D.Barakauskas laidoje išsisukinėjo nuo klausimų apie BPC auditą

Šios savaitės pradžioje Vidaus reikalų ministerija perdavė Bendrajam pagalbos centrui (BPC) jo audito išvadų projektą. Dabar jau buvęs BPC vadovas Artūras Kedavičius su išvadomis susipažinti nespėjo, nes atsistatydino sakydamas, kad Vidaus reikalų ministras jam darė spaudimą trauktis.

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ lankėsi ir su D.Žeimyte diskutavo Vidaus reikalų ministras D.Barakauskas.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ lankėsi ir su D.Žeimyte diskutavo Vidaus reikalų ministras D.Barakauskas.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-06 19:42, atnaujinta 2018-02-20 13:32

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ lankėsi ir su Daiva Žeimyte diskutavo Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

- Pradėkime nuo Bendrojo pagalbos centro audito išvadų. Kokios jos?

- BPC vidaus auditas buvo baigtas praeito mėnesio 31 dieną, įstatymų nustatyta tvarka. Audito išvados buvo pateiktos BPC susipažinti ir pagal įstatymą yra numatyta, kad BPC turi teisę parašyti savo nuomonę.

- Tai BPC dabar susipažįsta su išvadomis. Ar jūs esate su jomis susipažinęs?

- Šiuo metu tai yra ne išvados, o išvadų projektas. Išvados manau bus penktadienį.

- Tai bus BPC nuomonė. Ar nuo to pasikeis išvados?

- Įstatyme yra numatyta, kad jeigu BPC nesutiks su audito išvadomis, jie turės 10 dienų laikotarpį, per kurį galės ginčyti išvadas.

- Bet išvada nuo to nepasikeis?

- Jinai gali keistis, nes ir viena, ir kita pusė įrodinės, kad jie yra teisūs.

- Jūs atlikot auditą. Audito metu buvo nustatyti tam tikri dalykai, kurie, jeigu kažkas nesutiks, pasikeis?

- Tai neturi ryšio su galutine išvada.

- Ministre, ar neatrodo, kad galbūt jau užtenka išsisukinėti ir teisintis tom biurokratinėm procedūrom?

- Auditas buvo atliktas išsiaiškinti, kaip BPC naudojo pinigus, kaip juos investavo ir ar padarė viską, kas yra numatyta Lietuvos Respublikos Įstatyme.

Ar buvo pasiektas pagrindinis tikslas, kad Lietuvos piliečiai ir čia atvažiavę asmenys gautų tą pačią paslaugą kaip ir kitose Europos valstybėse. Prieš 10 metų buvo priimtas Europos Komisijos sprendimas, kad visoje Europos Sąjungoje turi būti įvestas vieningas 112 telefonas, kuris piliečiams turi suteikti 3 paslaugas: priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimosi tarnybos funkcijas, policijos ir greitosios medicinos pagalbas.

- Bet auditas turėjo atsakyti į kitus klausimus, susijusius su finansavimu.

- Pagrindinis dalykas, į ką turėjo atsakyti auditas: ar buvo padaryta finansinių investicijų ir ar tikslai buvo pasiekti.

- Ministre, dabar pats ir atsakykite į tuos klausimus.

- Aš manau, kad jūs klausimus galėsite įvesti į sekančią laidą, kai įstatymų nustatyta tvarka bus suderintas audito išvadų projektas ir mes turėsime audito išvadą, kaip yra numatyta įstatymuose.

- Jums neatrodo, kad bandote slėptis už tų įstatymų?

- Tiek ministrai, tiek departamento direktoriai, tiek visi tarnautojai pirmiausia turi vadovautis LR įstatymais. Tą darau ir aš.

- BPC yra pavaldus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD). Vadinasi, Centrui skirtos lėšos buvo skirstomos per departamentą. Ar Jūs galite garantuoti, kad visos BPC numatytos lėšos jį pasiekdavo?

- Gerbiama žurnaliste, tai parodys audito išvada, kuri bus pateikta man.

- Ar jūs apskritai esate susipažinęs su ja?

- Ne, nes privalau susipažinti su galutine išvada, o ne su projektu.

- BPC iš Europos Sąjungos buvo skirta 56 mln. litų sukurti bendrąją pajėgų valdymo sistemą. Viešoje erdvėje išaiškėjo, kad 20 mln. litų nusėdo pačiame PAGD. Buvo perkamos radijo stotys ugniagesiams ir restauruojami pastatai. Kaip Jūs tai aiškinate?

- Apie tai turi būti kalbama tada, kai bus audito išvados. Tada galėsime komentuoti konkrečius skaičius. Aš noriu, kad žmonės kai ką suvoktų. Du metus BPC buvo nefinansuotas, tiktai iš PAGD.

- Ar pastatai ugniagesiams yra svarbiau negu sistema, kuri užtikrina visuomenės saugumą?

- Jūsų klausimas vėl remiasi į audito išvadą. Kai ją turėsiu, galėsiu nuoširdžiai komentuoti.

- Ar Jūs ir Jūsų ministerija apskritai žino, kaip yra skirstomos lėšos?

- Man atėjus, atlikome begalę tarnybinių patikrinimų. Mes stengiamės, kad Lietuvos valstybėje funkcijos, kurios yra numatytos, būtų vykdomos. Kad tiek pinigai, skiriami iš biudžeto, pasiektų tas vietas, kam yra skiriami.

- Ar jūs, beveik metus dirbdamas ministru, žinote kaip tą kontrolę vykdyti?

- Aš žinojau tik dalį problemų. Aš žinojau, kad yra vienintelė grandis Lietuvoje, kuri priklauso Sveikatos apsaugos ministerijai. Tai yra greitoji medicinos pagalba, kuri nėra integruota į BPC ir Lietuvos piliečiai labai sunkiai gali gauti šią pagalbą. Ta situacija ir šiandien yra nepasikeitusi.

- Mes kalbam apie BPC ir audito išvadas.

- Kaip buvo finansuota bus pateikta audito išvadoje.

- Pakalbėkime apie Artūrą Kedavičių, atsistatydinusį iš BPC vadovo pareigų . Jūs jį atpirkimo ožiu pasirinkote tikslingai ar dėl to, kad kažkam reikėjo suversti kaltę?

- Aš norėčiau jus pataisyti dėl to atpirkimo ožio. Pirmiausia reikėtų pasižiūrėti žuvusios mergaitės tėvams į akis ir tada klausimų nebeliktų.

- O jūs žiūrėjote mergaitės tėvams į akis?

- Aš mačiau per televiziją, tai yra kraupi tragedija. Vadovas yra tiesiogiai atsakingas už tas funkcijas ir paslaugas, kurias turėjo atlikti BPC. Aš manau, kad tas žmogus yra atsakingas.

- Jūs esate atsakingas už visą sistemą. Tai gal ir jūs turėjote atsistatydinti?

- Aš atsistatydinti, taip? Aš manau, kad aš neturėjau atsistatydinti už tai, ko nebuvo padaryta per 10 metų. Tačiau jeigu paaiškėtų, kad tai yra Vidaus reikalų ministro kaltė, aš apie tokius sprendimus pagalvočiau.

- Tai kur yra pono Kedavičiaus atsakomybė? Jūs puolėte poną Kedavičių tą pačią tragedijos dieną, neišsiaiškinęs aplinkybių. Tai gal pirmiausia reikėjo atlikti patikrinimus ir auditus?

- Visuomenėje buvo pagrindinis klausimas, kodėl taip atsitiko.

- Ir jums reikėjo surasti kaltininką.

- Visiškai netiesa. Nereikia surasti kaltininko. Ne ministras vadovauja BPC, o Kedavičius tą darė 10 metų. Bet kokiu atveju, kiekvienas vadovas atsako asmeniškai už tą situaciją, kuri yra jo vadovaujamoje sistemoje.

- Ministre, pasakykit sąžiningai. Ar jūs šitoje situacijoje tiesiog prisikalbėjote, ar išsigandęs atsakomybės nepagalvojote, ką šnekate?

- Aš nekeičiu savo nuomonės. Vadovas, kuris vadovavo BPC, neatliko visų darbų. Kitaip tokių problemų nebūtų. Atsakomybę turi prisiimti tas asmuo, kuris nusikaltimą padarė.

- Ankstyvą pavasarį jūs esate pažadėjęs išrūpinti didesnes algas statutiniams pareigūnams. Ar vėl prisikalbėjote, ar apgavote?

- Klausimą reikėtų formuoti taip: ar yra reikalinga pakelti atlyginimus Vidaus reikalų tarnyboje? - Gal klausimus formuosiu aš, o Jūs suformuokite atsakymus.

- Suformuosiu patikslinęs šitą klausimą. Pats finansavimas, lyginant su 2008 metais buvo sumažintas 390 mln. litų. Nukentėjo visi mažiausius atlyginimus gavę pareigūnai.

- Kalbėkime apie jūsų pažadą.

- Ir šiandien ministras mano, kad tie atlyginimai turi būti padidinti. Ministro galios yra ne tik tai daryti, kalbėti, bet ir teikti visus siūlymus.

- Ir ką jūs pateikėte?

- Yra pritarta, kad reikia didinti 1-10 kategorijos pareigūnams.

- Jūs kalbate apie atlyginimų didinimus, tačiau yra žinia, kad kitų metų biudžetas policijai yra padidintas, bet visos lėšos nukeliaus sraigtasparnių aptarnavimui, skolų grąžinimui.

- Sraigtasparnių aptarnavimas nėra policijos kompetencijos klausimas. Specialistų pagalba lėšos turi būti investuojamos į tas vietas, kurios toj sistemoj yra labiausiai reikalingos.

- Apie kokį laikotarpį eina kalba? Kiek lėšų numatyta atlyginimams?

- Tam, kad 1-10 kategorijos pareigūnams būtų pakelti atlyginimai 10 proc. reikia 34 mln. litų.

- Ar jie yra?

- Jūs puikiai žinote, kad šiuo metu biudžetas yra svarstomas Seime.

- Jūs žinote, kad reikia kalbėti atsakingai.

- Aš manau, kad atlyginimai turi būti pakelti. Ir pirmiausia tiems, kurie gauna mažiausiai.

- Jūs esate pasakęs, kad atlyginimai galbūt didės nuo gegužės mėnesio. Dabar nuo kada?

- Pasakysiu, kai bus patvirtinta. Jokių pažadų nėra atsiimama.

- Tai nuo kada?

- Kada Seimas patvirtins biudžetą.

- Ministre, pakalbėkim apie jūsų poziciją Vidaus reikalų ministerijoje. Kaip Jums sekasi?

- Aš atėjęs radau labai daug problematinių klausimų. Su komanda kiekvieną dieną sprendžiame juos ir labai greitai judame į priekį.

- Ar jūs tikras, kad sėdite savo rogėse?

- Šiuo metu esu savo rogėse ir padarysiu viską, kartu sus savo komanda, kad Vidaus reikalų sistemoje visi klausimai būtų kompetentingai sprendžiami.

- Jus ministru paskyrė dėl to, kad daugiau nebuvo ką skirti, ar turite užnugarį partijoje, Rolandą Paksą?

- Partija teikia savo kandidatūras, joms pritaria ar ne premjeras ir teikia LR prezidentui. Visi priėmė sprendimą, pasirašė dekretą ir nusprendė, kad tas pareigas turėčiau eiti aš.

- Ar jūs turite palaikymą?

- Mūsų frakcijos dydis Seime yra dešimt žmonių. Yra įvairių nuomonių. Aš manau, kad aš turiu palaikymą iš visos koalicijos.

- Jūsų kolegos jus išrinko „Metų skruzdėliuku“. Ką Jūs į tai?

- Aš žinau tik tiek, kad kažkas ministerijoje už mane balsavo. Aš esu dėkingas, kad mane palaikė, nors ir neturėjo, nes visgi aš esu ministras. Bet žmonėms neįsakysi.

- Profsąjunga sakė, kad būtų jus išrinkę „Metų kiškiuku“.

- Jie turi teisę kritikuoti, bet turi dirbti savo darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?