Darbo partiją padaryti ne vieno žmogaus partija?

- Aš nemanau, jog ji yra vieno žmogaus partija. Mano tikslas nėra ją pakeisti. Suvieniję jėgas mes galime Lietuvą išvesti iš užburto rato. Dabar ji eina kelkraščiu. Matot, kad pas mus korupcija ne mažėja, o didėja, žmonės ir toliau skursta. Ties demokratija mes žengiam atgal. Ar tikrai nieko nereikia keisti? Po 5 metų mes galime pamatyti, kad jau vėlu kažką keisti.

- Jūs bent jau optimistas.

- Aš nesu optimistas. Aš žiūriu giliau ir, deja, turiu daugiau informacijos, negu norėčiau turėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.