L.Graužinienė: „Man, kaip valstybės vadovei...“

Kai „darbietė“ Loreta Graužinienė Seimo pirmininko poste netikėtai pakeitė Vydą Gedvilą, daug kas spėjo, kad šalies politinis gyvenimas pagyvės, bet kad šitaip, ko gero, įsivaizdavo nedaugelis. Vos kojas naujame poste apšilti spėjusi L.Graužinienė save jau vadina šalies vadove.

Politologai mano, kad L.Graužinienė gavo aiškią užduotį – daryti viską, kad prezidentės D.Grybauskaitės reitingai mažėtų.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologai mano, kad L.Graužinienė gavo aiškią užduotį – daryti viską, kad prezidentės D.Grybauskaitės reitingai mažėtų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija, Arturas Paknys

Oct 30, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:32 PM

„Man, kaip valstybės vadovei, nemalonu girdėti, kad Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vyrai iš savo pinigų perka aprangą“, – antradienį „Lietuvos ryto“ televizijai sakė L.Graužinienė.

Tokia spontaniškai išsprūdusi frazė aiškiai parodo, kad L.Graužinienė jaučiais kur kas daugiau nei Seimo vadove. Visuomenės komentarų sulaukia vis daugiau jos pareiškimų.

Vienas garsiausių – tarptautiniame renginyje Seime nuskambėjęs atsiprašymas už prezidentės Dalios Grybauskaitės nedalyvavimą, nors toks dalyvavimas net nebuvo numatytas.

„Labai jūsų atsiprašau, kad šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė neatvyko jūsų pasveikinti, nors ir žadėjo“, – tokiais žodžiais naujoji Seimo pirmininkė L.Graužinienė pradėjo sveikinimo kalbą COSAC susitikime.

Vėliau Seimo vadovė žengė dar toliau ir rėžė, kad neatvykdama į Seimą prezidentė nevykdė pareigų.

„Čia ne Lietuvos žmonių problema, kad kai kas negali „perlipti per savo aroganciją“ ir tinkamai vykdyti valstybės vadovo pareigų – tai čia to žmogaus problema, aš skaitau“, – rėžė Seimo pirmininkė.

Didelio atgarsio sulaukė ir L.Graužinienės pasvarstymai apie Vytauto Landsbergio apsaugos kainą.

„Jeigu iš pagarbos niekas nekėlė tų klausimų, tai dabar pribrendo tas klausimas dėl finansavimo“, – teigė L.Graužinienė.

Seimo vadovė įgėlė ir generaliniam prokurorui. Pati pasikvietusi, privertė Darių Valį lūkuriuoti kone pusvalandį, vėliau pareiškė, kad neigiamos nuomonės apie jį nekeičia.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius apie Seimo vadovę turi aiškią nuomonę.

„Atrodo, kad poniai L.Graužinienei šis postas šiek tiek apsuko galvą“, – stebėjosi A.Kubilius.

Tuo tarpu viešųjų ryšių ekspertai ir politologai neabejoja, kad gaudama tokį postą L.Graužinienė gavo ir aiškią užduotį – daryti viską, kad prezidentės D.Grybauskaitės reitingai mažėtų, o jos ir Darbo partijos – didėtų. Tai siejama ir su artėjančiais prezidento, ir su Europos Parlamento rinkimais.

„Politikai, kurie yra aktyvūs, turės prisiderinti prie to, ką ji kalba, turės reaguoti vienaip ar kitaip, reikės analizuoti. Supraskit vieną dalyką – galimybė gauti eterį už dyką pasitaiko retai, bet kai tu tampi figūra tam tikru valstybės institucijų lygmeniu, tai ta galimybė nukrenta ir jos neišnaudoti negali, aš manau, kad tą supranta ir ponia L.Graužinienė, ir Darbo partija“, – tikino viešųjų ryšių ekspertas Linas Kontrimas.

„Kadangi Darbo partija jau turi savo kandidatą – jie tą aiškiai įvardijo, natūralu, kad jiems reikia pradėti ruoštis rinkimų kampanijai. Nebūtinai tą turi daryti Artūras Paulauskas, yra ir labiau matomų žmonių, šiuo atveju ponia L.Graužinienė labai akylai stebima, turi daug progų pasisakyti“, – teigė politologas Tomas Janeliūnas.

Ar tokia taktika „darbiečiams“ bus naudinga, ar kenksminga, apžvalgininkai nėra kategoriški. Tačiau jų manymu, konfliktas su Prezidentūra tik didės.

„Prezidentė stengiasi neatsakyti į šiuos išpuolius, matyt, manydama, kad paniekinama tyla iš Prezidentūros yra pats geriausias atsakas, tam tikra prasme taip ir yra, bet aišku, kad anksčiau ar vėliau Prezidentūra greičiausiai pratrūks“, – tikina „Lietuvos ryto politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Neabejojama, kad L.Graužinienės saviraiškos tempai nemažės, o artėjant prezidento rinkimams, kontroversiškų minčių ir veiksmų matysis vis daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.