Draudimai rūkyti mieste ir juokina, ir gąsdina

Kaune rūkyti nesveika, kaip ir bet kur kitur, bet čia žaloti savo sveikatą dar ir brangu. Miesto centre – 4 rūkyti draudžiamos zonos, vienos jų ribos tokios neaiškios, kad atvykėliams iš kitų miestų Kaune verčiau net neatplėšti cigarečių pakelio, rašo „Lietuvos rytas“.

Kur prasideda ir kur baigiasi savivaldybės prieigos, taip konkrečiai ir nenustatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kur prasideda ir kur baigiasi savivaldybės prieigos, taip konkrečiai ir nenustatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-11-03 09:11, atnaujinta 2018-02-20 15:52

Iš Marijampolės aplankyti pagrindinės Kauno „šventovės“ – „Akropolio“ – atvykęs Mindaugas Linkevičius dėl įvairovės užsuko nusilenkti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto skulptūrai prie savivaldybės rūmų. O nusilenkęs sumanė užtraukti dūmą, ir čia pat prisistatė policijos pareigūnas.

„Savivaldybės prieigose rūkyti negalima.

Mokėsite baudą, 50 litų“, – griežtai pareiškė policininkas, parodydamas ant stulpo pakabintą, nelengvai įžiūrimą perspėjantį ženklą.

Atkaklus suvalkietis paprašė įrodyti, kur konkrečiai prasideda savivaldybės prieigos, ir ginčą laimėjo – pareigūnas rūkalių paliko ramybėje.

Neaiškios draudimų ribos

Praėjusiais metais Kauno miesto taryba nutarė nerūkymo zonomis paskelbti 4 vietas: Nepriklausomybės aikštę (Karo muziejaus sodelį), Muzikinio teatro sodą, savivaldybės prieigas iš Laisvės alėjos pusės. Vėliau nerūkymo oaze paskelbti ir Soborą (Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią) juosiantys laiptai.

Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Senikas pripažino, jog nerūkymo zona prie savivaldybės paradinių durų yra problemiška, nes jos ribos neaiškios.

„Pernai, kai miesto taryba svarstė nerūkymo zonų klausimą, sveikatingumo erdvių, kuriose draudžiama rūkyti, sąrašas buvo gerokai ilgesnis. Politikai susiginčijo, bet pagaliau rado kompromisinį sprendimą: uždrausti rūkyti ne tik Muzikinio teatro parke (Miesto sode), bet ir savivaldybės prieigose.

O kur prasideda ir kur baigiasi tos prieigos, taip konkrečiai ir nenustatyta. Todėl bausti rūkalius šioje vietoje sudėtinga“, – kalbėjo D.Senikas.

Išeitis – mesti rūkyti

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Rimas Sidera keblumų tramdyti rūkalius prie miesto valdžios rūmų nemato.

„Jeigu draudžiama rūkyti Miesto sodo parke ir prie savivaldybės paradinių durų, vadinasi, draudimas galioja tos Laisvės alėjos atkarpos ribose“, – paaiškino R.Sidera.

Taigi kauniečiams ir miesto svečiams rūkaliams, traukiantiems nuo Soboro pusės link senamiesčio, cigaretę patartina išmesti prasidedant Miesto sodo zonai ir vėl užtraukti priėjus Tado Ivanausko zoologijos muziejų.

Tačiau jei einate Laisvės alėjos viduriu, įspėjamojo ženklo nepamatysite, reikia atidžiai dairytis į šalis. Ir vargas jums, jei silpnai matote: ženklai nedideli, pakabinti gana aukštai ant stulpų. Todėl, norėdami išvengti 50 litų baudos, įsigykite stipresnius akinius arba meskite rūkyti.

Už rūkymą draudžiamose vietose Kaune nuo praėjusių metų nubausta 20 rūkalių. Miesto biudžetas save nuodijančių rūkalių sąskaita pasipildė labai nedaug – vos tūkstančiu litų.

Aukuras – ne žiebtuvėlis

Žymus kovotojas su žalingais įpročiais, priklausomybės ligų gydytojas Aurelijus Veryga įsitikinęs, jog draudimo zonos yra prasmingos, nes formuoja nepakantumą rūkymui.

„Teigiamas poveikis atsiranda ne iš karto, tai yra prevencinė priemonė. Rūkymo vietų apribojimas tausoja aplinką, apsaugo nerūkančiuosius nuo dūmų. Draudimai palaiko miesto švarą, estetinę aplinką“, – tikino A.Veryga.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas D.Senikas pažymėjo, jog draudimas rūkyti tokioje vietoje, kaip Nepriklausomybės aikštė, turi ir politinę reikšmę.

„Būdavo atvejų, kai jauni rūkaliai Karo muziejaus sodelyje bandydavo prisidegti cigaretę nuo Amžinosios ugnies aukuro. Kur tai matyta, mūsų laisvės simbolį paversti milžinišku žiebtuvėliu!“ – piktinosi valdininkas.

Atsikratyti įpročio neprivers

Gydytojo ir valdininko nuomonei pritaria ne visi kauniečiai. Žurnalistų užkalbintas studentas Marijus, traukiantis dūmą Laisvės alėjos viduryje prie fontano, buvo nusiteikęs skeptiškai.

„Žinau, kad kvailai darau rūkydamas. Bet draudimai pešti dūmą vienoje ar kitoje vietoje tik juokina. Na ir kas, negalima Laisvės alėjoje rūkyti, paėjėsiu kelis žingsnius į šalį. Nei Kauno meras Andrius Kupčinskas, nei prezidentė Dalia Grybauskaitė neprivers manęs mesti rūkyti, kol pats apsispręsiu“, – teigė jaunuolis.

Vėliausiai į draudžiamų rūkyti zonų sąrašą pateko Soboro laiptai. Užkirsti kelią rūkaliams šioje vietoje paprašė Kauno arkivyskupija.

Pankai atslenka nuo stoties

Iš trijų pusių Soborą juosiantys laiptai vasaromis iš tiesų tampa jaunuolių sambūrio vieta. Išsidrėbę ant šventovės laiptų jie rūko, gurkšnoja silpnus svaigalus ir garsiai šūkauja anaiptol ne maldos žodžius.

Kauno savivaldybė patenkino arkivyskupijos prašymą ir prie Soboro rūkyti uždraudė. Bet draudžiamasis ženklas prie Soboro matomas tik einant iš Laisvės alėjos pusės. O pankai, gotai, hipiai ir kiti pamėkliškai atrodantys jaunimo subkultūros atstovai, dažniausiai vilniečiai, atsliūkina nuo stoties pusės – iš ten ženklo nematyti. Jo nematyti ir nuo Soboro laiptų, esančių Kęstučio gatvės pusėje. Čia yra mėgstamiausia jaunimo rūkymo vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.