Naktį melstis – į visą parą atvirą bažnyčią Vilniaus centre

Pro bažnyčios duris įvirto gerokai įkaušęs vyras. Apie 3 val. ryto nedidelė Dievo Gailestingumo šventovė skendėjo prietemoje. Tik altorių apšvietė ryški šviesa.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 3, 2013, 8:53 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:52 PM

„Nebeskambink man. Nevažiuosiu su tavim. Neskambink man“, – į telefono ragelį sunkiai švokštė vyriškis. Atrodė, kad jis bėgo nuo žmogaus, su kuriuo kalbėjo.

Į jį sužiuro trys poros akių. Vienuolė, jauna mergina ir į pledą susisukusi pagyvenusi ponia nesitikėjo sulaukti tokių svečių. Jos bažnyčioje meldėsi.

Naktibalda nė nepastebėjo, kur pateko. Jis išjungė telefoną, sukniubo suole, o veidą užsidengė rankomis. Netrukus ėmė patyliukais knarkti. Nedidelė bažnyčia tą naktį jam tapo išsigelbėjimu ir poilsio vieta.

Išaušus jis prabudo ir ėmė įdėmiai žiūrėti į ant altoriaus išstatytą Švenčiausiąjį Sakramentą. Kokias maldas vyras tąkart kalbėjo, žino vienas Dievas. Atrodė, kad nelaimėlis įdėmiai klausėsi bažnyčioje tvyrančios tylos.

Visą parą atviri prekybos centrai ar vaistinės nieko nebestebina. Užtat per naktį veikianti bažnyčia – nemenka naujiena Vilniaus miestui.

Nuo rugsėjo 1-osios Dievo Gailestingumo šventovė atvira 24 valandas per parą. Tai pirma bažnyčia Lietuvoje, kurioje pasimelsti galima ir vidury nakties.

Šventovė su šv.Faustinos regėtu ir dailininko Eugenijaus Kazimirovskio nutapytu Gailestingojo Jėzaus paveikslu įsikūrusi pačiame miesto centre, Dominikonų g. 12. Penktadienio ir šeštadienio vakarais už bažnyčios durų ūžia naktinis gyvenimas, tačiau tai netrukdo jos viduje melstis.

Bažnyčioje nakties metu nuolat budi vienas ar daugiau tikinčiųjų. Jie pasiskiria po vieną ar kelias valandas, kad Švenčiausias Sakramentas neliktų vienas.

Visą parą atvira bažnyčia viešai jau spėjo pasidžiaugti dizainerė Daiva Urbonavičiūtė. Ji davė interviu žurnalui „Stilius“. Rankomis ploja ir kiti žinomi ir nežinomi tikintieji.

Šventovės rektorius, kunigas Vaidas Vaišvilas kol kas nenorėjo plačiau pasakoti apie šį sumanymą. Dvasininkas yra sakęs, kad keli pirmieji mėnesiai – tarsi bandomasis laikotarpis. Jei viskas bus gerai, lapkričio pabaigoje Katalikų bažnyčios vadovai oficialiai paskelbs apie nenutrūkstamą maldą šioje šventovėje.

Per du mėnesius šventovę naktį jau aplankė keli šimtai vilniečių.

„Jei vienas žmogus skirtų vieną (nakties. – Red.) valandą per mėnesį, užtektų 300 žmonių“, – rugsėjo pradžioje po mišių tikintiesiems kalbėjo Gailestingumo šventovės rektorius.

Jis kvietė žmones užsirašyti naktinei adoracijai – kasnakt vykstančiai tyliai maldai nuo 21 val. iki 8 val. Ir neužsirašę į sąrašą gali bet kada užeiti į šventovę. Žinoma, maldai.

Anksčiau šventovė būdavo atvira vieną naktį per mėnesį. Taip norėta paminėti vieną iš gausybės Jėzaus apsireiškimų vienuolei seseriai Faustinai. Bažnyčia tiki, kad šiai šventajai 1935 metais rugsėjo 13 ir 14 dienomis pats Jėzus padiktavo maldą – Dievo gailestingumo vainikėlį.

Gailestingumo šventovė atidaryta ir visą dieną. Tris kartus joje švenčiamos mišios. 12 ir 20 val. melstis renkasi lietuviai, 16 val. – lenkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.