„Šauniems“ STT agentams – žurnalistų aplodismentai

Keliasdešimt Lietuvos žurnalistų pirmadienio ryte susirinkę prie Specialiųjų tyrimų tarnybos pastato Vilniaus centre plodami išreiškė nepasitenkinimą prieš STT vykdomą naujienų agentūros BNS žurnalistų persekiojimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Dovydas Pancerovas

2013-11-11 11:32, atnaujinta 2018-02-20 11:18

Žurnalistų akcija truko apie penkias minutes. Niekas iš STT darbuotojų susitikti su žiniasklaidos atstovais neatvyko. Reginį iš toliau stebėjo policijos pareigūnų ekipažas.

Žurnalistai teigė susirinkę palaikyti savo kolegų iš BNS, kurie aprašė VSD pažymą apie Rusijos rengiamas provokacijas prieš šalies vadovus, bei pareikšti nepritarimą neadekvatiems STT darbuotojų veiksmams, kurie priminė eilinį parodomąjį šou.

Plojimai reiškė ir ironišką padėką už „gerą“ STT darbą. 

Protesto akcijoje dalyvavo didžiųjų šalies interneto portalų, laikraščių, televizijų, radijo stočių darbuotojai, taip pat nepriklausomi žurnalistai ir komentatoriai.

Pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ tema – „Kas verčia STT tardyti žurnalistus?“.

17 val. 20 min. žiūrėkite pokalbį, kuriame dalyvaus su Dainius Radzevičius, Artūras Paulauskas ir Darius Petrošius.

 Pirmadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba atsiprašė naujienų agentūros BNS dėl atliktų veiksmų, ieškant kas galėjo nutekinti slaptą VSD medžiagą. Tuo pačiu metu į pakartotinę apklausą išvyko BNS redaktorė Jūratė Damulytė.

 „Šiandien ryte ji vėl išvyko. Nežinau kas bus kalbama, ar bus apieškomi namai, ar garažas“, – portalui lrytas.lt sakė naujienų agentūros direktorė Jurga Eivaitė. Anot jos, Jūratės Skėrytės kompiuteris jau grąžintas. Kitas paimtas kompiuteris nebuvo grąžintas.

„Kas buvo paimta iš J.Damulytės namų nežinau. Radome ką duoti žurnalistams, tačiau tai tikrai trukdo. Juolab, kad naujienų redaktorės nėra darbe, o kai ji būna, tai jos emocinė būklė nėra pati geriausia“, – sakė J.Eivaitė.Direktorė pabrėžė, kad naujienų agentūros darbas yra nenutrūkstamas, todėl pastarieji įvykiai labai sutrikdė visą BNS darbą.

 „Mums keistas ir STT atsiprašymas. Ar jie tikrai turėtų atsiprašyti? Kažkur yra prokuroras, kuris davė nurodymus tai daryti, kažkur yra teisėjas, kuris tai sankcionavo. STT viską korektiškai daro, šioje vietoje mes esame nukentėję, tačiau ir į juos kankorėžiai mėtomi“, – sakė direktorė.Kada iš STT grįš J.Damulytė, BNS direktorė negalėjo pasakyti. Tačiau priešingai nei praėjusį kartą, su ja galima susisiekti telefonu: „Skambinau vieną kartą, ji skambutį priėmė.“

Buvęs saugumietis palaiko žurnalistus Buvęs VSD vadovas, šios įstaigos įkūrėjas Mečys Laurinkus dabar dirba žurnalistu – dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininku. Jis sako, kad šioje prieštaringoje situacijoje stoja žurnalistų pusėn – jie nėra kalti, kad kažkas iš svarbių politinių žaidėjų nutekino informaciją. „Aš nematau jokios žurnalistų kaltės. Nutekinimas vyksta labai subtiliai, žurnalistui kartais net nežinant visų politinių žaidėjų. Žurnalistas gavęs medžiagą visada ją paskelbs. Šiuo atveju, kažkas norėjo užkirsti kelią valstybės vadovams nemaloniai informacijai. Tai kelia klausimų. Todėl čia svarbu surasti būtent tuos didžiuosius žaidėjus“, - kalbėjo saugumiečio ir žurnalisto darbo patirties turinti M.Laurinkus. Jis abejoja, kad tie didieji politiniai žaidėjai ir nutekinimo organizatoriai bus surasti. Apžvalgininkas mano, kad atpirkimo ožiais taps specialiųjų tarnybų vadovai, o tikruosius kaltininkus surasti bus labai sunku. „Visuomenės spaudimas auga. Tiek dėl veiksmų prieš žurnalistus, tiek dėl informacijos nutekėjimo. Bijau, kad dėl to kalti liks specialiųjų tarnybų viršininkai. Nors, mano manymų, jie tik vykdė kažkokio politiko ar politikų grupės valią“, - svarstė M.Laurinkus. Buvęs VSD vadovas pabrėžė, kad jo nuomone, ta nutekinta informacija išvis neturėjo būti slapta. Juk nutekėjo ne subtili, tik specialiosioms tarnyboms žinoma informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.