Yra kaip yra, bet taip neturi būti!

Yra tokia televizijos laida „Yra kaip yra“. Pokalbių laida, kaip ir daugelis kitų – apie skandalingas aktualijas, dėmesį traukiančius socialinius reiškinius.

G.Labanauskas regina atsikratyti vergiškos psichologijos.<br>E. Vaitkūnaitės nuotr.
G.Labanauskas regina atsikratyti vergiškos psichologijos.<br>E. Vaitkūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Labanauskas

2013-11-07 21:18, atnaujinta 2018-02-20 12:51

Užkliūva laidos pavadinimas. Posakis „yra kaip yra“ dažnas mūsų kalboje. Jis taikliausiai atspindi lietuviško mentaliteto dalį, susiformavusią šimtmečius vergavusio, ponams besilanksčiusio valstiečio-mužiko galvoje.

Šis posakis – trumpai išreikšta prisitaikėliškumo ir susitaikstymo formulė, nusižeminimo ir abejingumo mišinys.

Daugėja narkomanų, jaunų nusikaltėlių, kurie merginas bagažinėse degina. Ką darysi, valstybė mūsų neturtinga, nėra iš ko mokėti algų policininkams. Yra kaip yra.

Pensininkas iš 800 Lt pensijos už šildymą sumoka 700 Lt – o ką darysi, dujos brangios, rusai pigiau neparduoda. Yra kaip yra.

1940-siais irgi buvo panašiai galvojama – sovietai stipresni, prieš juos nepapūsi, išveš į Sibirą tai išveš, ką jau padarysi. Buvo kaip buvo.

Tiesa, po karo atsirado neiškastruotos dvasios lietuvių, nepabūgusių patampyti už ūsų okupantų smogikams.

Ar šiais laikais yra tokių drąsuolių, ypač valdžios sluoksniuose? Rusai viena ranka rodo špygą mūsų pieno pramonės eksportui, kita ranka už nugaros suspaudę dujinį kumštį gniaužia: atseit, tik pabandykite statyti suskystintų dujų terminalą, šviesios dienos nesulauksite!

Yra yra, prieš jėgą nepašokinėsi. Ar tikrai? Kodėl, pavyzdžiui, estai nė nemanė paisyti Kremliaus grūmojimų, kai nugriovė paminklą sovietiniam kariui, okupacijos simboliui?

Nenusileido estai ir nieko jiems Maskva nepadarė. O mūsų valdžia prieš pastaruosius rinkimus kalbėjo apie kažkokį „santykių su Rusija perkrovimą“. Kur jis? Kol kas tik perkraunamos prekės iš vieno vilkiko į kitą pasienyje. Yra kaip yra.

Arba, pavyzdžiui, prancūzai. Aiškink jiems neaiškinęs, kad nėra pinigų algoms ir pensijoms padidinti, o jie – pastato barikadas, sustabdo geležinkelių eismą, paskelbia oro linijų darbuotojų streiką ir kažkaip atsiranda tų pinigų.

Nėra, bet, pasirodo, yra. Jokių ten „yra kaip yra“!

Mums, lietuviams, laikas liautis taikstytis ir su išorės, ir su vidaus prispaudėjais. Mūsų gyslose teka ne tik baudžiauninko, bet ir „miškinio“ dvasia.

Būkime realistai – reikalaukime neįmanomo!

G.Labanauskas yra Kauno miesto tarybos narys, technikos mokslų daktaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.