G.Grina atskleidė, kas slapto buvo BNS paskelbtoje pažymoje

Akivaizdu, kad BNS išplatinta VSD pažyma nieko naujo Lietuvai nepateikė, tačiau dėl jos kilęs triukšmas netyla iki šiol. Kas tokio slapto buvo nutekintoje pažymoje Ritos Miliūtės ir Edmundo Jakilaičio vedamoje specialioje LRT televizijos laidoje paaiškino VSD vadovas Gediminas Grina.

Pasak VSD vadovo, pažyma buvo įslaptinta dėl VSD šaltinių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak VSD vadovo, pažyma buvo įslaptinta dėl VSD šaltinių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-11 21:57, atnaujinta 2018-02-20 10:53

Pasak VSD vadovo, pažyma buvo įslaptinta dėl VSD šaltinių, todėl saugumiečiai turėjo taip pat apsaugoti savąjį šaltinį.

„Jinai galbūt kažko tai ypatingo, naujo nepateikė. Bet tiesiog, kai mes rašome pažymas, visą laiką atsiranda naujų aspektų ir elementų.

Mes įslaptinimo grifus dedame ne todėl, kad kažkam taip atrodo. O todėl, kad tai susiję su mūsų šaltinių jautrumu. Jeigu šaltiniai nėra jautrūs, tai ir grifas atitinkamas. Jeigu yra jautrūs – tai atitinkamas ir grifas yra“, - laidoje pasakojo G.Grina.

VSD vadovas teigė, kad BNS pranešimo negalima tapatinti su VSD pažyma.

„Nemaišykime BNS pranešimo su pažyma“, - teigė G.Grina.

VSD vadovas tikino, kad tokie nesutarimai viduje puikiai pasitarnauja nedraugiškoms užsienio šalims.

STT vadovas atostogauja

Dėl šios pažymos Lietuvos visuomenėje kilo didelis skandalas, jis paaštrėjo, kai STT ėmė kvosti žurnalistus.

R.Miliūtės ir E.Jakilaičio laidoje paaiškėjo, kad žurnalistus į apklausas kviečiančios STT vadovas šią situaciją stebi iš šono.  STT direktorius Saulius Urbanavičius šiuo metu atostogauja.

R.Miliūtė laidoje stebėjosi, kad ikiteisminio tyrimo teisėjo pavardę žurnalistams buvo nelengva išsiaiškinti.

Susisiekus su Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės pavaduotoju Gediminu Viederiu šis atsisakė paaiškinti, kuo motyvavo savo sprendimą, įpareigojantį žurnalistus atskleisti savo šaltinius.

Teisėjas paaiškino, kad „pamatęs straipsnį, kuriuo remdamiesi STT pareigūnai prašė įpareigoti žurnalistus atskleisti informacijos šaltinį“, jis nedvejodamas tokį prašymą patvirtino.

Nemato žurnalistų kaltės

Pirmadienį STT atsiprašė naujienų agentūros BNS dėl atliktų veiksmų, ieškant kas galėjo nutekinti slaptą VSD medžiagą.

Buvęs VSD vadovas, šios įstaigos įkūrėjas Mečys Laurinkus dabar dirba žurnalistu – dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininku. Jis sako, kad šioje prieštaringoje situacijoje stoja žurnalistų pusėn – jie nėra kalti, kad kažkas iš svarbių politinių žaidėjų nutekino informaciją.

„Aš nematau jokios žurnalistų kaltės. Nutekinimas vyksta labai subtiliai, žurnalistui kartais net nežinant visų politinių žaidėjų. Žurnalistas gavęs medžiagą visada ją paskelbs. Šiuo atveju, kažkas norėjo užkirsti kelią valstybės vadovams nemaloniai informacijai. Tai kelia klausimų. Todėl čia svarbu surasti būtent tuos didžiuosius žaidėjus“, - kalbėjo saugumiečio ir žurnalisto darbo patirties turinti M.Laurinkus.

Jis abejoja, kad tie didieji politiniai žaidėjai ir nutekinimo organizatoriai bus surasti. Apžvalgininkas mano, kad atpirkimo ožiais taps specialiųjų tarnybų vadovai, o tikruosius kaltininkus surasti bus labai sunku.

„Visuomenės spaudimas auga. Tiek dėl veiksmų prieš žurnalistus, tiek dėl informacijos nutekėjimo. Bijau, kad dėl to kalti liks specialiųjų tarnybų viršininkai. Nors, mano manymu, jie tik vykdė kažkokio politiko ar politikų grupės valią“, - svarstė M.Laurinkus. Buvęs VSD vadovas pabrėžė, kad jo nuomone, ta nutekinta informacija išvis neturėjo būti slapta. Juk nutekėjo ne subtili, tik specialiosioms tarnyboms žinoma informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.