V.Gedvilas atvirai - apie pasitraukimą iš posto ir L.Graužinienės elgesį

Prieš mėnesį Seimo vadovybėje įvyko permainos – Seimo pirmininką Vydą Gedvilą pakeitė Loreta Graužinienė. Dar tada politologai teigė, kad Darbo partijos dvasiniam lyderiui Viktorui Uspaskichui itin lojali naujoji Seimo pirmininkė bus kitokia vadovė nei V.Gedvilas.

V.Gedvilas tikino, kad L.Graužinienės darbą vertina gerai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Gedvilas tikino, kad L.Graužinienės darbą vertina gerai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:12 PM

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ apie politines ambicijas ir savo įpėdinės vykdomą politiką šnekėjosi Daiva Žeimytė ir Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas.

- Pone Gedvilai, kaip atrodo jūsų gyvenimas, nebesant antruoju žmogumi valstybėje?

- Dienų turinys praktiškai nesikeitė. Tie patys darbai, komiteto veikla.

- Kuo užsiimate laisvu laiku?

- Vienas kitas savaitgalis yra laisvas. Mėgstu judėti, sportuoti. Žaidžiu golfą, krepšinį su kolegomis.

- Nepasiilgstate senųjų pareigų?

- Gyvenimas yra dinamiškas. Viskas keičiasi, ypatingai politikoje. Nereikia daryti tragedijos. Mes vis tiek esame aktyvūs politikai.

- Viena iš priežasčių, kodėl palikote pareigas, buvo šeimyninės aplinkybės. Ar žmona dabar patenkinta?

- Buvo labai įtemptas periodas, visada reikėjo galvoti, kaip elgtis. Dabar atsakomybė šiek tiek mažesnė, tačiau niekas ypatingai nepasikeitė.

- Pone Gedvilai, po jūsų pasitraukimo praėjo mėnuo. Dabar galite pasakyti, ar V.Uspaskichas liepė Jums pasitraukti iš pareigų?

- Ne, to tikrai nebuvo. Buvo pokalbis, mes bendravom apie tai, kas gali būti ateityje. Man niekas negali daryti įtakos.

- Bet jūs esate lojalus žmogus. Partijoje esate jau dešimt metų.

- Taip. Aš lojalus partijai. Aš visada žaidžiu komandinį žaidimą.

- Vytautas Gapšys yra nuteistas už sukčiavimą. Jis vien dėl moralinių priežasčių negali eiti Seimo vicepirmininko pareigų. Jūs nesate prisidirbęs. Tai kam reikalingas solidarumas?

- V.Gapšys dar turi galimybę įrodyti savo tiesą. Nereikia teisti žmonių, kurie dar nėra nuteisti. Reikia palaukti. Jis, kaip politikas, pasielgė teisingai.

- Mes kalbam apie jus.

- Mes komandoje pakankamai gerai dirbome. Visada rasdavom bendrą kalbą ir aš niekada neturėdavau pretenzijų. Kompetencija jo yra aukšta. Mano pasitraukimas iš pareigų buvo komandinis sprendimas, ne aš vienas tai nusprendžiau. Nereikia ieškoti visokių motyvų, dėl ko aš pasitraukiau.

- Ar Jūs būtumėte toliau ėjęs pareigas, jeigu ne bylos, susijusios su Jūsų kolegomis?

- Aš nenoriu filosofuoti ir prognozuoti, kaip viskas būtų pasibaigę.

- Ponas Gapšys atsistatydino, nes turi tam tikrų santykių su teisėsauga. Jūs sakote, kad solidarizavotės.

- Tokių atvejų politikoje yra labai daug. Bet čia priklauso nuo žmogaus. Žmogus pats priima galutinį sprendimą. Ir aš galutinį sprendimą priėmiau pats.

- Ar partija ir jos lyderis pasielgė lojaliai?

- V.Uspaskichas nebėra partijos lyderis. Tiek V.Gapšys, tiek V.Uspaskichas pasielgė teisingai, pasitraukdami iš aktyvios politikos.

- Aš ne apie juos klausiu. Ar partija ir jos lyderiai Jūsų atžvilgiu pasielgė lojaliai?

- Aš niekam neturiu priekaištų. Visgi V.Uspaskichas dešimt metų vedė partiją ir buvo lyderis, kai mes laimėjom Seimo rinkimus. Reiškia jo politika buvo gera, sprendimai buvo teisingi. Aš tikrai nesu nusivylęs. Jeigu man būtų blogai, aš būčiau pasakęs.

- Seimo pirmininko postas nėra eilinis. Turbūt tai buvo jūsų politinės karjeros viršūnė. Daugelio nuomone jūs buvote visai neblogas pirmininkas.

- Aš džiaugiuosi. Reiškia, jog sėkmingi buvo tie dešimt mėnesių. O dabar yra kitas sprendimas, kita Seimo pirmininkė. Reikia jai padėti darbuotis. Aš turiu tam visas galimybes, galiu daryti didelę įtaką Seimo veiklai. Turiu ne mažesnę įtaką, nei turėjau.

- Kaip jūs vertinate Loretos Graužinienės laikyseną Seimo pirmininko poste?

- Pastabų neturiu. Politika yra audringa sritis. Pirmus šimtą dienų reikia leisti dirbti, padėti. Loreta jau dešimt metų yra politikoje. Reikia ją palaikyti ir aš tai darysiu.

- Kai jūs sėdėjote Seimo pirmininko kėdėje, skandalų nebuvo. Poniai L.Graužinienei užteko tik atsisėsti ir pasipylė anekdotinės situacijos.

- Man būtų neetiška komentuoti. Galima kritikuoti bet ką, ką politikas pasako. Kiekvienas turi savo nuomonę. Seimas yra margas, yra daug įvairių žmonių. Bet įtakos valstybei tai kol kas neturi.

- O jos įvaizdis viešoje erdvėje? Pavyzdžiui „Facebook“ paskyra „Loreta, Senis ir Jūra“.

- Apie save aš irgi esu visko pasiskaitęs. Aš kažkada tapau Europos čempionu ir mane vis tiek kritikavo. Tiek pykčio pas žmones yra, neturi visiškai tolerancijos.

- Ar yra normalu, kad Seimo narys tampa pajuokos objektu?

- Aš nenoriu komentuoti. Kiekvienas žmogus susikuria savo įvaizdį ir už jį atsako. Aš negaliu atsakyti už kitus.

- Ar dabartinė Seimo pirmininkė neviršija savo įgaliojimų ir kompetencijos? Pavyzdžiui grasinimai atleisti žurnalistus, ar atsiprašymas dėl prezidentės neva neatliekamų pareigų.

- Čia yra jos nuomonė. Ir mano pasisakymuose galima rasti to.

- Jūs vieną kartą pasisakėte šiek tiek aštriau apie prezidentę, tačiau atviros konfrontacijos vengdavote.

- Aš visiems galiu pasakyti, jeigu jie darys klaidas ar priims Lietuvai nenaudingus sprendimus. Aš visą laiką kalbėsiu. Bet reikia kalbėti be pykčio, o su argumentais.

- Pone Gedvilai, jūs sakote, kad palaikote savo komandą. L.Graužinienė visus talžo. Tai gal jūs buvote per minkštas tam postui?

- Ant kitų išlieti pyktį nėra pats geriausias metodas. Kol kas Loreta dirba gerai. Jinai išsako savo nuomonę, nereikia piktai reaguoti. O jeigu kažkas nepatenkintas, Seime yra tam tikros procedūros. Tegu sprendžia Etikos procedūrų komisija.

- Ponia L.Graužinienė nuolat sako, kad iš Prezidentūros trūksta bendradarbiavimo. Ar Jūs tą jausdavote?

- Kai aš buvau išrinktas, tikrai nesulaukiau prezidentės skambučio. Neturėjau jokio kontakto, tačiau aš to nesureikšminau. Kai ji atvažiuodavo į Seimą, aš ją visada pasitikdavau. Jokio papildomo ryšio nebuvo.

- Kuo jūs tai aiškinate?

- Gal čia dėl Darbo partijos, o ne dėl mano asmens. Prezidentė pati sako daug kritinių pastabų Vyriausybei ar ministrams. Čia normalu.

- Bet tas nebendravimas dėl ko vyko?

- Prezidentas yra aukščiausias pareigūnas. Aš norėčiau, kad visi trys svarbiausi asmenys bendrautų. Tiek Seimo pirmininkas, tiek premjeras, tiek prezidentė. Reikėtų ir prezidentei rodyti iniciatyvą. Ar tu gerbi tą žmogų, ar ne, Seimo pirmininkas yra išrinktas. Mes bendravom tik formaliai. Tiek, kiek reikia.

- Planuojate dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą.

- Aš seniai apie tai galvojau. Tai puikus šansas man. Dešimt metų esu politikoje, žmonės mane pažįsta. Į Europos Parlamentą turi eiti patyręs žmogus, praėjęs visas pozicijas. Reikia pradėti nuo eilinio kareivio, norint tapt generolu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.