Kaunas pradėjo dabintis Kalėdoms

Kaunas įnirtingai ruošiasi didžiosioms metų šventėms. Dalyje Laisvės alėjos ant apšvietimo žibintų jau kabo elektrinės girliandos. Kitur montuojami laikikliai, ant kurių be šviečiančių lempučių puikuosis ir meninės instaliacijos.

„Kepures ar sniego gniūžtes primenančiais mezginiais pasipuoš ir Rotušės aikštės medžiai, suoleliai, kalėdiniai nameliai“, — tvirtino eglės papuošimus kuriančiai menininkų komandai vadovaujanti menininkė Jolanta Šmidtienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kepures ar sniego gniūžtes primenančiais mezginiais pasipuoš ir Rotušės aikštės medžiai, suoleliai, kalėdiniai nameliai“, — tvirtino eglės papuošimus kuriančiai menininkų komandai vadovaujanti menininkė Jolanta Šmidtienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Nov 11, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:11 AM

Netrukus tokios pat kalėdinės puošmenos atsiras Rotušės aikštėje, Vilniaus, S.Daukanto, L.Sapiegos ir kitose centrinėse miesto gatvėse.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas tvirtino, jog per šias Kalėdas nemažai Kauno erdvių nušvis naujomis spalvomis ir pasipuoš dar nematytomis dekoracijomis.

„Keletą metų Kaunui šventiškumo suteikusios kalėdinės dekoracijos jau atgyveno ir pabodo. Žmonės per didžiąsias metų šventes laukia stebuklo ir džiaugsmo, todėl tikimės, kad pavyks ne tik sukurti džiugią šventinę nuotaiką, bet ir nustebinti kauniečius bei miesto svečius“, — kalbėjo A.Vilčinskas.

Šįmet, kaip niekada anksti, miestas pradėjo ruoštis Kalėdoms, dėl to, kad pagrindinę Kalėdų eglę Rotušės aikštėje žadama įžiebti lapkričio 30 dieną.

Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas tvirtino, jog tądien įsižiebs ir eglė, ir tūkstančiai lempučių visame mieste, todėl reikia sustyguoti, kad viskas veiktų nepriekaištingai.

„Turime spėti papuošti ne tik centrines Kauno gatves, bet ir visus Kauno tiltus, Savanorių prospektą, Tunelio gatvę, Parodos kalną“, — kalbėjo A.Vaitiekūnas.

Šventiniu periodu bus papuoštos ne tik viešosios miesto erdvės, bet ir po Kauną kursuojantys troleibusai bei autobusai.

Šventinėms dekoracijoms iš biudžeto Kauno savivaldybė šįmet skyrė 300 tūkst. litų. Prie kalėdinio miesto papuošimo svariai ruošiasi prisidėti ir verslininkai bei pavieniai kauniečiai.

Kaune bus puošiamos ne keturios, kaip buvo įprasta daugybę metų, o trys miesto eglės. Jos bus pastatytos Rotušės aikštėje, Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvių sankirtoje ir prie Kauno pilies. Eglės Vienybės aikštėje statyti ir puošti nesuruošiama.

„Daug metų Vienybės aikštėje eglę dovanojo Norvegijos Vestfoldo grafystė, tačiau dabar šios idėjos atsisakoma. Vietoj žaliaskarės, įžiebiant pagrindinę eglę, norvegai dovanos muzikinį pasirodymą“, — sakė A.Vilčinskas, kuris pritaria minčiai nepuošti eglės Vienybės aikštėje, kuri paskutiniais metais nebuvo traukos centru.

Pagrindinės šventinės linksmybės Kaune vyksta Senamiestyje, todėl čia žadamai statyti eglei ir Rotušės aikštės puošybai skiriamas ypatingas dėmesys.

Ne vienerius metus gražiausia Lietuvos Kalėdų egle išrinktos žaliaskarės kūrėjai šįmet vėl žada nustebinti netradiciniais sprendimais. Eglę jie gražins šilumą simbolizuojančiais mezginiais iš plastikinių maišelių.

„Senamiestis didžiąsias žiemos šventes šįmet pasitiks šūkiu „Baltos šiltos Kalėdos“, todėl eglę nutarta „aprengti“ šiltu megztu drabužiu.

Kepures ar sniego gniūžtes primenančiais mezginiais pasipuoš ir Rotušės aikštės medžiai, suoleliai, kalėdiniai nameliai“, — tvirtino eglės papuošimus kuriančiai menininkų komandai vadovaujanti menininkė Jolanta Šmidtienė.

Kad eglė pasipuoštų originaliu rankdarbiu, prireiks apie pusės tūkstančio kvadratinių metrų ilgio „siūlo“, susukto iš plastikinių maišelių, dar ne mažiau tiek reikės sukurti suolelių, namelių ir medžių puošmenoms. Kiek tiksliai maišelių bus panaudota, menininkė kol kas pasakyti negali.

Skaičiai gali būti tokie dideli, kad Kalėdų simbolis, kaip ir 2011 metais, kai jam sukurti buvo panaudota 42 tūkst. plastiko butelių, vėl patrauks Guinnesso rekordų fiksuotojų dėmesį.

Menininkė ir jos pagalbininkai eglės puošmenas kuria rankomis, nors jas pagaminus atrodys, jog dirbiniai su pynėmis numegzti virbalais.

„Formuojama kilpa, pro ją ištraukiamas siūlas, toliau daroma kita kilpa ir vėl traukiamas siūlas“, — rankose mikliai narstydama plastikinius „siūlus“ rodė J.Šmidtienė. Tokios technikos menininkė ir jos komanda išmoko iš profesionalių mezgėjų, kurie eglės puošėjams surengė specialų seminarą.

Ant eglės viršaus, kaip ir pernai, suksis įspūdingo dydžio angelai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.