D.Valys pavedė patikrinti tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo

Generalinis prokuroras Darius

D.Valys pirmadienį aukštesniajam prokurorui nurodė atlikti ikiteisminio tyrimo dėl valstybės paslapties teisėtumo patikrinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Valys pirmadienį aukštesniajam prokurorui nurodė atlikti ikiteisminio tyrimo dėl valstybės paslapties teisėtumo patikrinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 11, 2013, 3:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:04 AM

D.Valys tai padarė „atsižvelgdamas į tai, kad ikiteisminis tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti asmenį, atskleidusį įslaptintą informaciją apie galimas grėsmes Lietuvai, sukėlė didžiulio visuomenės dėmesio ir nuogąstavimų dėl spaudos laisvės ir žurnalistų teisių“, nurodoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Aukštesniajam prokurorui nurodyta įvertinti, ar šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojančio ir jį organizuojančio prokuroro bei ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų veiksmai buvo teisėti ir adekvatūs tyrimo tikslui.

„Pastebėtina, kad tie procesiniai sprendimai, kuriuos tyrimo metu priėmė teismas, gali būti patikrinti ir įvertinti tik aukštesniojo teismo, jei į jį su skundu kreipiasi pats proceso dalyvis. Tokių skundų šiuo metu negauta“, - nurodo prokuratūra.

Nurodydamas atlikti šio ikiteisminio tyrimo patikrinimą, D.Valys teigia pritariantis požiūriui, kad tyrimui vadovaujantis prokuroras privalo užtikrinti ne tik greitą ir visapusį tyrimą, bet ir griežtai laikytis nacionaliniais ir tarptautiniais teisės aktais garantuojamų proceso dalyvių teisių ir teisėtų interesų.

„Turėdamas laisvę pasirinkti procesines priemones prokuroras turi ir atsakomybę, kad jos būtų adekvačios tiriamo nusikaltimo sunkumui“, – teigia D.Valys.

Tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas šių metų spalio 31 dieną.

Atlikti jį pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai po to, kai BNS pranešė apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą dėl galimų informacinių provokacijų, teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo neteisėto informacijos atskleidimo.

Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį, Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimo atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai.

BNS spalio 31 dieną pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams sakė, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.