Teismas ketina imtis Ž.Plytniko skundo dėl VTEK sprendimo

Bylą nagrinės trijų teisėjų kolegija.

Konstatuota, kad Ž.Plytnikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.<br>T.Bauro nuotrauka iš archyvo
Konstatuota, kad Ž.Plytnikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.<br>T.Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2013, 11:51 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:46 PM

Bylą nagrinės trijų teisėjų kolegija.

Teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė sakė, kad gautas Ž.Plytniko prašymas atidėti bylos nagrinėjimą. Ž.Plytnikas nurodė, kad tuo pat metu jis turi dalyvauti anksčiau suplanuotame darbo grupės posėdyje Seime. Ar bus tenkinamas jo prašymas, paaiškės posėdžio pradžioje.

VTEK gegužę nutarė, kad Ž.Plytnikas, privačiai konfliktavęs su buvusia savo pavaduotoja Egle Sakalauskaite, priimdavo tarnybinius sprendimus dėl jos tėvo Benjamino Sakalausko vadovaujamos Generalinės miškų urėdijos ir taip supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Konstatuota, kad Ž.Plytnikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Ž.Plytnikas teismo prašo panaikinti VTEK sprendimą, nes jis esą neteisėtas ir nepagrįstas, priimtas pažeidžiant įstatymo nuostatas.

„Šituo sprendimu VTEK sukuria precedentą, kad jeigu nori pažeidėjai ar tie vagys, kurie nesąžiningai bando valstybės lėšas pavogti - užtenka tokiu atveju kontroliuojančios institucijos vadovą ir pareigūnus apskųsti ir tokiu atveju paralyžiuojamas visas tyrimas. Niekas tuomet negalės atlikti jokio tyrimo, valstybės lėšos bus vagiamos, kaip nori, kiek nori ir kada nori“, - yra sakęs Ž.Plytnikas.

Jis sako neturėjęs ką deklaruoti - su Generaline urėdija konfliktų neturėjęs.

Anot VTEK, Ž.Plytnikas taip pat priimdavo sprendimus dėl VPT pozicijos, teisme nagrinėjant bylą dėl E.Sakalauskaitės atleidimo iš tarnybos.

Taip pat nustatyta, kad Ž. Plytnikas nedeklaravo ginčo su E.Sakalauskaite. Komisijos nuomone, tokia įstatyminė prievolė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovui buvo kilusi - to nepadaręs Ž. Plytnikas taip pat pažeidė įstatymą.

Ž.Plytnikas: „VPT neturi priekaištų SGD terminalo projektui“

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neturi priekaištų bendrovės „Klaipėdos nafta“ įgyvendinamam suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektui. VPT netikrino SGD terminalo laivo-saugyklos įsigijimo sandorio, nes nelaiko jo rizikingu, sako tarnybos vadovas. 

„Tarnyba daugiau netikrino nė vieno pirkimo, kadangi nematė jokių pažeidimų, rizikingų pirkimų, kuriuos turėtų tikrinti“, - trečiadienį po apklausos Seimo laikinojoje energetikos komisijoje žurnalistams sakė VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas. 

Pasak jo, dėl SGD terminalo tarnyba pernai ir šiemet yra atlikusi du tyrimus: dėl vamzdyno tiesimo ir dėl projekto patarėjos „Fluor“ parinkimo. Pažeidimų šiuose pirkimuose nerasta. 

Ž.Plytnikas sakė, kad Seimo komisija prašė VPT įvertinti SGD terminalo laivo-saugyklos įsigijimą, bet tarnyba to nedarė, nes nematė reikalo. 

„Mes turime savo rizikos įvertinimo metodiką, per kurią įvertinome visą pirkimą. Pagal riziką nepateko į rizikingus pirkimus, todėl netikrinome šio pirkimo“, - sakė Ž.Plytnikas. 

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius yra pareiškęs, kad plaukiojantį laivą-saugyklą terminalui Klaipėdoje buvo galima įsigyti, o ne nuomotis. Laivo užsakovės „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis sako, kad pirkti laivo nebuvo įmanoma, norint terminalą pastatyti kuo greičiau, be to, perkant laivą, jis kainuotų apie 69 mln. litų brangiau. 

Lietuva siekia, kad terminalas, kuris bus alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms, būtų pradėtas statyti šiemet, o galutinai veikti jis turėtų pradėti 2014 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.