Lukiškių aikštėje – rekordinė Vyčio vėliava

Istorinio Lietuvos valstybės simbolio entuziastai surengė dar neregėtą akciją: virš Vilniaus miesto Lukiškių aikštės net keletą mėnesių plazdės milžiniška (5m ilgio) Vyčio vėliava.

Virš Lukiškių aikštės net keletą mėnesių plazdės milžiniška Vyčio vėliava.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virš Lukiškių aikštės net keletą mėnesių plazdės milžiniška Vyčio vėliava.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2013, 9:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:13 PM

Projekto iniciatoriai teigia, kad taip siekiama Lietuvai ir pasauliui priminti mūsų tautos palikimą ir išreikšti jam pagarbą. Akciją rengiančios viešosios įstaigos „Mūsų vėliavos“ atstovai jos startui pasirinko išskirtinę datą – Vyčio vėliava buvo pakelta į dangų lapkričio 2 dieną 12 valandą.

„Pradėdami savo projektą Vėlinių dieną norime ne tik pagerbti istorinę Vyčio vėliavą, bet ir su ja už mūsų tėvynę kovojusių protėvių vėles“, - sakė vienas iš šios patriotinės idėjos autorių Mindaugas Siaurys ir sykiu atkreipė dėmesį į žodžių „Vėlinės“, „vėliava“, „vėlės“ sąskambį.

Akcijos vieta taip pat pasirinkta ne atsitiktinai. Pasak kito šio projekto iniciatoriaus Deivydo Rimkevičiaus, būtent Lukiškių aikštėje sklando mūsų laisvės gynėjų vėlės. Lukiškių aikštė yra 1863 m. Abiejų Tautų Respublikos nacionalinio ir socialinio išsivadavimo sukilimo aukų atminimo vieta.

Planuojama, kad Vyčio vėliava virš Lukiškių aikštės plevėsuos daugiau kaip tris mėnesius. „Akciją baigsime taip pat yišskirtinę dieną - kitų metų vasario 16-ąją, - pasakoja projekto autoriai. - Tą pačią dieną peržygiavę Gedimino prospektu padovanosime šią milžinišką vėliavą bei akcijos nuotraukas Valstybei.“

Kaip pripažįsta istorikai, Lietuvos herbas Vytis ir jo vėliava tautą lydi gyvenime ir žygiuose jau septintas šimtmetis. „Vyčio vedami lietuvių pulkai kovojo Žalgirio ir Oršos laukuose, ėjo į XIX amžiaus sukilimus prieš caro priespaudą, XX a. pradžioje kūrė modernią Lietuvos respubliką. Su Vyčio ženklu širdyse kilome prieš sovietinę okupaciją, dainavome mitinguose Sąjūdžio metais“, – teigia profesorius Juozas Galkus.

Didžiulės Vyčio vėliavos iškėlimas Lukiškių aikštėje tai - ne pirma istorinio Lietuvos ženklo gerbėjų, susibūrusių į viešąją įstaigą „Mūsų vėliavos“, akcija. Plačiai nuskambėjo ir kitas projektas, kai šių metų liepos 6-ąją Valstybės dienos proga Gedimino pilyje po daugiau kaip 200 metų buvo iškelta 10 Vyčio vėliavų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.