Režisierius R.Banionis: „Rusai Lietuvos šmeižtui vėl naudojo mano tėvą“

Rusijos televizijos pastaruoju metu Lietuvai skiria nemažai dėmesio. Neseniai šios šalies Pirmasis kanalas iškraipydamas Lietuvos istorijos faktus reportaže apie Sausio 13-ąją pasinaudojo Arvydo Sabonio ir Donato Banionio vardais. Antradienį kitas Rusijos televizijos kanalas – RTR – rodė laidą apie pamirštas ir neva niekam, net artimiesiems, nereikalingas sovietinio kino žvaigždes.

Antradienį Rusijos televizijos kanalas RTR rodė laidą apie pamirštas ir neva niekam, net artimiesiems, nereikalingas sovietinio kino žvaigždes. Viena jų – vėl lietuvis aktorius 89 metų D.Banionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antradienį Rusijos televizijos kanalas RTR rodė laidą apie pamirštas ir neva niekam, net artimiesiems, nereikalingas sovietinio kino žvaigždes. Viena jų – vėl lietuvis aktorius 89 metų D.Banionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 6, 2013, 7:22 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:32 PM

Viena jų – ir vėl lietuvis aktorius 89 metų D.Banionis. „Tarybinio kino žvaigždės. Tie, kurie buvo turtingi ir įžymūs, o dabar vargšai ir niekam nežinomi. Kas dabar greta tų, kuriuos kadaise supo milijonai gerbėjų? Kas rūpinasi senatvėje Donatu Banioniu, Michajumi Volontiru ir kitomis Tarybų Sąjungos kino žvaigždėmis?“ - pristatydamas laidą „Tiesioginis eteris“ kalbėjo jos vedėjas Borisas Korčevnikovas. 

D.Banionio sūnus režisierius Raimundas Banionis, kalbėdamas su lrytas.lt, neslėpė: ši laida pribloškė visą šeimą.

„Tai ne laida, o propaganda, kad lietuviai gerai gyveno Tarybų Sąjungos laikais, o dabar blogai gyvena.

Pagal tai, kas buvo rodoma, išeina, kad mes tėvu nesirūpiname. Tik mes juo ir rūpinamės, gyvename už sienos. Dieną, žinoma, visi dirbame, tačiau vakarais tiek vienas, tiek kitas užeiname, maisto užnešame, pasikalbame“, - kalbėjo R.Banionis.

Tame pačiame name įsikūrę ne tik R.Banionis su žmona Violeta, bet ir jų dukterys Ona ir Inga, D.Banionį dažnai aplanko ir proanūkė Liepa.

Režisierių R.Banionį apstulbino ir televizijos studijoje pasirodžiusi baltarusė, kuri neva yra vienintelis žmogus, pasirūpinantis jo tėvu.

Pats D.Banionis savo įspūdžiais po šios laidos negalėjo pasidalyti – artimieji jį vežė pas gydytoją atlikti iš anksto suplanuotų tyrimų.

Be D.Banionio, laidoje „Tiesioginis eteris“ buvo kalbama ir apie garsų praeityje Rusijos aktorių Jurijų Šerstniovą, kuris priverstas prašyti finansinės paramos, bei tarp keturių kambario sienų įkalintą Moldovos aktorių Michajų Volontirą, vyresniajai kartai pažįstamą iš sovietų laikais populiaraus filmo „Budulajaus sugrįžimas“.

Studijoje – mįslinga draugė

„Saugokis automobilio“, „Ne sezono metas“, „Soliaris“ - vyresniajai kartai gerai žinomi šie rusiški filmai. Juose pagrindinius vaidmenis atlikęs D.Banionis antradienio vakarą RTR laidoje „Tiesioginis eteris“ vadintas bene garsiausiu lietuviu Sovietų Sąjungoje.

Anot laidos vedėjo, kartu su SSRS žlugimu pradėjo žlugti ir paties aktoriaus gyvenimas: 1993-iaisiais, būdamas vos 45 metų, nuo vėžio mirė vyresnysis sūnus, 2001-aisiais D.Banionis tapo pensininku, o prieš penkerius metus mirė ir jo žmona Ona.

Į televizijos studiją buvo pakviesta baltarusė Olga Riabikova, kuri, anot laidos kūrėjų, prieš kelerius metus pirmą kartą atvyko į Vilnių ir nuo tol praskaidrina aktoriaus gyvenimą.

„Banionis galėjo likti visai vienas, tačiau jo gyvenime atsirado moteris, kuri juo pradėjo rūpintis. Kaip nutiko, kad likimas suvedė tokius du skirtingus žmones?“ - kalbėjo balsas už kadro, rodant D.Banionio bute Vilniuje filmuotus kadrus.

Baltarusė O.Riabikova, anot laidos kūrėjų, su D.Banioniu bendrauja jau trejus metus.

„Jūs buvote visai nepažįstami, bet atvažiavote pas Donatą ir pradėjote kartu gyventi?“ - klausė laidos vedėjas B.Korčevnikovas.

„Idėja išreikšti šiam žmogui dėkingumą už jo kūrybą materializavosi. Vienintelė problema man buvo patekti į Europą, nes vizos reikėjo“, - kalbėjo O.Riabikova. Gavusi vizą, 2010-ųjų vasarą baltarusė mokytoja susidėjo daiktus į kuprinę ir sėdusi ant dviračio iš Baltarusijos atriedėjo į Vilnių.

D.Banionio telefoną jį gavo aktorių agentūroje Vilniuje. Aktorius sulaukęs viešnios pamanė, kad ji žurnalistė. O vėliau užsimezgė draugystė.

Pasakojo apie aktoriaus šeimą

Televizijos studijoje dalyvavusi „Ekspress-gazeta“ žurnalistė Marijana Said-Šach paklausė, kaip O.Riabikovą priėmė D.Banionio šeima. Žurnalistė prieš kelerius metus lankėsi Lietuvoje – kūrė reportažą apie D.Banionį, tad bendravo su jo šeima.

Baltarusė pasakojo apie gretimame bute gyvenantį D.Banionio sūnų Raimundą, apie jo režisūrinę karjerą, aktorių lankančią anūkę Ingą, proanūkę Liepą. O.Riabikova prisiminė, kaip kartu su aktoriaus šeima sėdėjo prie šventinio stalo per jo gimtadienį.

„Jam beveik 90 metų ir jis vienas?“ - vis pabrėždamas vienatvę klausinėjo laidos vedėjas. O.Riabikova sakė D.Banionio akyse įžvelgusi vienatvę, vardijo jo sveikatos problemas.

„Tai žmogus, kuris nenuleido rankų ir nepasiduoda laikui“, - sakė ji.

Pasak O.Riabikovos, ji, kol dar dirbo meno istorijos mokytoja kaimo mokykloje, vis važinėdavo pas D.Banionį: „Keturios dienas Baltarusijoje, trys – pas jį Lietuvoje, kai dar dirbau mokykloje. Pusantrų metų važinėdavau keturis kartus per mėnesį.“

Kas ją paskatino taip elgtis? „Meilė kinui, Tarkovskiui. Tarkovskis padeda man gyventi. Kaip ir Banionis“, - garsių kino asmenybių pavardes vardijo moteris.

„Jūs jam tapote artimu žmogumi. Jis niekada nesiilgėjo milijonų gerbėjų, to dėmesio, kurio dabar nebėra?“ - klausė laidos vedėjas.

„Jis išmintingas žmogus. Blaiviai žiūri į gyvenimą, savo gyvenimą, savo situaciją, kad šis klausimas beprasmis“, - atsakė O.Riabikova.

Laida papiktino šeimą

„Banionis galėjo likti visiškai vienišas. Dabar aktoriui 89 metai, o jo senatvę praskaidrina Olga Riabikova“, - lyg D.Banionis neturėtų artimųjų, vis pabrėždavo „Tiesioginio eterio“ vedėjas B.Korčevnikovas.

Tai papiktino R.Banionį: „Rengiant reportažą, reikia išklausyti visas puses. Ar buvo išklausyta mūsų pusė? Ta pusė, kuri už sienos gyvena?

Ji apstulbino, kad į televizijos laidos filmavimus Maskvoje buvo pakviestas ne jis, ne jo šeimos nariai, o baltarusė O.Riabikova. Kad ji vis atvykdavo pas tėvą, R.Banioniui ne paslaptis.

„Tėvas mėgsta bendrauti, o ji vis kalbėdavo ditirambus tiek jam, tiek Tarkovskiui. Ji padėdavo, patvarkydavo, pagyvendavo pas mus. Matėte, kaip tėvas sutriko per laidą apie ją paklaustas“, - kad šios moters pristatymas kaip artimos, apstulbino ir aktorių, pasakojo R.Banionis.

Į „Tiesioginio eterio“ studiją Vilniuje, iš kurios televizijos tiltu D.Banionis kalbėjo su Maskva, aktorių nuvežė artimieji.

„Gegužę rusai filmavo laidą apie lietuvius aktorius. Ten irgi buvo justi ta mintis, kad seniau buvo geriau, bet iš esmės normali buvo laida. Tad tikėjomės, kad ir šįkart taip bus. Tačiau taip nebuvo“, - kalbėjo režisierius.

Ragino siųsti laiškus lietuviui

Transliacijos metu telefonu buvo susisiekta ir su pačiu D.Banioniu.

„Normaliai, nieko labai gero, nieko blogo, vis dėlto man jau 90 metų“, - į klausimą, kaip jaučiasi atsakė D.Banionis.

Jis pasakojo dažnai susitinkantis su sūnumi Raimundu, kuris gyvena greta.

„Žmonos nėra, su kuria nugyvenau visą gyvenimą. Ji buvo mūsų šeimos ašis. Dabar jos nebėra, ir man liūdna“, - dėl ko aplanko bloga nuotaika, aiškino D.Banionis.

Aktorius nustebo studijoje išvydęs O.Riabikovą: „Netikėta, kaip tu ten atsiradai?“

„Jūsų gyvenime atsirado moteris, kuri galėjo būti viena iš milijono. Kodėl jūs ją įsileidote į savo gyvenimą?“ - klausė laidos vedėjas.

„Ką įsileidau?“ - klausimu klausimą atrėmė D.Banionis.

Laidoje dalyvavusi aktorė ir režisierė Natalija Bondarčuk pasakojo, kaip kartu su D.Banioniu filmavosi filme „Soliaris“. Su ja D.Banionis džiugiai pasisveikino. N.Bondarčuk siūlėsi nuvykti į Vilnių ir D.Banionį nusivežti į Maskvą parodyti savo spektaklio.

„Donatui labai patinka, kai ateina laiškai iš Rusijos. Man jis pats kartą perskaitė laišką. Donatai, tau patinka gauti laiškus?“ - klausė N.Bondarčuk.

„Žinoma, patinka. Bet ne tiek daug jų gaunu“, - atsakė D.Banionis.

„Tai užduotis visiems žiūrovams“, - siųsti laiškus D.Banioniui žiūrovus paragino laidos vedėjas.

Rengia kūrybos vakarus

Kas turi rūpintis tokiais aktoriais? Rusijos atstovai kalbėjo, kad valstybė ir visuomeninės organizacijos.

„Kai buvau Lietuvoje pas D.Banionį, kalbėjau su Teatro sąjungos vadovu Algiu Matulioniu. Jis pasakojo, kaip kiekvieną savaitę surenka senus aktorius. Jei neateina, skambinu ir klausiu, kodėl neatėjo. Kai aš tai pasakoju mūsų kino veikėjams, man sako: „Lietuva tokia maža, o mūsų tiek daug“, - pasakojo studijos viešnia žurnalistė.

Dabar Teatro sąjungai Lietuvoje vadovauja Ramutis Rimeikis. Jis sakė, kad senieji aktoriai dažnai kviečiami į renginius.

Taip pat Teatro sąjunga organizuoja vyresniosios kartos aktorių kūrybos vakarus. Tokius jau parengė Regimantas Adomaitis, Juozas Budraitis.

Taip pat nuspręsta tokius pašnekesius filmuoti – jau įamžintas pokalbis su aktore Vaiva Mainelyte. Ruošiami ir susitikimai su Gražina Balandyte bei Rimgaudu Karveliu. „Tėvą dažnai visur kviečia – ir Lietuvoje, ir Rusijoje. Tačiau sveikata nekokia. Atmintis silpnėja. Būnant tokio amžiaus normalu. Bet prašėme gydytojų vitaminų išrašyti“, - sakė R.Banionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.