R.Pakso veržimasis į prezidentus – tik vaidyba

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas visai nenori dalyvauti kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose, nes juose skaudžiai pralaimėtų ir prarastų kankinio aureolę. „Tvarkiečiai“ tikisi, kad Seimas nespės priimti Konstitucijos pataisos, leisiančios R.Paksui dalyvauti rinkimuose. Jei laiko pakeisti Konstituciją pakaks, „tvarkiečiai“ balsavimą dėl Konstitucijos keitimo bandys sužlugdyti.

Prieš dešimtmetį posto netekęs R.Paksas kol kas gali tik pasvajoti apie grįžimą į Prezidentūrą.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
Prieš dešimtmetį posto netekęs R.Paksas kol kas gali tik pasvajoti apie grįžimą į Prezidentūrą.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 5, 2013, 4:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:16 PM

Tikrasis per apkaltą iš prezidento posto pašalinto R.Pakso tikslas yra kur kas paprastesnis. Jis kitais metais nori patekti į Europos Parlamentą. O rinkėjų dėmesį į save pabandys sutelkti skųsdamasis, kad Seimas jam vėl neleido dalyvauti šalies vadovo rinkimuose.

Šią „Tvarkos ir teisingumo“ rinkimų strategiją atskleidė plepusis Seimo „tvarkiečių“ frakcijos lyderis Petras Gražulis. Jis nuoširdžiai papasakojo artimiausius R.Pakso planus.

Kandidatuoti nenori

Situaciją, kaip P.Gražulis atskleidė partijos lyderio kortas, galima vadinti kurioziška.

Paaiškėjus, kad, spalio pabaigoje prieš pirmąjį balsavimą dėl R.Paksui reikalingo Konstitucijos pakeitimo, buvo padaryta procedūrinių pažeidimų, valdantieji vėl pradėjo rinkti Konstitucijos pataisai pritariančių Seimo narių parašus.

Tai daryti pasišovusiam P.Gražuliui kol kas sekasi sunkiai. Seimo posėdžiai šiuo metu nevyksta, todėl parlamente politikų tik vienas kitas. Todėl pirmadienį P.Gražulis pristojo prie Liberalų sąjūdžio atstovo Eugenijaus Gentvilo ir maldavo jo pasirašyti.

Atrodo, kad R.Pakso šalininkas net nesuprato, kad jų pokalbį girdi portalo lrytas.lt žurnalistas. Juokais paklausus, kam reikia keisti Konstituciją, jei R.Paksas pat nenori dalyvauti rinkimuose, P.Gražulis buvo kaip niekada atviras.

„Tai aišku, kad nenori. Juk labai mažai balsų gaus. Pažiūrėkite, kokie maži jo reitingai. Bet parašus vis tiek renkame, nes mums reikia dėmesio prieš Europos Parlamento rinkimus“, - neslėpė Seimo narys.

Jis pripažino, kad „Tvarka ir teisingumas“ artėjančiuose rinkimuose nori iškovoti bent vieną mandatą, kad R.Paksas vėl galėtų dirbti Europos Parlamente.

O kas bus jei Konstitucija bus pakeista ir R.Paksas turės dalyvauti rinkimuose? Juk žadėjo.

„Prašysime, kad konservatoriai nebalsuotų ir sužlugdytų balsavimą“, - pripažino P.Gražulis. Esą „tvarkiečiams“ būtų naudinga, jei R.Paksui vėl būtų neleista dalyvauti rinkimuose, nes diskusijos dėl to baigtųsi tik kitų metų pavasarį prieš pat Europos Parlamento rinkimus. Tokiu būdu R.Paksas vėl gautų nemokamos reklamos ir galėtų toliau būti laikomas kankiniu.

R.Paksas nusiteikęs ryžtingai

Pats „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis ir toliau kartoja, kad jis nusiteikęs dalyvauti prezidento rinkimuose.

„Jei nespėsiu 2014 m., dalyvausiu 2019 m.“, - sako atstatydintas prezidentas.

Pirmadienį kamantinėjamas LRT laidoje „Dėmesio centre“ R.Paksas nenorėjo sutikti, kad šiuo metu jo reitingai yra pakankamai žemi ir sėkmingiau už jį prezidento rinkimuose galėtų pasirodyti net aplinkos ministras, „Tvarkos ir teisingumo“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

R.Paksas dar kartą išreiškė norą dalyvauti rinkimuose ir siekti geriausio jam rezultato. Tiesa, kokių rezultatų jis tikisi rinkimuose, R.Paksas aiškiai taip ir nepasakė.

Naujausios gyventojų apklausos rodo, kad už R.Paksą prezidento rinkimuose nusiteikę balsuoti apie 5 proc. rinkėjų. Tokios paramos nepakaktų norint patekti į antrąjį turą, jei laimėtojas nepaaiškės iš karto.

Kalba, nes naudinga kalbėti

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Lauras Bielinis sako, kad R.Paksui šį politinį sezoną labiau apsimoka kalbėti apie prezidento rinkimus, o ne juose dalyvauti.

„Galimybės laimėti kitais metais yra menkos. Todėl jam geriau ruoštis 2019 m. rinkimams. Dabar laimėti R.Paksas dar nėra pasiruošęs, jam netinkamos ir esamos aplinkybės“, - kalbėjo politologas.

Jis pripažįsta, kad prastas pasirodymas kitais metais vyksiančiuose rinkimuose R.Paksui viešųjų ryšių prasme nebūtų naudingas. Dėl to nukentėtų ne tik jo autoritetas tarp rėmėjų. Bruzdesys kilti gali ir pačioje partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.