Konservatoriai R.Paksui nepadės brautis į Prezidentūrą

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderio Rolando Pakso svajonė vėl tapti šalies prezidentu gali sudužti dar net neprasidėjus rinkimų kampanijai. Tėvynės sąjungos frakcija linkusi nepalaikyti R.Paksui būtinų Konstitucijos balsų per lemiamą antrąjį balsavimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-10-29 10:02, atnaujinta 2018-02-20 18:37

Per pirmąjį balsavimą praėjusią savaitę už Konstitucijos pataisą balsavo 101 Seimo narys. Iš jų 13 buvo konservatoriai. Norint pakeisti Konstituciją reikia 94 balsų. Būtent tiek Seimo narių už pataisą turėtų balsuoti dar kartą po trijų mėnesių.Taigi, jei konservatoriai kitais metais bus vieningi, R.Pakso šansai sudalyvauti rinkimuose pakibs ant plauko.

Tėvynės sąjunga skelbia, kad pakeisti poziciją dėl balsavimo daugelį Seimo narių paskatino naujos aplinkybės.

Toks sprendimas priimtas dėl esą išryškėjusių esminių procedūrinių pažeidimų svarstant šią pataisą Teisės ir teisėtvarkos komitete, o po to – Seime.

Pirmajame Konstitucijos pataisos priėmimo etape frakcijos nariai balsavo laisvai. Esminiai argumentai tų, kurie balsavo „už“, buvo, kad reikia judėti į priekį įgyvendinant Europos žmogaus teisių teismo sprendimą. „Tenka apgailestauti, kad frakcijos nariams praėjusio antradienio posėdyje, matyt, dar nebuvo žinomos buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kūrio pastabos dėl Konstitucijos pataisos teikimo procedūrų pažeidimo“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

E.Kūris akcentuoja, kad iniciatorių pateiktas pirminis Konstitucijos 56 straipsnio pakeitimo projektas, patvirtintas reikiamu skaičiumi Seimo narių parašų, Teisės ir teisėtvarkos komitete buvo iš esmės pakeistas: ne tik praplėstas jo turinys (pirminis projektas reglamentavo tik kandidatavimą į Seimą, o pataisytas – apima visus priesaikos sulaužymo atvejus), bet net yra siūloma keisti kitą – 74 Konstitucijos straipsnį. Keistai atrodo ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) išvada: „pritarti patobulintam Konstitucijos 56 straipsnio pakeitimo projektui“, o pridedamas – 74 straipsnio papildymo projektas.

Pritardamas E.Kūriui kitas buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius interviu „Info TV“ pažymėjo, kad jis jau prieš pusantro mėnesio TTK pirmininkui Juliui Sabatauskui sakęs, jog vėl teikiant Seimui iš esmės komitete pakeistą Konstitucijos pataisą būtina surinkti atitinkamą Seimo narių parašų skaičių. Bet J.Sabatauskas to nepadarė ir į svarstymo stadiją Seimo posėdyje Konstitucijos pataisų projektas pateko su vieninteliu – TTK pirmininko parašu. Tačiau svarstymo stadijoje Seime tos problemos niekas iš esmės nekėlė, tai nebuvo padaryta ir pirmojo priėmimo balsavimo stadijoje.

„Kad ir pavėluotai išsiaiškinus minėtus argumentus, būtina į juos reikšmingai reaguoti, nes Konstitucijos keitimas – išskirtinės svarbos procedūra ir ji turi būti atlikta preciziškai, be menkiausių pažeidimų“, – pažymėjo J.Razma.

Tėvynės sąjungos atstovas teigė, kad apklausus beveik visus frakcijos narius tik trys dar galvoja balsuoti už Konstitucijos pataisą.

„Tačiau gali būti, kad frakcija priims vieningą sprendimą ir už pataisą nebalsuos nei vienas Seimo narys“, - portalui lrytas.lt sakė J.Razma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.