Teismas atmetė Kauno viešbučio-vaiduoklio savininkų skundą

Atmestas bendrovės „Britanika“,

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2013, 9:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:16 AM

Apleisto statinio savininkai privalėjo savivaldybei sumokėti beveik 80 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio, tačiau to daryti nesutiko. Teisinosi, jog jų statinys stovi užtvertoje, nuo pašalinių asmenų apsaugotoje teritorijoje ir jo negalima vadinti apleistu, neprižiūrimu objektu.

„Po teismo sprendimo tapo dar akivaizdžiau, jog mūsų principinis siekis priversti apleistų teritorijų savininkus tvarkytis yra teisėtas. Tikimės, jog padidintas žemės mokestis vadinamiesiems „vaiduokliams“ išjudins sustabarėjusių statinių savininkus. Akivaizdu, jog Kauno miesto savivaldybės kova su apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkais duoda vaisių“, - teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Dar praėjusių metų gruodį bendrovė kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos sprendimą dėl sklypo, kuriame stovi nebaigtas statyti viešbutis „Britanika“, išbraukimo iš nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų nuomojamų (naudojamų) valstybinės žemės sklypų sąrašo. Tokiems sklypams Kauno miesto savivaldybė yra nustačiusi 4 proc. dydžio valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą. Teismui bendrovės atstovai tvirtino, jog sklypas yra prižiūrimas ir tvarkomas, į pastato vidų pašaliniams asmenims patekti negalima, kadangi visi įėjimai užblokuoti metalinėmis grotomis.

Tačiau teismas įvertinęs visas aplinkybes patvirtino, jog patekti į žemės sklypą yra nesudėtinga, o teritorija yra netvarkinga. Nebaigtame statyti viešbutyje nuolat renkasi jaunimas, kuris vartoja alkoholinius gėrimus. Todėl savivaldybės sprendimas šį objektą įtraukti į apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą yra teisėtas.

Nesutikdama su tokiomis išvadomis, bendrovė pateikė apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kurio prašė panaikinti pirmos instancijos teismo nutartį. Išnagrinėjęs apeliacinį skundą, teismas nusprendė palikti ankstesnį teismo sprendimą nepakeistą. Ši nutartis nebeskundžiama. Kaip teigiama Kauno miesto savivaldybės pranešime, atmetus bendrovės skundą ir palikus sklypą nenaudojamų, apleistų arba neprižiūrimų nuomojamų valstybinės žemės sklypų sąraše, viešbučio savininkai Kauno miesto savivaldybei už 2012 metus turėjo sumokėti beveik 78 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio.

Pernai Kauno miesto taryba iki maksimalaus tarifo, - 4 proc. padidino žemės mokestį apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkams. Maksimaliu tarifu apmokestintų pastatų sąraše daugiau nei 40 objektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.