Į prezidentę – moteriškas šūvis

Savaitgalį vykusiame Darbo partijos suvažiavime bendražygių liaupsių prisiklausiusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vakar pabandė įgelti prezidentei Daliai Grybauskaitei, tačiau, regis, apsijuokė, rašo „Lietuvos rytas”.

Seimo pirmininkės L.Graužinienės netikėtas atsiprašymas nustebino politikus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Seimo pirmininkės L.Graužinienės netikėtas atsiprašymas nustebino politikus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 29, 2013, 6:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:43 PM

Vienas didžiausių ir svarbiausių su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai susijusių renginių Seime vakar prasidėjo intriguojamai – socialdemokrato Broniaus Bradausko uždrausto filmo demonstravimu ir L.Graužinienės atsiprašymu.

Tiesa, naujoji Seimo pirmininkė aukštų užsienio svečių nutarė atsiprašyti ne už tai, kad istorinę Kovo 11-osios salę pristatantis trumpas filmas nebuvo parodytas per anksčiau čia vykusį kitą tarptautinį renginį.

50-ojo Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) posėdžio dalyvių L.Graužinienė atsiprašė už prezidentės elgesį.

„Labai jūsų atsiprašau, kad prezidentė D.Grybauskaitė neatvyko jūsų pasveikinti, kaip buvo suplanuota. Nuoširdžiai atsiprašau”, – sveikindama kelis šimtus konferencijos dalyvių ištarė „darbietė”.

Buvo užsiėmusi kitkuo

Tuo metu, kai Seimo pirmininkė dėl esą nemandagaus prezidentės elgesio lankstėsi prieš užsienio svečius, D.Grybauskaitė, išlydėjusi premjerą Algirdą Butkevičių, laukė buvusio Europos Parlamento vadovo Hanso Gerto Hermanno Pötteringo – jam Prezidentūroje įteikė valstybinį apdovanojimą už paramą Lietuvai.

Sveikinimas COSAC konferencijos dalyviams prezidentės pirmadienio darbotvarkėje nebuvo numatytas. Jo nėra ir šio renginio programoje.

Svečių laukė pas save

D.Grybauskaitė COSAC delegacijų vadovus turėjo priimti pirmadienio pavakare Prezidentūroje.

Būtent dėl to anksčiau planuotas šalies vadovės atvykimas į Seimą jau prieš kurį laiką buvo pakeistas.

„Prezidentės dalyvavimas šios konferencijos atidaryme nebuvo numatytas ir taip buvo sutarta pačių organizatorių siūlymu”, – „Lietuvos rytui” sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Prezidentūros atstovė nekomentavo L.Graužinienės poelgio, tik svarstė, kad galbūt įvyko nesusipratimas: „Viskas su Seimu ir renginio organizatoriais buvo suderinta iš anksto, galbūt Seimo pirmininkės apie tai neinformavo.”

Tai, jog praėjusią savaitę buvo žinoma, kad COSAC dalyvius D.Grybauskaitė priims Prezidentūros rūmuose, „Lietuvos rytui” patvirtino ir Seimo Europos reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas, ir opozicijai priklausantis jo pavaduotojas Petras Auštrevičius. Abu jie vakar pirmininkavo COSAC posėdžiui.

Kodėl laukė – nežinia?

G.Kirkilas „Lietuvos rytui” tvirtino negalįs paaiškinti, kodėl L.Graužinienė nutarė atsiprašyti renginio svečių už tai, kad prezidentė neatvyks, nors ji ir neturėjo atvykti.

To vakar negalėjo paaiškinti ir parlamento vadovės atstovė. „Daugiau mūsų komentarų nebus”, – kartojo L.Graužinienės atstovė Dalia Valentienė, paklausta, kodėl pirmininkė buvo įsitikinusi, kad šalies vadovė vakar privalėjo pasirodyti Seime.

Įdomu tai, kad nors jau buvo žinoma, jog atsisakyti tarti sveikinimo žodį šalies vadovei pasiūlė patys renginio organizatoriai, Seimo pirmininkė buvo nepalenkiama.

„Pirmininkė tai suprato kaip nepagarbą parlamentui bei užsienio svečiams ir pasakė tai, ką norėjo pasakyti”, – aiškino „darbiečių” veikėjos atstovai.

Priežasčių – ne viena

Gali būti, kad apie pakoreguotą renginio darbotvarkę L.Graužinienė sužinojo tik praėjusį penktadienį.

Kai kurie politikai prasitarė, kad Seimo pirmininkei galėjo užkliūti tai, jog prieš vykdami į jos vardu Nacionalinėje filharmonijoje rengiamą vakarienę aukščiausi COSAC svečiai pakviesti apsilankyti Prezidentūroje.

Ant D.Grybauskaitės dantį griežianti L.Graužinienė tai esą galėjo įvertinti ir kaip asmeninį įžeidimą.

Be to, šalies vadovė ir į Seimo pirmininkės kėdę pasodinta Darbo partijos vedlė vis dar nėra susidūrusios akis į akį. Gali būti, kad surengti tokį susitikimą delsiama tyčia, o tuo nepatenkinta L.Graužinienė savo pyktį išliejo tarptautinio renginio metu.

B.Bradauskas sulaukė bičiulių palaikymo

* Vakar prasidėjusi COSAC konferencija – antrasis didelis tarptautinis renginys Seime, neišvengiantis lietuviškų intrigų.

* Spalio viduryje vyko ES ekonomikos ir finansų valdysenos konferencija, kurios dalyviams buvo nuspręsta nerodyti filmo apie Kovo 11-osios salę.

* Šį filmą, kuriame taip pat pasakojama apie nepriklausomybės atkūrimą bei kruvinuosius Sausio 13-osios įvykius, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas B.Bradauskas pareikalavo pataisyti.

* Politikas nenorėjo supykdyti į renginį kviestų Rusijos diplomatų, taip pat filme pasigedo didesnio dėmesio pirmajam prezidentui Algirdui Brazauskui.

* Nors vėliau socialdemokratai bičiulio elgesį viešai pasmerkė, už uždarų durų B.Bradauskas sulaukė jų palaikymo. Kairieji bendražygiui priekaištavo ne tiek dėl paties veiksmo, kiek dėl vėlesnių jo pasiaiškinimų, kurie opozicijai suteikė progą pliekti visą Socialdemokratų partiją.

* Vakar 40 parlamentarų grupės vardu įregistruotas nutarimo projektas dėl B.Bradausko atleidimo iš Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.