Politikai priimdami svarbius sprendimus pasitelkė konvejerį

Prašymą skirti papildomų lėšų Lietuvos diplomatinių atstovybių užsienyje saugumui, kaip ir daugelį kitų, galvotrūkčiais svarstęs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) perdavė Vyriausybei, rašo „Lietuvos rytas“.

Akis badantis fontanas Nepriklausomybės aikštėje – kaip ir praėjusią vasarą – dar ilgai bus be vandens.<br>D.Umbraso nuotr.
Akis badantis fontanas Nepriklausomybės aikštėje – kaip ir praėjusią vasarą – dar ilgai bus be vandens.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Nov 14, 2013, 6:57 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:33 AM

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) būsimo Lietuvos paviljono pasaulinėje parodoje Italijoje sąskaita pasiūlė beveik 1,8 mln. litų padidinti finansavimą Valstybės saugumo departamentui.

Dalį šios sumos numatoma skirti šalies diplomatinių atstovybių užsienyje saugumui stiprinti. Ši problema ypač aštriai iškilo, kai vasarą užvirė ambasadorių sekimo skandalas. Tada paaiškėjo, kad telefonais bendraujančių diplomatų galima klausytis.

Tačiau kaip pripažino NSGK vadovas Artūras Paulauskas, šios problemos dėl lėšų stygiaus greičiausiai nepavyks pajudinti ir kitąmet.

Net į prašymą tam skirti 320 tūkst. litų Biudžeto ir finansų komitetas vakar reagavo vangiai. Politikai tik replikavo, kad jei diplomatai mažiau pliurptų, biudžetui nuo to būtų geriau. Todėl šį siūlymą nuspręsta perduoti svarstyti Vyriausybei.

Dirbo „spartuoliškai”

Vakar Seimo komitetų siūlymus dėl papildomų lėšų jų kuruojamoms sritims svarstęs BFK daugeliu atvejų prašymus dėl papildomų lėšų skyrimo perdavė Vyriausybei.

Komitetas per dieną buvo užsimojęs išnagrinėti pasiūlymus, kurių vertė siekia milijardus litų. Todėl šis procesas tapo panašus į konvejerį.

Kai kurie parlamentarai tyliai priekaištavo, kad BFK vadovaujantis socialdemokratas Bronius Bradauskas tuo metu, kai Seimo komitetuose buvo nagrinėjamas biudžeto projektas, poilsiavo šiltuosiuose kraštuose, o dabar visiems tenka verstis per galvą.

Antai NSGK, pateikęs siūlymų jo kuruojamoms žinyboms finansavimą papildomai didinti beveik 60 mln. litų, posėdžiavo tris dienas, o BFK tiems projektams išnagrinėti skyrė keliolika minučių. Visi šio komiteto pasiūlymai buvo permesti išnagrinėti Vyriausybei.

Panašus likimas ištiko ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymus, kurių vertė siekė beveik 146 mln. litų.

Neatliko namų darbų

BFK naujokė Irena Degutienė irgi stebėjosi vakar vykusiu svarstymu. Konservatorei pasirodė keista, kad komitetas pats nieko nesprendžia, o viską perduoda Vyriausybei.

Politikės nuomone, namų darbų gerai neatliko ir ministrų kabinetas, kuris turėjo iš anksto numatyti papildomų lėšų poreikį ir parlamentui pateikti siūlymus: „Dabar labai keistai atrodo, kai Seimo komitetas prašo tam tikroms programoms skirti keliasdešimt milijonų litų, bet tokias lėšas jau turėjo būti numačiusi Vyriausybė.

Juk mūsų komitetas neturi nei tiek pajėgumų, nei žinių apie paskirų sričių poreikius, o tokie kitų komitetų pasiūlymai biudžetą gali susprogdinti. Visas procesas atrodo beprasmiškas – neproduktyvus ir neracionalus.”

Fontane toliau žydės gėlės

Vis dėlto kai kuriais atvejais, kai komitetų apetitas nebuvo ypač didelis, BFK priėmė sprendimus.

Pavyzdžiui, atsižvelgta į siūlymą skirti papildomų lėšų Aplinkos ministerijai mokesčiams už narystę tarptautinėse organizacijose sumokėti.

Nuo kitų metų Lietuva taps Europos meteorologinių palydovų eksploatacijos organizacijos nare ir ši narystė atsieis per 1,6 mln. litų. Tiesa, BFK nusprendė, kad pradžioje turėtų užtekti ir pusės šios sumos.

Bet politikai nematė reikalo imtis šalia Seimo esančio fontano rekonstrukcijos darbų. Vilniaus miesto savivaldybė, kuriai šis fontanas priklauso, kitų metų biudžete prašė tam skirti 3,5 mln. litų, tačiau komitetas šį prašymą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.