A.Butkevičius teigia radęs kompromisą dėl BPC sistemos, D.A.Barakauskas - nekalbus

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad pagaliau surastas kompromisas dėl Bendrojo pagalbos centro (BPC) sistemos, kuri leistų integruoti visus dabar greitajai pagalbai išsikviesti naudojamus numerius.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-13 16:33, atnaujinta 2018-02-20 09:48

„Vakar (antradienį - ELTA) pagaliau radome tokį sutarimą, kuris tenkina Sveikatos apsaugos ministeriją ir Vidaus reikalų ministeriją. Suradome matematinį algoritmą, kuriame bus sukurta sistema, kad visi telefonų numeriai, susieti su greitąja pagalba, išliks ir bus integruoti į BPC sistemos telefonų skambučius", - trečiadienį kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičiaus teigimu, projektas turi būti užbaigtas iki 2015 m.

„Bet ir nuo kitų metų, bijau pasakyti tikslią datą, (...) jau skambinant telefono numeriais 03 ar 103, BPC taip pat gautų tą informaciją. Kad būtų bendra, integruota duomenų bazė", - sakė premjeras.

Ministras pirmininkas mano, kad diskusijos dėl dar vieno numerio - 113 - įvedimo, kurį siūlė medikų profsąjungos, turėtų būti galutinai baigtos.

„Buvo daug emocijų, bet buvo mažai susėdimų prie stalo, ieškant ir bandant tenkinti tiek vienus, tiek kitus", - sakė Premjeras.

A.Butkevičius atskleidė, kad dar nėra susipažinęs su Vidaus reikalų ministerijos atlikto BPC audito išvadomis, tačiau nelinkęs to sureikšminti.

„Manau, kad svarbiausia, kad vyksta progresas į perspektyvą. Ieškome variantų, kurie tenkintų ir vieną, ir kitą pusę. Svarbu, kad mes laikomės įsipareigojimų Europos Komisijai (EK)", - sakė Vyriausybės vadovas.

Spalio 31 d. VRM baigė Bendrojo pagalbos centro (BPC) auditą, tačiau galutinės jo išvados dar nebuvo atskleistos.

Išvadų nekomentuoja

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vidaus audito skyrius pateikė ministrui Dailiui Alfonsui Barakauskui atlikto Bendrojo pagalbos centro (BPC) veiklos audito ataskaitą, tačiau vidaus reikalų ministras jos išvadų kol kas plačiau nekomentuoja.

„Aš turiu suteikti BPC teisę išdėstyti savo motyvus ir argumentus dėl tų punktų, kuriuos jie galimai ginčys. Savo vertinimą pristatysiu, pasibaigus teisės aktais numatytai procedūrai“, - ministerijos išplatintame pranešime cituojamas D. A. Barakauskas.

VRM auditoriai konstatavo, kad BPC tinkamai bendradarbiauja su policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybomis. Kartu auditoriai pabrėžė, kad greitosios medicinos pagalbos įstaigos nesilaiko teisės aktų reikalavimų perduoti pagalbos skambučių numeriais 03, 033, 103 administravimo funkcijas BPC ir į jį integruoti greitosios medicinos pagalbos dispečerines tarnybas.

Tačiau auditoriai padarė išvadą, kad BPC, rengdamas techninių reikalavimų ryšio operatoriams aprašą, nepagrįstai nenustatė reikalavimo gauti iš ryšio operatorių vietos nustatymo duomenis apie skambinančius iš įrenginių be SIM kortelių, tokį reikalavimą numatydamas tik kaip tolesnį plėtimo ir vystymo techninį sprendimą.

Atsakomybę dėl šio trūkumo, auditorių nuomone, turėtų prisiimti ir Ryšių reguliavimo tarnyba, kuri raštu pritarė BPC parengtam techninių reikalavimų aprašui ir neatsižvelgė į savo pačios nustatytus privalomus reikalavimus.

VRM audito ataskaitoje taip pat pažymima, kad, kompensuodamas vietos nustatymo įrangos išlaidas, BPC neįvertino išlaidų poreikio ir faktiškai patirtų išlaidų pagrįstumo.  

BPC auditas - po tragedijos

Rugsėjo pabaigoje Lietuvą sukrėtė kraupi žmogžudystė Panevėžio rajone - rytą automobilio bagažinėje gyva sudeginta mergina, telefonu be SIM kortelės bandžiusi prisiskambinti BPC, tačiau šiam nepavyko nustatyti merginos buvimo vietos.

Po šio įvykio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas atliko tarnybinį patikrinimą Bendrajame pagalbos centre. Jo vadovui Artūrui Kedavičiui buvo siūloma surengti neeilinę atestaciją.

Spalio 23-iąją BPC viršininkas A.Kedavičius savo noru pasitraukė iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.