Rudens lietūs gatves paverčia ežerais

Kai stipriau palyja, kauniečiai keiksnoja ežerais virstančias gatves. Balos trikdo eismą, gadina automobilius ir kelia nepatogumų pėstiesiems. Miesto tvarkdariai problemą žada šalinti dar šį mėnesį.

Taikos prospekto ir A.Baranausko gatvės sankryžoje didžiulės balos tyvuliuoja net dviejose atkarpose. Dauguma vairuotojų, bijodami, kad vanduo nepatektų į automobilių variklio skyrių, stengiasi jas aplenkti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Taikos prospekto ir A.Baranausko gatvės sankryžoje didžiulės balos tyvuliuoja net dviejose atkarpose. Dauguma vairuotojų, bijodami, kad vanduo nepatektų į automobilių variklio skyrių, stengiasi jas aplenkti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Nov 10, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:49 AM

Kauniečiai juokauja šią savaitę pajutę, kad gyvena ne tik prie didžiausių šalies upių, bet ir prie ežerų. Mat jais po lietaus virto ne viena gatvės atkarpa tiek miesto centre, tiek jo pakraščiuose.

Pėstieji priversti ieškoti būdų, kaip perbristi judrias sankryžas, ir saugotis, kad jų neišmaudytų pro šalį ne važiuojantys, o tiesiog plaukiantys automobiliai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Taškomas miesto gatves tvindantis vanduo net gadina kai kuriuos pastatus.

Įmonės „Kauno vandenys“ atstovai sako, kad gatvėse balų sumažės, kai bus išvalyta lietaus nuotekų sistema.

Užtenka ir neilgo lietaus

Taikos prospekto ir A.Baranausko gatvės sankryžoje didžiulės balos tyvuliuoja net dviejose atkarpose. Dauguma vairuotojų, bijodami, kad vanduo nepatektų į automobilių variklio skyrių, stengiasi jas aplenkti. Dėl to lėtina greitį, ir prospekte pamažu susidaro spūstys.

Greta šios sankryžos gyvenantys žmonės taip pat nepatenkinti.

„Norint pereiti sankryžą, reikia ieškoti sausesnės vietos, nes balos tyvuliuoja ant pėsčiųjų perėjos. Todėl gatvę turiu kirsti pažeisdamas taisykles“, – piktinosi Taikos prospekto 35-ojo namo gyventojas Audrius Balkauskas.

Kita greta šios vietos gyvenanti kaunietė Diana Grabauskienė teigė, kad ankstesniais metais balos sankryžoje susidarydavo rečiau.

„Šiemet net ir neilgai palijus balos atsiranda ir ilgai nenuslūgsta. Kartais jų gylis toks, kad semia automobilio ratus. Bijau, kad į mašiną patekęs vanduo jos nesugadintų“, – guodėsi moteris.

Gadina medinuko sieną

Palijus bala dažnai telkšo ir Tunelio gatvėje, ties 10-uoju numeriu pažymėtu pastatu. 1946 metais statytame mediniame name įsikūręs geležinkelio apsaugos postas. Jame dirbantys apsaugos darbuotojai sakė, kad šioje vietoje gili bala po lietaus taip pat ilgai neišdžiūsta.

„Pro šalį važiuojantys automobiliai nuolat aptaško pastato sieną. Namas – medinis. Mums jo gaila, nes yra gražus, turi seną istoriją. Jį statė patys geležinkelininkai“, – pasakojo apsaugos posto darbuotojai.

Padėjo gatvės remontas?

Norintiems iš A.Juozapavičiaus prospekto Geležinkelio gatve patekti į Aukštuosius Šančius taip pat kyla nemažai problemų.

Ši gatvė nepaprastai duobėta. Vienoje vietoje taip pat plyti didžiulė bala.

„Šia gatve važiuoju kasdien. Ir kiekvieną kartą svarstau, ar neteks vykti ne į darbą, o į automobilių remonto dirbtuves. Šioje gatvėje susidaranti didelė bala slepia pavojus. Po vandeniu – duobės. Jos vis didėja, todėl kada nors gali nutikti taip, kad automobilį sulaužysiu“, – sakė Prancūzų gatvėje gyvenantis Aurimas Suomulevičius.

20 metų vairuotojo stažą turintis kaunietis pridūrė, kad anksčiau didelė bala nuolat plytėdavo ir A.Juozapavičiaus prospekte ties geležinkelio tiltu.

„Kai prospektą rekonstravo, ši problema lyg ir dingo. Šį rudenį ten balos nebėra. Matyt, miesto tvarkdariai žino būdų, kaip tokias bėdas spręsti“, – svarstė vyras.

Valys kitą savaitę

Rimantas Bubnovas

Bendrovės „Kauno vandenys“ inžinerinės tarnybos viršininkas

„Stipriau palijus vandens balos gatvėse susidaro dažniausiai dėl to, kad užsikemša lietaus nuotekų sistemos. Tai paprastai nutinka rudenį, kai dar nesušluoti ir neišvežti lapai.

Vandens nuotekų groteles užneša ir nuo žaliųjų plotų nuplaunama žemė bei žolė. Dažnai vanduo kaupiasi ir tose vietose, kur lietaus nuotekų grotelės pavogtos. Lietaus kanalizacija užsikemša ir didesnėmis šiukšlėmis.

Kai kuriose miesto gatvėse problema iš dalies išspręsta. Įrengtos didesnio pralaidumo lietaus nuotekų grotelės, todėl jos užsikemša ne taip sparčiai. Taip padaryta Baltijos prospekte, Šarkuvos, Panerių gatvėse, A.Juozapavičiaus prospekte ties geležinkelio tiltu.

Po Kauno gatvėmis įrengta 300 kilometrų ilgio vandens nuotekų sistema. Visą ją valome kartą per metus. Probleminėse vietose, kur nuolat tvenkiasi balos, ją valome pavasarį ir rudenį.

Šią savaitę mūsų darbininkai valė lietaus kanalizaciją ties mieste tekančiais upeliais, nes ten vanduo jau pakilęs virš nuotekų grotelių.

Lietaus kanalizaciją gatvėse pradėsime valyti jau kitą savaitę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.