Kairieji gulė kryžiumi už saviškį B.Bradauską

Vartė kailį, o galiausiai skubiai spruko į krūmus. Taip pasielgė socialdemokratai, kojomis apgynę saviškį Bronių Bradauską, kuris pataikaudamas Rusijai paniekino Sausio 13-osios aukų atminimą, rašo „Lietuvos rytas“.

B.Bradauskas vakar iš tribūnos šaukėsi Viešpaties ir tuo pat metu melavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
B.Bradauskas vakar iš tribūnos šaukėsi Viešpaties ir tuo pat metu melavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Nov 13, 2013, 6:34 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:12 AM

Įtakingas kairysis, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas B.Bradauskas vakar be vargo išsilaikė kėdėje.

Mat slaptame balsavime dėl šio politiko likimo dalyvavo vos 41 parlamentaras, o kad jis būtų nuverstas, reikėjo mažiausiai 71 balso.

Balsuojant nedalyvavo ne tik B.Bradausko partijos bendražygiai, bet ir visos kitos valdančiosios frakcijos.

Be to, socialdemokratai, anksčiau atsiriboję nuo skandalingu išpuoliu prieš Sausio 13-osios atminimą pagarsėjusio bičiulio, vakar jį jau gynė ir pateisino jo elgesį.

Išsigando rusų pykčio

Kaip rašė „Lietuvos rytas”, B.Bradauskas į skandalą įsivėlė po svarbios Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai skirtos ekonominės konferencijos, kuri vyko Seimo istorinėje Kovo 11-osios salėje.

Tuomet Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas uždraudė renginio pradžioje rodyti parlamento kanceliarijos parengtą dokumentinį filmą apie nepriklausomybės atkūrimą.

Pirmiausia socialdemokratui nepatiko, kad ten rodomi Sausio 13-osios vaizdai su tankais prie sostinės Televizijos bokšto gali įžeisti konferencijoje galbūt dalyvausiančius Rusijos ambasados atstovus.

Be to, B.Bradauską papiktino, kad filme esą rodomas vien konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis ir esą visai nepaminėtas kairiųjų pažiba amžinatilsį Algirdas Brazauskas.

Priminė ir verslo interesus

Po šio įvykio dešinioji opozicija užsimojo išversti B.Bradauską iš komiteto pirmininko posto.

Nors dar prieš vakarykštį rytinį Seimo posėdį buvo aišku, kad visi valdantieji greičiausiai nedalyvaus slaptame balsavime, jeigu jis įvyks, parlamento salėje užvirė karšta kova.

Pirmiausia valdantieji, nespėję sutelkti gretų, pralaimėjo opozicijai balsavimą dėl to, ar B.Bradausko svarstymas turi būti posėdžio darbotvarkėje.

Po to ėmė trykšti dešiniųjų ir kairiųjų kalbos, kuriomis siekta kuo labiau įgelti vieni kitiems.

Konservatoriai teigė, jog tokį B.Bradausko elgesį lėmė ne tik jam ir kitiems socialdemokratams esą įgimtas nuolankumas Maskvai, bet ir šio milijonieriaus verslo interesai Rusijoje.

B.Bradausko šeimai priklauso draudimo bendrovė „Lamantinas”, užsiimanti muitinės procedūrų draudimo verslu.

„Taigi kas yra lamantinas? Pasirodo, tai gyvūnas, kuris lengvai prisitaiko gyventi ir sūriuose, ir gėluose vandenyse, o maistą sugriebia būdinga lanksčia dviguba viršutine lūpa”, – kolegas švietė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Aistros – ir kairiųjų gretose

Tačiau dešinieji labiausiai taikėsi ne tiek į B.Bradauską, kiek į jo partiją, stengdamiesi pabrėžti jos dviveidiškumą.

Mat kairieji, kilus triukšmui, iš pradžių oficialiai pareiškė, kad jo pozicija neatspindi partijos pozicijos.

Bet netrukus Seimo socialdemokratų frakcijos posėdyje, kuriame dalyvavo ir savo aiškios pozicijos nereiškęs partijos lyderis premjeras Algirdas Butkevičius, daugelis parlamentarų ėmė pliekti savo partijos vadovybę dėl tokio pareiškimo.

Politikai aiškino, kad B.Bradauskas pasielgė visiškai teisingai rūpindamasis gerais santykiais su Rusija, o viskuo kalti konservatoriai, kurie tik esą naudojasi „neatsargiais” jo pareiškimais kaip pretekstu pulti Socialdemokratų partiją.

Saviškiai gynė išsijuosę

Vakar Seime visi B.Bradausko bendražygiai, tarp jų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, jau gulė kryžiumi už bičiulį.

„Iš esmės suklupimas buvo komentaras užklupus žurnalistams, matyt, geriau motyvuojant savo poziciją ir nepagalvojus, kokį rezonansą gali sukelti šie žodžiai”, – dėstė I.Šiaulienė.

Kiti socialdemokratai įtarinėjo, kad konservatoriai triukšmą kelia tik dėl to, kad sutrukdytų valdantiesiems patvirtinti kitų metų biudžeto projektą, pašalindami iš komiteto vadovų „ryškų specialistą”.

Kai kurie kairieji taip pat gyrė B.Bradauską, kad jis rūpinasi santykiais su Rusija ir paprastų Lietuvos žmonių gerove.

Kaltino kitus, apsimelavo pats

O pats B.Bradauskas iš tribūnos šaukėsi dangaus jėgų: „Viešpatie, kiek žmogus gali prarasti sąžinės, padorumo ir viso kito taip šlykščiai, smirdančiai meluodamas.”

Socialdemokratas tokiu melu kaltino būtent dešiniuosius – esą jis prieštaravo filmo demonstravimui tik dėl jame neparodyto A.Brazausko istorinio vaidmens, o apie Sausio 13-osios tragiškus įvykius nepasakė „nė žodžio”.

Be to, politikas aiškino, kad renginio scenarijui svarstyti skirtame posėdyje dėl filmo esą aktyviau reiškėsi Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis” Remigijus Žemaitaitis.

Tiesa, B.Bradauskas vakar nepaaiškino, kodėl jis anksčiau ne kartą tvirtino, jog filmą uždraudė nenorėdamas įžeisti rusų ir dar labiau pabloginti Lietuvos ir Rusijos santykių.

Juolab kad būtent tokius motyvus socialdemokratas pirmiausia vardijo ir tame posėdyje, kuriame buvo svarstomas europinio renginio scenarijus.

Tai liudija „Lietuvos ryto” turima stenograma.

Parlamentaras ragino bent kiek galvoti

Štai ką kalbėjo B.Bradauskas posėdyje su Seimo kanceliarija apie istorinį filmą, skirtą nepriklausomybės atkūrimui (kalba netaisyta):

„Ar bus Rusijos delegacija čia? Nebus? Tai sakėt, kad bus ambasadoriai. Be reikalo aktyviai nekviečiat, reikia kviesti aktyviai ir jei jie dalyvaus, šitas filmas netinka. Dar kartą aitrinti su Rusija santykius nėra reikalo Europos formate. Ir taip jau turime padarinių kapitališkų. Tai vienas dalykas.

Antras dalykas – A.Brazausko vaidmens nėra visai. Pirmojo prezidento ir visa kita. Nė vienos kalbos, nė vieno žodžio. Jeigu norite, tą filmą koreguokite arba nuimkite visai.(...)

Nereikia čia dar su Rusija visą laiką rodyti tuos tankus per visą gyvenimą. Nu, kiek mes galime rodyti juos? Kiek mes galime rodyti tas, suprantat, visą laiką aitrinti tas žaizdas? Jeigu bus Rusijos ambasadorius naujas paskirtas, kaip mes santykius su juo dėliosime vat šitokiu akibrokštu? Galvoti reikia bent kiek.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.