Siūlymas pradėti pamokas 9 valandą užminė mįslę vilniečiams

Vilniaus savivaldybės siūlymas vaikams nuo 5 klasės pradėti pamokas valanda vėliau – nuo 9 val. ryto – moksleivių tėvus padalijo į dvi stovyklas: vieni pritarė, kiti tokį pasiūlymą vadino nesąmone.

Dauguma mokinių ir jų tėvų norėtų, kad pamokų pradžios laikas nebūtų keičiamas.
Dauguma mokinių ir jų tėvų norėtų, kad pamokų pradžios laikas nebūtų keičiamas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 14, 2013, 8:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:02 AM

Sostinės savivaldybės surengtoje apklausoje internetu dauguma vilniečių (57 proc.) pasisakė prieš tokią reformą, už – 40,1 proc.

Savivaldybė vyresniųjų klasių mokiniams pradėti pamokas valanda vėliau siūlo todėl, kad sumažėtų transporto spūstys prieš 8 valandą.

„Man asmeniškai vėlesnis pamokų laikas būtų nepatogus, sukeltų daug problemų. Gyvename Pilaitėje, bet su vyru verslą turime centre, todėl ir vaikai lanko mokyklas centre. Dukra devintokė, lanko S.Nėries gimnaziją, trečioką sūnų atvežame į Karaliaus Mindaugo pagrindinę mokyklą Algirdo gatvėje. Jeigu būtų pakeista pamokų tvarka, sūnus pradinukas turėtų kiurksoti prie mokyklos valandą, kol prasidės pamokos, juk dukrą turėčiau atvežti nuo 8 val.“, - sakė vilnietė Vilma Gaižauskienė.

Riešėje (Vilniaus r.) gyvenantis miestelio bendruomenės pirmininkas Artūras Želnys atvirkščiai, sveikintų sprendimą pamokas pradėti valanda vėliau.

„Sūnų vežu į Žirmūnų gimnaziją. Išvažiuoti tenka dar prieš septintą valandą ryto, nes nuo Baltupių prasideda didžiulės spūstys. Maždaug 8 val. 30 min. jos sumažėja, būtų labai gerai tokiu laiku važiuoti į miestą, juolab kad man nebūtina darbe būti 8 val. Iš Riešės viešuoju transportu tiesiogiai, be persėdimo į centrą ar Žirmūnus nepateksi, nepatogu“, - aiškino A.Želnys.

Geltonieji autobusiukai vaikų į mokyklas nevežioja, nes Riešės gyvenvietė priklauso Vilniaus rajonui, bet daug vaikų mokosi mieste, kur dirba tėvai. Tarp sostinės ir Vilniaus rajono savivaldybių nėra susitarimo teikti vaikų vežimo į mokyklas ir atgal paslaugas.

Panašioje situacijoje atsidūrė ir kitos palydovinės sostinės gyvenvietės, priklausančios Vilniaus ir net Šalčininkų, Trakų rajonams.

Vienas iš motyvų pradėti vyresnių klasių mokiniams pamokas valanda vėliau ir buvo palengvinti dalią atokiai nuo centro gyvenančioms šeimoms, kad nereikėtų kankintis spūstyse.

„Siūlymo pradėti pamokas valanda vėliau trūkumų – daugiau negu privalumų. Visų pirma, kamščiai prieš 9 val. važiuojant į centrą būna net didesni, nei prieš 8 val. Dar vienas dalykas – užklasiniai užsiėmimai, būreliai. Jie irgi turėtų pradėti darbą valanda vėliau, todėl vaikai iš priemiesčių, rajono nespėtų paruošti pamokų, vėlai eitų miegoti. Mes jau praėjusiais metais gimnazijoje darėme apklausą, dauguma vaikų ir tėvų pasisakė už pamokų pradžią nuo 8 valandos“, - portalui lrytas.lt sakė S.Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Kavoliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.