Sostinės valkatoms smūgis iš po žemių – bus įrengti modernūs konteineriai

Vilniaus miesto savivaldybė kuria naują požeminių komunalinių atliekų konteinerių sistemą. Teigiama, kad ši sistema pagerins miesto vaizdą ir sumažins po konteinerius besirausiančių valkatų skaičių.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 12, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:29 AM

Vilniaus savivaldybė tikina, kad požeminių konteinerių eksploatavimo kaštai bus gerokai mažesni, nebus juntamas atliekų kvapas. Be to, į juos nepateks graužikai, o konteineriuose tilps daugiau atliekų.

Moderniai atrodanti antžeminė požeminių konteinerių dalis bus estetiškesnė nei dabartinių konteinerių. Tiesa, tokių aikštelių įrengimas turėtų kainuoti milijonus.

„Skelbiant konkursą bus aprašomos techninės specifikacijos, kaip konteineris turi atrodyti, tuomet galima būtų kalbėti konkrečiau. Kol projektas neparengtas, kainos konkrečiai pasakyti negalime, nes šiuo metu atliekama analizė ir kiti skaičiavimai“, – sakė Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio specialistė Vilija Grigonienė.

Anot jos, pagrindinis šios sistemos rodiklis yra ekonomiškumas, estetika ir higiena. V.Grigonienė pabrėžė, kad šiuo metu Vilniaus savivaldybė gauna daug skundų dėl šios paslaugos teikimo.

„Antžeminiai konteineriai dažnai yra perpildyti, aplink juos kaupiasi komunalinės ir didelių matmenų atliekos, juos niokoja asocialūs asmenys. Konteinerių vietos dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra kaitaliojamos, kas sukelia gyventojų pasipiktinimą“, – aiškino V.Grigonienė.

Požeminiai konteineriai bus įrengiami tik tose vietose, kuriose nėra požeminių komunikacijų, todėl klaidinga manyti, kad pasikeis visi konteineriai – dalis liks antžeminių. Dešimtyje seniūnijų jau numatytos 632 vietos kur galėtų būti įrengti požeminiai konteineriai.

Galutinė kaina neaiški

Kiek kainuos įrengti vieną tokią aikštelę, savivaldybės specialistai dar nežino. Juolab, kokia bus viso projekto kaina. Ar tai nebus per didelė našta skolų smaugiamai savivaldybei? Be to, naujų aikštelių įrengimas pabrangins šiukšlių išvežimo mokestį.

Savivaldybės atstovai, nors ir nežinantys kiek projektas kainuos, tikina, kad naujų aikštelių įrengimas neapsunkins nei miesto savivaldybės, nei gyventojų.

Tikslūs kaštai bus pateikti, kai bus atlikta požeminių konteinerių gamintojų ar jų atstovų apklausa ir kai savivaldybė žinos tikslų požeminių konteinerių aikštelių skaičių.

„Taip, tai kainuos, bet tai ilgalaikė investicija, kuri neturėtų būti didelė našta gyventojams, kadangi retėja atliekų išvežimo dažnis, didesnė požeminių konteinerių talpa sudaro galimybę daugiau rūšiuoti, kadangi atliekos suslegiamos veikiant svoriui, padidėja atliekų tūris. Taip pat šie konteineriai turi ilgesnę ir pigesnę eksploataciją, nes antžeminių konteinerių yra apie 5 metai, o požeminių – dešimt“, – paaiškino V.Grigonienė.

Atliekų tvarkymo paslaugą Vilniaus mieste vykdo kelios įmonės. Transporto priemonės turi pritvirtintus įrenginius – strėles su kabliais, su kuriais iškeliamas maišas ir atliekos supilamos į automobilius. Pasak šių įmonių atstovų, tai nėra didelė investicija transportui, nes strėlė su kabliu gali būti tvirtinami ir ant šiuo metu turimų automobilių.

Vienos aikštelės kaina – 30 tūkst.

Atliekų išvežimo paslaugas teikianti įmonė „VSA Vilnius“ turi įrengusi pusiau požeminius konteinerius. Klientų aptarnavimo skyriaus viršininkas Martynas Surplys portalui lrytas.lt pasakojo, kad požemių konteinerių nauda – akivaizdi. Tiesa, jų nauda yra lygiai tokia pati kaip pusiau požeminių konteinerių, tačiau kaina bus trigubai didesnė.

„Pusiau požeminių konteinerių kaštai yra žymiai pigesni, todėl mes juos ir esame pasirinkę. Vieno pusiau požeminio konteinerio įrengimas kainuoja apie 10 tūkst. litų. Tai vidutinė įrengimo kaina. Visiškai požeminio konteinerio įrengimo kaina yra trigubai didesnė“, – aiškino M.Surplys. Jo nuomone, tokios sistemos įrengimas Lietuvoje yra tikrai per brangus.

Kaip skelbė savivaldybė, šiuo metu jau numatytos 632 požeminių aikštelių vietos, bus ir daugiau. Suapvalinkime šį skaičių iki 700. Jeigu vienas pusiau požeminis ir konteineris vidutiniškai kainuoja 10 tūkst. litų, tai pilnai požeminis kainuos apie 30 tūkst. litų. Tokie bandomieji konteineriai yra įrengti Klaipėdoje.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė taip pat patvirtino, kad preliminari vienos tokios aikštelės kaina – 30 tūkst. litų. Todėl apskaičiuoti nesunku – požeminių konteinerių sistema Vilniuje turėtų kainuoti bent 21 mln. litų.

Tinklas bus sukurtas kitąmet

Kitais metais požeminių konteinerių Vilniuje išdėstymo tinklas jau turi būti sukurtas, vėliau bus skelbiamas konkursas dėl požeminių konteinerių įrengimo ir eksploatavimo.

Ar aikšteles turėtų įrengti savivaldybė, ar atliekas tvarkančios įmonės, ar kitas juridinis vienetas, bus tik svarstoma. Anot Vilniaus savivaldybės, yra didelė tikimybė gauti lėšas iš Europos Sąjungos fondų.

Kadangi požeminiai konteineriai turi būti įkasami į žemę, ne visose vietose tokius bus įmanoma įrengti, todėl kiemuose, kur mažai vietos ar siauri privažiavimai, ir toliau bus eksploatuojami antžeminiai komunalinių atliekų konteineriai.

Pagal sutartį mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo požeminių konteinerių vietų projektavimas turi būti baigtas 2014 metų sausio mėnesį. Jų įrengimas planuojamas etapais nuo 2015 metų vidurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.