STT žurnalistės namus kratė vaikų akivaizdoje

„Nemiegojau visą naktį, neramu buvo“, – portalui lrytas.lt prisipažino naujienų agentūros BNS direktorė Jurga Eivaitė. Dvi jos vadovaujamos agentūros žurnalistės Jūratė Damulytė ir Jūratė Skėrytė vakar buvo krečiamos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 8, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:36 PM

Į jas STT nusitaikė dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos, kurioje kalbama apie Rusijos planuojamas informacines atakas prieš Lietuvą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Buvo labai neramu. Apie 12 val. išėjusi į apklausą J.Damulytė dingo. Bandėme skambinti jai daug kartų. Bandėme surasti šeimos narius, bandėme surasti vyrą, nepavyko. Susisiekėme su ja po 6 valandų – apie 18 valandą“, – apie vakar dienos stresą pasakojo J.Eivaitė.

Anot BNS direktorės, Lietuvos naujienų skyriaus vyriausioji redaktorė į apklausą STT būstinėje išėjo savo noru. Tai buvo antras kartas, kai žurnalistė ėjo į apklausą dėl paskelbtos VSD pažymos.

Pirmoji apklausa buvo trumpesnė, truko apie 1,5 valandos. „Iš pirmos apklausos Jūratė grįžo normaliai nusiteikusi. Kiekvienas žmogus toje įstaigoje nesijaučia labai gerai, bet tikrai nebuvo taip, kad mes būtume sunerimę. Yra procedūros, kai apklausiamas žurnalistas, mes su tuo sutinkame. Tai normalu. Bet kai žurnalistas išeina į apklausą ir dingsta šešioms valandoms, o tu nieko nežinai...“, – piktinosi agentūros vadovė.

J.Damulytė darbe vėl pasirodė apie 19 val. Prieš tai ji buvo namuose, kur pareigūnai atliko kratą.

Pikčiausia moteriai, kad STT pareigūnai kratą J.Damulytės namuose atliko dviejų jos vaikų akivaizdoje. „Man, kaip žmogui, pikčiausia, kad per kratą namie buvo Jūratės vaikai, o mažojo vaiko iš darželio važiavo pasiimti Jūratės kolegė. Du iš mokyklos parėję vaikai namie rado „siurprizą“. Bandėme perspėti vaikus, tačiau mums niekaip nepavyko. O mažiuko net iš darželio mama negalėjo pasiimti. Įsivaizduojat, atvažiuoja į vaikų darželį nepažįstamas žmogus ir bando paimti vaiką“, – stebėjosi J.Eivaitė.

BNS direktorės įsitikinimu, tai nėra normali situacija. „Ji nepadarė jokio pasaulinės svarbos nusikaltimo – nei nužudė ką nors, nei užmušė. Tikrai neadekvačios priemonės“, – sakė agentūros vadovė.

Žurnalistai skambino pavojaus varpais

Kita STT apklausta agentūros žurnalistė Jūratė Skėrytė į apklausą ėjo taip pat savo noru. „Ji pati nuėjo į apklausą, pagal kvietimą. Negali neiti, kai tave kviečia, nes už tai skiriama didelė bauda. Mes į apklausą žiūrėjome geranoriškai“, – pasakojo BNS vadovė.

Ažiotažas kilo, kai trys STT pareigūnai iš apklausos J.Skėrytę palydėjo į Seimą, į jos darbo vietą, kad paimtų jos darbo priemones, tarp jų – ir kompiuterį.

„Kai tie visi žavūs jauni vyrukai įėjo į Seimo spaudos centrą, ten buvo daug žurnalistų, kilo didelis pasipiktinimas, man pradėjo skambinti žurnalistai, klausti, kas atsitiko, kur jūsų Jūratė, sakyti – jūsų Jūratę išsivedė. O aš su ja negalėjau susisiekti“, – prisiminė J.Eivaitė.

Jos įsitikinimu, STT sukėlė bereikalingą sąmyšį. „Tai vos ne persekiojimas. Jūratė Damulytė jaučiasi prastai. Ji, aišku, užtikrinta, kad nepadarė nusižengimo, ji tiesiog gina savo šaltinį. Įtariu, kad nemiegojo šiąnakt, bet laikosi didvyriškai. Ji – šauni žurnalistė“, – darbuotoją gyrė direktorė.

STT įpareigojo J.Damulytę atskleisti šaltinį, iš kurio ji gavo slaptąją pažymą. „Jai pateikė raštą. Dokumento kopijos ji neparsinešė, jai tik parodė tą įpareigojimą“, – sakė J.Eivaitė.

STT tyrėjai iš viso apklausė 6 agentūros BNS darbuotojus: direktorę J.Eivaitę, vyriausiąją Lietuvos naujienų skyriaus redaktorę J.Damulytę, jos pavaduotoją J.Skėrytę ir dar tris šio skyriaus žurnalistus. Jų pavardžių BNS vadovė atskleisti nenorėjo. Ji įsipareigojo neatskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų.

Paklausta, kokia nuotaika vyrauja agentūroje, direktorė atsako – kovinė. „Kovojame už savo žurnalistus. Visos priemonės turi būti adekvačios, o ši priemonė peržengė sveiko proto ribas“, – tikino J.Eivaitė.

Anksčiau Lietuvoje nėra buvę panašių situacijų, kai į apklausas išėję žurnalistai dingtų kelioms valandoms, o jų namuose būtų atliekamos kratos.

Gali būti, kad STT kratytos BNS žurnalistės taps įtariamosiomis. „Gali būti, mes nieko nežinome“, – sakė BNS direktorė.

Penktadienį BNS darbuotojai susitiks su advokatais. „Mums svarbiausia, kad daugiau tai nepasikartotų. Norime išsiaiškinti savo teises ir pareigas“, – aiškino J.Eivaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.