Ministro D.Pavalkio laidojami universitetai jaučiasi gyvi

Šiaulių ir Lietuvos edukologijos universitetus derėtų uždaryti, nes jie rengia blogus specialistus. Po tokių švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio kalbų sukritikuotose aukštosiose mokyklose kilo šurmulys, rašo „Lietuvos rytas”.

D.Pavalkio pareiškimai sukėlė ir aukštųjų mokyklų, ir politikų reakciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr,
D.Pavalkio pareiškimai sukėlė ir aukštųjų mokyklų, ir politikų reakciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr,
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, Tadas Ignatavičius

Nov 13, 2013, 6:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:12 AM

„Universitetai blogina kokybę, bet neužsidaro. Klausimas, ar turėtų funkcionuoti Šiaulių universitetas, Pedagoginis universitetas (jau nuo 2011 metų jis vadinasi Edukologijos universitetas. – Red.), ruošiantys nevisiškai kokybišką produkciją Lietuvos rinkai.

Į Šiaulių universitetą šiemet priimta apie 150 studentų, turinčių finansavimą. Gana žemo lygio studentai.

Tuo metu į Šiaulių kolegiją priimta 450 studentų, kurių vidurkiai gerokai aukštesni negu priimtųjų į universitetą. Panašiai yra Pedagoginiame universitete. Taip neturi būti valstybėje”, – vakar per konservatorių ir Liberalų sąjūdžio frakcijų posėdį išrėžė „darbietis” D.Pavalkis.

Gąsdinami kelerius metus

Šiaulių universiteto laikinasis rektorius Donatas Jurgaitis neslėpė, kad vieši ministro pareiškimai įskaudino ne tik jį, bet ir visą universiteto bendruomenę.

D.Jurgaičio nuomone, aukštųjų mokyklų darbo kokybę dabar kritikuojantys politikai savo rankomis griovė sistemą, nepasiūlydami nieko geresnio, todėl dabar ir yra tokia padėtis.

Anot rektoriaus, jau kelerius metus Šiaulių universiteto bendruomenė yra gąsdinama, apie ją viešai pateikiami iškraipyti duomenys – tokie, kokie tuo metu kažkam yra patogūs.

„Štai ir dabar ministras suabejojo, ar gali veikti universitetai, ruošiantys „nevisiškai kokybišką mokytojų produkciją Lietuvos rinkai”, nors turėtų žinoti, kad mūsų universitete tik trečdalis jaunuolių studijuoja su pedagogika susijusias programas”, – stebėjosi aukštosios mokyklos vadovas.

D.Jurgaitį papiktino ir pareiškimas, neva į Šiaulių universitetą įstoja silpnesni jaunuoliai nei į Šiaulių kolegiją. Rektorius priminė, kad nuolatinėse studijose valstybės finansuojamose vietose universitete besimokančių studentų vidutinis stojamasis balas siekė 17,6, o kolegijoje – 13,8.

Rektorius liūto neišsigando

Edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis jo vadovaujamą mokslo įstaigą laidojantį D.Pavalkį pavadino liūtu: „Yra du tipai valdovų. Vieni yra liūtai, kiti – lapės. Liūtai mėgsta greitus sprendimus, yra tvirtos rankos. Lapės būna diplomatiškos, subtilesnės, įsigilinančios į detales. Tai štai mūsų ministras priklauso liūto kategorijai.”

Rektorius ministro pareiškimus vertina rimtai, bet be baimės. Pasak jo, nėra tokios šalies, kur nebūtų specializuotų universitetų, tarkime, rengiančių pedagogus.

Ne vieta politikai

Vakarykščiai D.Pavalkio samprotavimai sutrikdė ir politikus.

„Esu nuoseklus. Tad galiu pakartoti, ką jau nekart sakiau. Politiniais motyvais remiantis universitetų nereikia uždaryti”, – sakė Seimo narys socialdemokratas, buvęs Vilniaus universiteto (VU) rektorius Benediktas Juodka.

Profesorius įsitikinęs, kad prieš imantis sprendimų derėtų įvertinti visas studijų programas, kurių Lietuvoje yra kone tūkstantis: „Tada ir paaiškėtų, ar visos aukštosios mokyklos turi žmogiškųjų išteklių rengti specialistus, o kai kurioms gal derėtų susijungti ar jas uždaryti.”

B.Juodka mano, kad Šiauliuose ir Klaipėdoje universitetai turėtų likti, nes tai yra ne tik aukštosios mokyklos, bet ir kultūros centrai.

Edukologijos universitetas, politiko nuomone, galėtų tapti VU Edukologijos fakultetu.

Reikia aiškių taisyklių

„Arba turi planą, kaip tai padaryti, ir pasakai, arba nekeli sumaišties”, – į ministro daržą kritikos akmenį švystelėjo jo pirmtakas liberalas Gintaras Steponavičius.

Pritaręs, kad Lietuvoje aukštųjų mokyklų per daug, Seimo narys sakė, kad jų skaičius turėtų būti mažinamas laikantis aiškių taisyklių: „Dėl Lietuvos edukologijos universiteto mano nuomonė tokia: užtektų vienam kitam universitetui turėti Edukologijos fakultetą. Taip būtų galima pritraukti ir geresnių dėstytojų. Šiaulių universitetui reikia rasti savo nišą, daugiau bendrauti su verslu.”

Prieš kelerius metus G.Steponavičius skaičiavo, kad universitetų šalyje turėtų sumažėti iki vienaženklio skaičiaus.

Jungimosi procesas yra prasidėjęs

* Šiuo metu Lietuvoje yra 14 valstybinių universitetų ir kolegijų.

* Prieš kelerius metus susijungė Klaipėdos verslo ir technologijų bei Klaipėdos kolegijos – atsirado Klaipėdos valstybinė kolegiją.

* Stasio Šalkauskio kolegija tapo Vytauto Didžiojo universiteto dalimi.

* Susijungę Kauno medicinos universitetas ir Lietuvos veterinarijos akademija tapo Lietuvos sveikatos mokslų universitetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.