Nutekinta slapta VSD informacija pykdo A.Butkevičių (papildyta)

Įtampa valstybėje auga. Premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo vadovė Loreta Graužinienė ketvirtadienį pareiškė nekomentuosiantys slaptų Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitų. Politikai neslėpė pasipiktinimo, kad slapta informacija buvo nutekinta žurnalistams. Seimo narys Artūras Paulauskas taip pat tuo stebėjosi. Situaciją pakomentavo ir saugumo pareigūnų vadovas Gediminas Grina.

Teigiama, kad artimiausiu metu bus pradėta dezinformacijos kampanija prieš prezidentę D.Grybauskaitę.<br>Nuotrauka iš archyvo
Teigiama, kad artimiausiu metu bus pradėta dezinformacijos kampanija prieš prezidentę D.Grybauskaitę.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-10-31 14:00, atnaujinta 2018-02-20 16:54

Ketvirtadienio popietę naujienų agentūra BNS paviešino VSD ataskaitą, kurioje teigiama, kad Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas prieš Lietuvą. Taikinyje – valstybės vadovai ir dalis parlamentarų informuoti. Teigiama, kad artimiausiu metu bus pradėta dezinformacijos kampanija prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę. Apie tai išsamiau skaitykite čia.

Apie šitą įvykį ir slaptą informaciją premjeras kalbėjo miglotai.

Iš pradžių jis teigė, kad jokios informacijos apie galimą D.Grybauskaitės kompromitavimą jis neturi, o po minutės jau aiškino, kad VSD informacijoje kalbama ne tik apie prezidentę, bet ir kitų politikų kompromitavimą.

Kalbėdamas su žurnalistais Vyriausybės vadovas ketvirtadienį stebėjosi, kad ši VSD informacija pateko į viešumą. Jis mano, kad turi būti išaiškinta, kas ją nutekino.

„Aš manau, kad tam tikros tarnybos turėtų išsiaiškinti, kas šitą informaciją nutekino“, - sakė A.Butkevičius.

„Tai yra informacija su atitinkamu grifu ir jūs neprievartaukite mūsų pažeisti įstatymus ir Konstituciją. Mes kiekvienas gauname informaciją ir ją skaitome įstatymų nustatyta tvarka ir, jūs gerai žinote, kad jos komentuoti mes negalime“, - tikino parlamento vadovė L.Graužinienė.

A.Butkevičius pabrėžė, kad Lietuva turi draugiškai bendradarbiauti su kaimyninėmis valstybėmis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, kurios pavadinimas minimas skandalingoje ataskaitoje, vadovas Valdemaras Tomaševskis apie tai su žurnalistais bendrauti nenorėjo. Jis aiškino, kad paskelbta informacija yra „nesąmonė“.

VSD vadovas patvirtino

VSD direktorius Gediminas Grina penktadienį žurnalistams patvirtino, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai.

„Ne tik kad bus, pagal mūsų surinktus duomenis, jos gali tiesiog intensyvėti, - žurnalistams Seime sakė G.Grina. - Čia ne savaičių ar dienų klausimas, o suintensyvėjimo klausimas“. 

„Mūsų manymu, tiesiog dabar yra toks aspektas pirmininkavimo, nes taip, kaip mes norime, kad pirmininkavimas sėkmingai eitųsi, taip yra kitos jėgos, kurios nelabai  to nori“, -  teigė jis. 

VSD vadovas sakė, informacinė propaganda „suintensyvėja prieš priimant kažkokius strateginius sprendimus ar kažkokiems įvykiams artėjant“. 

Lapkričio pabaigoje Vilniuje vyks ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kuriame tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su Ukraina. Rusija priešinasi šiam žingsniui, ir nori Ukrainą įtraukti į jos kuriamą Muitų sąjungą. 

„Taip nenorėčiau kalbėti, kokios valstybės tuo užsiima, bet manau ir patys puikiai suprantate“, - teigė departamento vadovas, žurnalistų paklaustas, ar informacines atakas rengia Rusija. 

„Paprastai tokio tipo atakos vykdomos per žiniasklaidą. Per  įvairias priemones. Nebūtinai Lietuvoje, gali ir užsienyje“, - pridūrė VSD vadovas. 

Jo teigimu, informacinės atakos gali būti nukreiptos prieš valstybės vadovus: „Gali ir prezidentė, ir premjeras būti“. 

„Paprastai pagrindinis atakų dėmesys bet kokių Lietuvos vadovybės sprendimų kritika, nepriklausomai, kas yra valdžioje“, - kalbėjo VSD vadovas. 

„Pavojingumas yra tiek, kiek  žmonės yra imlūs tai propagandai. Jeigu žmonės neimlūs, tai jos efektyvumas yra mažas“, - sakė G.Grina.

A.Paulauskas – nustebęs

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas stebisi, kad apie galimas naujas informacines atakas pirmiausia informuoja žiniasklaidą. 

„Šita informacija nėra kuo nors per daug išskirtinė, tiktai galbūt atkreipčiau dėmesį į tos informacijos pateikimo formą. Pirma, apie tai yra pranešama žiniasklaidos priemonėms, ir iš esmės tai, ką suformuluoja savo pranešime VSD, ir yra tos pažymos esmė. Daugiau kažko negalėčiau komentuoti, tiktai, kad apie šitą pažymą informaciją prieš tai buvo „nuleista“ žiniasklaidai, o po to jau tenka man ją paskaityti ir komentuoti“, - sakė A. Paulauskas. 

Politikas paminėjo pastaruoju metu jau įvykusias tokias atakas, kai spalio 4-ąją per Pirmąjį Baltijos kanalą buvo parodyta laida „Žmogus ir įstatymas“ apie 1991 m. Sausio 13-osios įvykius, Lietuvos pasienyje vykusios bendros Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos „Zapad 2013“. 

Be to, prieš porą mėnesių šalį sukrėtė ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane Renato Juškos ir Artūro Žurausko skandalas, kai buvo nutekinti jų pokalbiai. Gegužę kibernetinė ataka įvykdyta prieš naujienų portalą delfi.lt. 

„Dar kartą sakau, kad tai nėra kažkas išskirtinio“, - pakartojo parlamentaras. 

NSGK pirmininko vertinimu, po tokių pranešimų dabar atitinkamų veiksmų turi imtis VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.