E.Žiobienė: „Vykdant ikiteisminį tyrimą turi būti paisoma vaiko teisių“

Vaiko teisių apsaugos

E.Žiobienės teigimu, Vaiko teisių apsaugos tarnyba yra paprašiusi generalinio policijos komisaro ir generalinio prokuroro, kad tais atvejais, kai daromos kratos, būtų užtikrinta vaiko teisių apsauga.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
E.Žiobienės teigimu, Vaiko teisių apsaugos tarnyba yra paprašiusi generalinio policijos komisaro ir generalinio prokuroro, kad tais atvejais, kai daromos kratos, būtų užtikrinta vaiko teisių apsauga.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2013, 2:47 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:29 AM

„Visais atvejais reikia žiūrėti vaiko teisių. Aš suprantu, kad pareigūnai skuba ir nori kuo greičiau atlikti viską, ką jie daro, tačiau svarbu, kad vaikas nepatirtų sukrėtimo”, - salė E.Žiobienė po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, pas kurią pakalbėti apie vaiko teisių apsaugą ji ir generalinis prokuroras Darius Valys buvo iškviesti po pareigūnų veiksmų vykdant ikiteisminį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento medžiagos nutekinimo.

E.Žiobienės teigimu, Vaiko teisių apsaugos tarnyba yra paprašiusi generalinio policijos komisaro ir generalinio prokuroro, kad tais atvejais, kai daromos kratos, būtų užtikrinta vaiko teisių apsauga.

„Jeigu žiūrėsime iš teisinės bazės perspektyvos, tai yra prastokai baudžiamajame procese; labai minimaliai tų dalykų yra garantuojama, tačiau jeigu žiūrėtume iš Vaiko teisių konvencijos tai natūralu, kad pirmiausia yra vaiko teisė būti saugiam savoje aplinkoje , nebūti emociškai pažeidžiamam. Taigi toje vietoje reikia stengtis kiek įmanoma suteikti vaikui visą apsaugą”, - kalbėjo E.Žiobienė.

Vaiko teisių kontrolierė akcentavo, kad turi būti užtikrinta galimybė tėvams kontaktuoti su vaiku, gauti pagalbą, pavyzdžiui, jeigu vaiko tėvų nėra namuose, užtikrinti, kad artimieji juo pasirūpintų.

Savo ruožtu, generalinis prokuroras paminėjo, kad šiuo metu Baudžiamojo proceso kodekse yra minimas tik tas atvejis, kaip reikėtų pasirūpinti nepilnamečiais vaikais, jeigu jo tėvai yra suimami, daugiau ten niekas nereglamentuota.

Generalinis prokuroras informavo, kad šiuo metu yra rengiamas rekomendacijų projektas, tai yra ikiteisminio tyrimo pareigūnams ir prokurorams privalomas dokumentas, kuriame bus kalbama apie vaiko ir pareigūnų teises baudžiamajame procese.

Taip pat yra diskutuojama apie psichologo dalyvavimą ikiteisminio tyrimo veiksmuose. Bet, pasak D. Valio, tam reikėtų keisti įstatymus. „Žingsnis po žingsnio judama į priekį”, - sakė jis.

Konkrečiu atveju dėl pareigūnų veiksmų atliekant ikiteisminį tyrimą dėl VSD medžiagos nutekinimo skundų vaiko teisėmis besirūpinančios tarnybos negavo.

Generalinis prokuroras pirmadienį pavedė aukštesniajam prokurorui įvertinti atliekamo ikiteisminio tyrimo veiksmų teisėtumą. Kol kas rezultatų negauta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.