A.Zuoko pasiūlymas mokiniams - valanda ilgiau miegoti

Vilniuje siūloma iš aštuntos į devintą valandą ryto perkelti pamokų pradžią. Taip esą išsispręstų viešojo transporto perpildymo problema, taip pat gerėtų mokinių savijauta, mokymosi rezultatai.

Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotos moksleivių apklausos metu paaiškėjo, kad beveik pusė iš 45 tūkst. moksleivių į pamokas vyksta viešuoju transportu rytinio piko metu.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotos moksleivių apklausos metu paaiškėjo, kad beveik pusė iš 45 tūkst. moksleivių į pamokas vyksta viešuoju transportu rytinio piko metu.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2013, 2:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:52 AM

Naują darbo laiko pradžią sostinės mokykloms bus rekomenduojama įsivesti 2014 m. po žiemos atostogų.

Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotos moksleivių apklausos metu paaiškėjo, kad beveik pusė iš 45 tūkst. moksleivių į pamokas vyksta viešuoju transportu rytinio piko metu. 8 val. ryto pamokas pradeda 81 proc. visų sostinės moksleivių.

Apklausos rezultatai parodė, kad beveik pusė visų moksleivių lanko toliau nuo namų esančią mokyklą, t.y. vyksta į ją automobiliu arba viešuoju transportu.

"Analizė parodė, kad pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 val. būtų pasiekti du svarbūs tikslai. Svarbiausia - mokinių savijauta. Vėliau prasidedant pamokoms jaunimas geriau išsimiegos, gerės jų mokymosi rezultatai, pažangumas. Na, o visam miestui svarbu tai, kad transporto srautas miesto gatvėse bus tolygesnis. Bus išspręsta viešojo transporto perpildymo piko valandomis, kuomet visi važiuoja į darbą, problema", - pranešime spaudai cituojamas sostinės meras Artūras Zuokas.

Mokslo įstaigų darbo pradžią perkelti iš 8 į 9 val. Vilniaus miesto savivaldybė pirmą kartą pasiūlė dar 2006 m.

Vieni pirmųjų šią iniciatyva palankiai įvertino Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Nuo šių metų paskaitos 9 val. prasideda taip pat Vilniaus ir Mykolo Romerio universitetuose, o nuo kitų metų vasario paskaitas vėliau pradės ir Lietuvos edukologijos universitetas.

Tai, kad vėlesnis pamokų laikas turi teigiamos įtakos moksleivių sveikatai ir savijautai, esą liudija ir užsienio patirtis. Londono akademija tapo pirmąja mokykla Britanijoje, pradedančia mokslą 10 val., ir jos mokiniai tapo budresni ir aktyvesni pamokose. Mineapolyje (JAV) pakeitus aukštųjų mokyklų pradžios laikus iš 7 val. 15 min. į 8 val. 40 min., mokinių rezultatai pagerėjo kelis kartus. Taip pat vėliau prasidedant pamokoms sumažėja vėlavimas, pravaikštos, pagerėja pažymiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.