Kovotojai su skalūnais kuria politinę partiją

Kova už švarų vandenį ir žemę atveria kelią naujai politinei jėgai. Kad tokia Tauragėje kuriasi – vieša paslaptis. Kovotojai su skalūnais atskleidžia – jie ruošiasi artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams ir sieks Tauragės rajono savivaldybės taryboje turėti savo atstovą. Kas – kokie žmonės ir kieno lėšos stovi už šio projekto? Ar naujasis darinys netaps valdančiųjų politine atšaka? Ar apskritai jis turi ateitį, o gal susijęs su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ planais?

Kovotojai su skalūnais atskleidžia – jie ruošiasi artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams ir sieks Tauragės rajono savivaldybės taryboje turėti savo atstovą.<br>U.Drąsutytės nuotr.
Kovotojai su skalūnais atskleidžia – jie ruošiasi artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams ir sieks Tauragės rajono savivaldybės taryboje turėti savo atstovą.<br>U.Drąsutytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramunė Ramanauskienė („Tauragės žinios“)

2013-11-05 09:49, atnaujinta 2018-02-20 14:40

Prieš keletą dienų Tauragėje išdygę, iš pirmo, žvilgsnio visiškai nekalti reklaminiai skydai paakino kalbas apie politinius užkulisius. Šaltinio teigimu, Tauragėje ir visoje Vakarų Lietuvoje kuriama nauja politinė jėga, sieksianti mandatų su skalūnais kovojančių šalies savivaldybių tarybose. 

Pačiame miesto centre Vilniaus reklamos agentūros „LT Advert“ pastatytas reklaminis stendas skelbia socialinę reklamą, praeivius kviečiančią susirūpinti švariu oru, žeme ir vandeniu. Šūkiai girdėti. Panašius kovoje su amerikiečių bendrove „Chevron“ vartojo Žygaičių bendruomenė.

Kieno šie stendai, pasiteiravome Tauragės savivaldybės vyriausiosios architektės Šarūnės Beitaitės.

Specialistės teigimu, savivaldybė davė leidimą statyti dviem stendams, suderinus reklamos tekstą su savivaldybės kalbininke. Kas gali slypėti už raginimų saugoti gyvenamąją aplinką, ji vertinti nesiėmė.

„Tai paprasčiausia socialinė reklama. Ji nemokama. Ją užsakė reklamos agentūra „LT Advert“, – sakė Š.Beitaitė.

Sąsajas su antiskalūnininkais neigia

Susisiekėme su Vilniaus bendrovės „LT Advert“ generaliniu direktoriumi Andriumi Labanu. Jis tikino, kad tokie reklaminiai skydai pastarosiomis dienomis buvo pastatyti ne tik Tauragėje, bet ir dar keturiolikoje šalies miestų.

„Tauragė turbūt paskutinis miestas, kur pastatėme tokius skydus. Kad jie nebūtų tušti, savo iniciatyva juose paskelbėme socialinę reklamą. O kad šitie šūkiai gali kelti kažkokių sąsajų su kovotojais prieš skalūnus, tai tik atsitiktinumas. Manau, kad kažkas eskaluoja šitą temą ir kažkas už to, kas jums pranešė tokį gandą, stovi. Kažkas nori, kad taip būtų, bet taip nėra“, – kalbėjo bendrovės vadovas.

Verslininko teigimu, netrukus šiuose stenduose atsiras komercinė reklama.

Įkūrė Aktyvių piliečių sąjūdį

Žygaičių bendruomenės „Žygava“ pirmininkas Jonas Nairanauskas, paklaustas, ar kuria naują politinę jėgą, atsakė: „Dalis tiesos yra. Tik kol kas tai ne politinė jėga. Ką tik įvyko mūsų, bendraminčių, susirinkimas. Dalyvavome 13 žmonių. Tai trys jų pasisakė už politinės partijos kūrimą, dešimt išsakė nuomonę, kad su politika naujo judėjimo sieti nereikėtų. Pirmiausia tai bus visuomeninis judėjimas. Jau ir įstatai parengti, ir pavadinimas yra – Aktyvių piliečių sąjūdis.“

Pasak „Žygavos“ pirmininko, nors naujasis visuomeninis darinys kol kas ne politinis, galimybę siekti savivaldybės tarybos mandatų jos nariai svarsto.

„Tik aš pats nekandidatuosiu. Man jau 66 metai. Reikia kito žmogaus, kuris taryboje atstovautų Žygaičių kraštui. Kitos seniūnijos savo atstovų taryboje turi, o mes ne“, – sakė J.Nairanauskas.

Paklaustas, kas remia naująjį darinį, kieno lėšomis žygaitiškiai eis į vietos politiką, J.Nairanauskas sakė, kad pinigų klausimas šiuo atveju esąs vienas svarbiausių. Esą kol kas veikla vystoma savais pinigais – iš „susimestų“ lėšų, vėliau tikimasi gauti aukų.

J.Nairanauskas tikino, kad jo kuriamos organizacijos vietos politikai negloboja, esą jis nesikonsultavo nė su vienu, nors kalbėdamas su žurnaliste keletą paminėjo. Vyras teigia, kad jis tikisi, jog naujosios organizacijos neištiks „Drąsos kelio“ ar Arūno Valinsko partijų likimas.

„Nenorim nueiti tuo keliu. Jis būtų smerktinas“, – kalbėjo J.Nairanauskas.

Gal už J.Nairanausko vadovaujamų žmonių nugarų slypi „Gazprom“ interesai? Gal patys žygaitiškiai to nežino? J.Nairanauskas neatmeta, kad prie naujosios organizacijos gali šlietis visokio plauko veikėjų, esą „prafiltruoti“ juos būtų sudėtinga, tačiau įtarinėjimais jis neužsiimsiąs.

Įsilieti į Aktyvių piliečių sąjūdį vyras pakvietė ir šių eilučių autorę.

Jis teigia, kad su stendais, reklamuojančiais rūpestį švariu oru, žeme ir vandeniu, nei jis, nei naujoji organizacija nesusijusi. Jų atsiradimas esąs tik sutapimas.

* * * 

Daugumos atstovo nuomonė. Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Juozapas Bauža („Tvarka ir teisingumas“):

„Pirmąkart girdžiu apie tokį darinį. Taip nebūna, kad politinė partija kuriama tik viename kuriame nors rajone. Jei jau kuriama Tauragėje, yra kas vadovauja iš aukščiau. Tačiau aš asmeniškai netikiu tokio darinio ateitimi. Tai neperspektyvu. „Drąsos kelio“ pavyzdys. Kas iš jo liko? O jei paklaustumėte mano nuomonės apie skalūnų istoriją, jau anksčiau sakiau – tai, kad „Chevron“ atsitraukė, laikina. Ir Žygaičių krašto žmonėms esu sakęs – būsit priversti įsileisti skalūnų ieškotojus, kaip būsite priversti vykdyti ir valstybės nurodymus. Eiliniai žmonės čia nieko nepadarys. Argi toli, žmogau, su šakėmis nueisi?“

Opozicijos atstovo nuomonė. Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Bredelis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai):

„Kol kas nieko negirdėjau apie tokį darinį. Manau, kad tai būtų vienadienis projektas. Kiek tokių kūrėsi – Venckienės, Valinsko partijos. Tęstinumo nebus. Tačiau žinant Jono Nairanausko politines pažiūras, greičiausiai tai bus socialdemokratų satelitas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.