Žurnalistus krėsti nurodė nusikaltėlį paglostęs teisėjas

Teisėjas, kuris svarstomas Teisėjų taryboje (TT) dėl to, kad į laisvę paleido stambų nusikaltėlį, šį kartą pakluso STT pareigūnams ir lapkričio 7 dieną įpareigojo žurnalistus atskleisti iš kur jie gavo VSD pažymą, taip sukeldamas visuomenės ir teisininkų pasipiktinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, BNS

Nov 11, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:07 AM

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo, Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas Gediminas Viederis 2013 metų lapkričio 7 dienos nutartimi patenkino Generalinės prokuratūros prokuroro prašymą įpareigoti liudytoją atskleisti informacijos šaltinio paslaptį.

Ši teismo nutartis šokiravo visuomenę, o garsi advokatė Liudvika Meškauskaitė tokį STT pareigūnų ir teismo elgesį įvertino kaip akibrokštą demokratijai.

G.Viederis į TT akiratį pakliuvo tuomet, kai galimai aplaidžiai vykdydamas savo pareigas birželio pabaigoje į laisvę paleido pagal Europos arešto orderį ieškotą Rusijos pilietį Givį Gordeladzę.

Teisėjo nutartį paleisti Italijoje ieškotą nusikaltėlį po keleto valandų panaikino aukštesnės instancijos teismo teisėja Audronė Kartantienė ir leido įtariamąjį suimti.

Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės pavaduotojas ikiteisminio tyrimo byloms G.Viederis birželio pabaigoje buvo pateikęs prašymą atleisti jį iš pareigų, tačiau vėliau šį prašymą atsiėmė.

 G.Viederio elgesį vertino neigiamai

Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius tuomet tvirtino, kad G.Viederio sprendimas paleisti Europolo ieškomą nusikaltėlių vadeivą jį šokiravo.

Jis kalbėjosi su G. Viederiu ir nurodė galimas tokio elgesio pasekmes, tarp kurių – drausmės byla ir atleidimas prezidentės iniciatyva.

„Aš jam pasakiau tiesiai – manau, kad tai yra aplaidus pareigų vykdymas arba aplaidus jų nevykdymas. Teisėjas teigia, kad prokuratūra nebuvo pateikusi visos informacijos, kuri galbūt būtų pakeitusi jo poziciją. Tačiau aš nemanau, kad šituose procesuose teisėjas turi būti pasyvus”, – prieš keletą mėnesių sakė G. Kryževičius.

Jis pasakęs G.Viederiui, kad galimos įvairios tokio sprendimo pasekmės tolesnei jo karjerai, paminėdamas, jog G.Kryževičius turi teisę pradėti drausmės bylos procedūras. Jis teigė teisėjui pristatęs ir galimybę išeiti savo noru.

Pranešė apie informacines atakas

BNS spalio 31 dieną pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai. VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams sakė, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

Pirmadienį premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad jokia žala valstybei dėl BNS paskelbtos VSD informacijos apie galimas provokacijas nepadaryta. Jis taip pat kaip neadekvačius įvertino teisėsaugos veiksmus ir stebėjosi, kodėl visų pirma imtasi žurnalistų.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė iš viso stebėjosi, kodėl pradėtas tyrimas dėl valstybės paslapties paviešinimo, nes minimą informaciją ne kartą yra gavusi kaip riboto naudojimo, o ne su grifu „slaptai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.